oryginalne oprogramowanie wgrywa sie do ECU, nie do airBaga.
- podałem tylko że jak ktoś zmieniał soft w ECU z jakiegoś powodu ( kraksa, wpadł do wody, stłuczka ) to być może zmienił MY97 na tańsze MY99.
ECu samochodu nie ma nic wspólnego z airbagiem.
To dwa osobne, autonimiczne systemy i tak ma być.
Mam pytanie,gdzies widzilem ze po resecie trzeba jakos specjalnie jezdzic 200 km czy cos takiego i nie moge tego znalezc.Moglby ktos przyblizyc jak nalezyi ile km jezdzic po resecie danych adaptacyjnych?
specjalnie raczej nie.
- ważny jest
1. termostat
2. stosowanie róznej techniki jazdy.
- jeśli bedziesz sie kurlał po mieście to ECU raczej dobrze sie nie zaadoptuje.
- pamietaj że ECU "zbiera" parametry jazdy dopiero powyżej temperatury + 70 st C.
- jeśli przepuszcza lub cały czas jest otwarty termostat, to daj sobie spokój.
Dzieki bubu,jestem swiezo po wymianie: rozrzadu,termostatu,pompy wody,swiec,wszystkich filtrow,przeczyszczeniu przepustnicy.Napisał bubu321
Teraz wykonuje reset parametrow adapcyjnych i jutro mam do zrobienia ok 100-150 km,wiecej trasa na zwyklych drogach,troche autostrady i miasta.
Wystarczy tyle przejechac??
Lepiej pyknac ta trase tylko na benzynie,czy na niej i gazie powiedzmy pol na pol??
Dzieki za odpowiedz.
Mam pytanie jeszcze odnośnie sprawdzania sondy lambda za pomocą alfadiaga. Rozumiem że testów dokonujemy na rozgrzanym silniku (około 90 stopni). Zczytujemy paramter lambda regulation row1 i ma być on w granicach ( 0.97 -- 1.03 ). Dobrze jest też zobaczyć czy sonda trzyma sinusoide ... i no właśnie jak to zrobić?![]()
Mam także pytania odnośnie reszty odczytów z czujników, co oznaczają i jak należy je mierzyć oraz interpretować. Może wspólnymi siłami uda nam sie coś rozgryźć??
1. Odometer - w moim przypadku wartość około 90tys, rozumiem że jest to przebieg ???
2. Checksum manipulation counter - ???
3. Maximum RPM reached - rozumiem że obroty maxymalne uzyskane podczas pomiarów, w 2.0 TS odcinka jest na 7280 rozumiem :wink:
4. Number of rewritings - liczba zmian zapisu ...ale czego?? U mnie widnieje magiczna liczba 7
5. Throttle Valve Lower Range Limit Learning ??? coś na temat przepustnicy, ale co?? u mnie wartość: Learned![]()
6. Throttle Valve Calibration ?? j.w
7. Throttle Valve Dual Track Syncronised ???
8. Closed positon of throttle valve ??? sporo tych czujników na przepustnicy z tego co widzeu mnie tu wartosć 30.95
9. DTV addition factor, jeden z parametrów adaptacyjnych silnika ?? u mnie wartość 0
10. Odometer @ last rewriting - coś jak w przypadku pierwszym tylko wartość nieco mniejsza
11. Engine speed - chwilowa wartość obrotów
12. Engine coolant temp - temp cieczy chłodzącej silnik??
13. Air temp - temeratura powietrza, ale gdzie??
14. Air mass flow - to co chyba lubimy najbardziejodczyt przepływności powietrza na przepływomierzu, w sprawnym wartość max 408kg/h
15.Advance Angle ???
16.Injection time - czas wtryskiwania, ok ale ile powinien wynosić?
17.Throttle valve angle - zakres obrotu przepustnicy ?? u mnie przy wcisniętym pedale gazu do oporu wartość 77,39
18. Filtered Load ??
19. Secondary Load f (throttle) ??
20. Air flow meter voltage - oczyt napięcia na przepływomierzu, jaka wartość odpowiada 408kg/h?
21. Battery voltage - odczyt z akumulatora, u mnie 12,22 volta
22. Vehicle speed - aktualna prędkość pojazdu
23. lambda sensor pre-cat - ?? coś z sondą lambda ale co
24. Throttle status - status przepustnicy, u mnie idle czyli bezczynna :mrgreen:
25. Insertion of power stering - ??
26. Fan 1st speed relay - obroty wiatraka na pierwszym biegu
27. Fan 2nd speed relay - jw ale na drugim biegu
28. Aircon pump - pompa klimatyzacji/ nawiewu ???
29. lambda sensor pre cat status - i znowu jakiś czujnik sondy lambda...\
30. target idle speed ??
31. duty cycle canister ??
32 Injection time correction ??
33. lambda regulation low 1 - odczyta z sondy lambda parametru regulacyjnego, oczekiwana wartość mieszcząca się w przedziale (0.97 - 1.03)
34. addiction factor row 1 ??
35. Multiplication Factor row 1 high loads ??
36. Multiplication Factor row 1 low loads ??
37. Multiplication Factor row 1 current loads ??
38. Engine speed high resolution ??
39. TPS absolute output ?? u mnie wartość 31,89
40. Air Flow up to 51 cubic meters per hour - rozumiem że odczyt z przepływki tylko w jeszcze inny sposób??
41. Required Idle Air flow ??
To chyba wszytsko, jak widać jest trochę tego i dobrze by było wiedzieć co oznaczją przynajmniej najważniejsze z nich i jakie powinny przyjmować wartości...
To co się liczy w życiu to szybkie dziewczyny i piękne samochody...
AR 156 2.0 TS - była i jest dalej w rodzinie
AR GT 1.9 jtd powered by Rperformance
jeśli robimy adaptacje nie nalezy uzywać gazu, poniewaz ECU od gazu jakoś blokuje w ECU głownym parametry wtryskiwaczy.
być może że to juz nie jest aktualne, ale zawsze radze lepiej adapatacje robic na benzynie tylko.
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
rozumiem że te pytania kolegi to nie jakis żart, przecież nawet dosłowne tłumaczenie daje odpowiedz na zadane pytanie.
- odpowiem inaczej,
ECu podaje dośc duzo parametrów do diagnostyki, ważne sa trzy: FRA, TRa oraz lambda regulation row 1.
- ten ostatni mierzymy tylko na biegu jałowym silnika.
- FRA to wg. twojej punktacji pkt. 37. ( 0.8 -- 1.2 )
- TRA pkt. , pkt. 34 ( wartośc zalezna od kondycji silnika, ECU koryguje "stare silniki" za pomoca tego parametry)
- temperatura powietrza jest mierzona w gardzieli przepływomierza za pomoca termistora.
- sondę mierzymy od momentu rozruchu silnika do momentu uzyskania sinusoidy, czyli od stanu OPEN do stanu CLOSE.
- pomiar powinien byc w funkcji obrotów silnika oraz temperatury cieczy chłodzacej.
- poniżej pomiary sondy lambda.
- przepływnośc przepływomierza dla alfy 156 ts to 480 kg.h, pisałem jak to mierzyć 9 pomiar tylko napiecia ) i za pomoca jakiego parametru.
--
![]()
dzięki jeszcze raz bubu,
pisząc 408 miałem na myśli wartość uzyskaną za pomocą pomiaru Air Flow Mass czyli u mnie pkt 14, więcej nie uzyskasz, sprawdziłem sam na nowiutkiej przepływce. 480kg/h da sie uzyskać z pomiaru napięcia, tak jak piszeszNapisał bubu321
To co się liczy w życiu to szybkie dziewczyny i piękne samochody...
AR 156 2.0 TS - była i jest dalej w rodzinie
AR GT 1.9 jtd powered by Rperformance
Dzieki.Odebralem auto.Jezdzi jak nowe,nie ma porownania do stanu przeszlego.Pojezdza na benzynce.Napisał bubu321