Pamiętam.Ale muszę też przyznać, że po Łodzi Eliza jest zdecydowanie szybsza od mojej Alfy.
Pamiętam.Ale muszę też przyznać, że po Łodzi Eliza jest zdecydowanie szybsza od mojej Alfy.
Przy stałej prędkości 220km/h na tempomacie w 2,4 można fajnie zaobserwować jak wskazówka od paliwa kręci czasówkę w opróżnianiu baku![]()
Tak to prawda, taka optymalna prędkość do jeszcze znośnej jazdy do wg. mnie 160-180km/h. To akurat był wyjątek i sprawa była wagi państwowej można powiedziećCo do tempomatu hmm jestem pewny że działał ale.reki sobie nie dam uciąć, choć nie wykluczam że przy takim przypływie adrenaliny równie dobrze noga mogła być cały czas była na pedale przyśpieszenia.
Z tym hałasem sporo zależy od silnika i opon. Silnik TBi w 159 jest na prawdę bardzo cichy (sporo osób narzeka, że nawet za cichy) i na dobrych oponach można jeszcze komfortowo jechać 180-190km/h (po niemieckich autostradach). Sam niedawno przekładałem UniRoyale Rainsport 3 na tył, gdzie ich hałas nie przedostaje się tak bardzo do kabiny. Przy niskich prędkościach i na papierze (według etykiety) są ciche, ale już przy prędkościach autostradowych i większych niestety hałasowały strasznie.
Właśnie zrobiłem trasę 4000 po Europie z prędkościami przepisowymi czyli Polska 140 jak się dało i 130 Austria, Włochy jak się dało...
Spalanie z całej trasy równiutko 7 litrów. 4 osoby, bagaż i oczywiście klimatyzacja.
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...
Czyli w spokojnej trasie 2.4 faktycznie spala rozsądne ilości paliwa.
Ja w zeszłym tygodniu wróciłem z wyprawy po Rumunii - wszystkie autostrady przepisowo, krajówki ~100-110 km/h. W tym łącznie 250 km po Transfogaraskiej i Transalpinie (mega kręte podjazdy, jazda raczej ostra). Dwie osoby na pokładzie i pełen bagażnik, razem 2900 kilometrów. Według komputera wyszło 6,5, przy dystrybutorze 6,6, wiec niewiele mniej niż w 2.4.
1.9 JTDm 16v
Ostatnio edytowane przez Kruk ; 02-08-2017 o 22:33
Piszcie ile przekłamuje Wam komp bo potrafi sporo. U mnie 0.7 l.
U mnie błąd wskazań między komputerem, a dystrybutorem mieści się w +/- 0,1 l/100km.
Przedlift 2.4 JTD