Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 51

Temat: Roczne sprzęgło znanej firmy :(

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał omen Zobacz post
    Może
    a może nie ?
    skoro producent uznaje jednak reklamację ...

- - - Updated - - -

dobry znak to taki , że odpowiedzialny nie starał się na siłę udowadniać , że to nie jego wina tylko przyjął na klatę i tyle
    a przecież mógłby bawić się w opinie , że u niego wsio ok itp i czekać na powództwo cywilne ( na które jak wiadomo przy kwocie liczmy 1000zł mało kto się zdecyduje )

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał omen Zobacz post
    Może tak jak pisze george11 to kwestia montażu. U mnie tez to miało miejsce tylko na świeżo po zapięciu skrzyni.
    Przecież samo sie to nie złamie/wyginie i potrzeba do tego kupę siły. Watpię żeby nagle po roku samo sie wygielo i pękło. Coś wcześniej musiało sie stać, a po x czasu w końcu nie dało rady.
    Byłbym skłonny przyznać ci rację ale czy problem nie wystąpiłby od razu po złożeniu i pierwszym uruchomieniu ? A chodziło gładziutko. Czy gro ludzi źle by składała mechanizm ?
    Ja obstawiam zły materiał, jego zmęczenie i w konsekwencji awaria. Wreszcie to musi odciągać ze znaczna siłą i robi to na prawdę wiele razy podczas jednej jazdy.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    a może nie ?
    skoro producent uznaje jednak reklamację ...

- - - Updated - - -

dobry znak to taki , że odpowiedzialny nie starał się na siłę udowadniać , że to nie jego wina tylko przyjął na klatę i tyle
    a przecież mógłby bawić się w opinie , że u niego wsio ok itp i czekać na powództwo cywilne ( na które jak wiadomo przy kwocie liczmy 1000zł mało kto się zdecyduje )

I producent wiedząc o wadzie dalej trwa w tym procederze narażając klientów na straty (bo to, że wymieni czy odda kasę to nie wszystko - gdzie np. montaż )? Uznaje gwarancje ale w D ma zgłoszenia i straty ludzi, bo jeszcze dalsze bilans zyskow i strat wychodzi na plus ? To nie świadczy dobrze, to świadczy bardzo źle.
    Własnie, pewno gdyby bilans wyszedł na minus, bo groziło by mu odszkodowanie w pozwie zbiorowym, to pewno... poszedłby na wliczoną w straty ugodę.

Ale ja oczywiście tylko pytam

- - - Updated - - -

No i jedno mam już jasne - patrząc w fakturę VAT okazuje się, że awaria nastąpiła tuż po okresie gwarancyjnym.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Znawca Avatar wheelerwasp02
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6TS 120KM

Domyślnie

Cytat Napisał george11 Zobacz post
    jak byś zamówił sachs tez bys dostał w srodku valeo.
    Niekoniecznie.. 1 na 10 pudełek Sachs będzie innego producenta.. i wygląda to sprzęgło lepiej niż Valeo.. przejeździłem od sklepu do sklepu jak zmieniałem sprzęgło w moim TS.. i 9 na 10 były dosłownie Valeo.. ale 1 na 10 było inne.. na okładzinach owszem jest malutkie logo Valeo.. ale na całości są logo Sachs i AP.. Pisałem o tym u siebie w temacie..

Ja również miałem 2x lipe z Valeo i uparłem się że znajdę coś innego w pudełku Sachsa bo LUK też nie chciałem.. i od wymiany minęło już sporo czasu i to sprzęgło chodzi dużo lepiej.. gładko.. i jak na razie (odpukać) nie widać objawów by szykowało się na awarię sprzęgła znów..

U mnie ta lipa 2x oznaczała że jak dla mnie te okładziny zbyt szybko się ścierały.. i w jednym tym ostatnio zmienionym na Sachs pękła sprężynka na tarczy sprzęgła..
    Pozdrawiam Kuba

Pomogłem kliknij "Podziękuj"

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

"Mechanika pęknięć" świetnie ukazuje jak działają takie procesy i ich zależności miedzy innymi od struktury materiału, właściwości i czynników zewnętrznych. Właśnie potrzeba dużo siły aby takie słoneczko odciągnąć. Dodając do tego ile razy trzeba to zrobić i w jakich warunkach aby przejechać z jednego miejsca miasta na drugi okazuje się, że musi być tam użyty na prawdę dobry materiał. Uszkodzenie tuż po montażu lub przy montażu z prawie 100% prawdopodobieństwem nie umożliwiłoby funkcjonowanie łożyska pod takim obciążeniem przez 16 miesięcy. Jeśli coś by było odgięte, pęknięte, to nie precyzyjne wysprzęglanie juz na początku byłoby wyczuwalne.

Wczoraj w jednym ze sklepów rozmawiałem o tej sprawie ze sprzedawcą, sam zwrócił uwagę, że na przełomie tego roku faktycznie dość dużo ludzi poszukiwało i kupowało same łożyska oporowe. Czy z tego samego powodu ?
    Już nawet nie oglądnąłem się na tego producenta, a sprzedawca się troszeczkę postarał i znalazł mi inną firmę. Dzisiaj odbieram.

Na marginesie to już sam wynalazek odciągania zamiast jak prawie wszędzie wypychania jest poroniony. Nie wiem co w tym przypadku "poeta miał na myśli".
    Ostatnio edytowane przez @sdero ; 02-10-2013 o 09:07
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

Możesz zdradzić, co to za firma? Udało się kupić samo łożysko?

A tak swoją drogą, to jak u Ciebie z pedałem sprzęgła (wszystkie sprężynki działają poprawnie oraz wysprzęglik - pompa)?
    U mnie przy okazji wymiany sprzęgła (po podobnej sytuacji jak u Ciebie), okazało się, że jeszcze jest do wymiany wysprzęglik.
    Dodatkowo przypominam sobie, że dość długo jeździłem bez sprężyny pedału (tej, co ma za zadanie podnosić pedał do samej góry). Nie mogłem jej dostać, dlatego trochę jeździłem bez niej. I tak po czasie się zastanawiam, czy to wszystko nie mogło się przyczynić do awarii (przegrzania? a w konsekwencji - urwania) jednego z zaczepów łożyska... Sam już nie wiem.

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał mateuszszar Zobacz post
    Możesz zdradzić, co to za firma?
    czytał wsio ??

patrz post nr 8

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

bociek... wiem, że Valeo się Mirkowi zwaliło (mnie też).

Pytałem o nowy zakup (patrz post #24 cyt.:"Już nawet nie oglądnąłem się na tego producenta, a sprzedawca się troszeczkę postarał i znalazł mi inną firmę. Dzisiaj odbieram." Na cholerę mi znać nazwę starego? Chcę wiedzieć, w razie czego, czy można dokupić sam docisk/łożysko (a jeśli tak, to z jakiej firmy).

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto

Domyślnie

ok
    mea culpa

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ŁÓDŹ
    Auto
    LANCIA KAPPA 2,4 JTD, ALFA ROMEO 166 2,4 JTD

Domyślnie

Ja miałem podobne uszkodzenie (urwana łapka łożyska) u siebie 2 razy. Tzn wiem że zanim ja kupiłem auto poprzednik wymieniał sprzęgło no i ja też musiałem po jakichś 20-stu tysiącach. Mój mechanik twierdzi że koło dwumasowe wykańcza mi w przyśpieszonym tempie sprzęgło (nie mam innych objawów jego uszkodzenia).

Same łożyska można kupić po 59 zł.
    -------
    Autosklep24 zaprasza na zakupy. Dla Forum rabat 10% na hasło "alfaholicy".

W przypadku nagłej potrzeby rozmowy ze sprzedawcą
    proszę dzwonić 792 465-368

<a href=http://autosklep24.pl target=_blank rel=nofollow>http://autosklep24.pl</a>

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał mateuszszar Zobacz post
    Możesz zdradzić, co to za firma? Udało się kupić samo łożysko?

A tak swoją drogą, to jak u Ciebie z pedałem sprzęgła (wszystkie sprężynki działają poprawnie oraz wysprzęglik - pompa)?
    U mnie przy okazji wymiany sprzęgła (po podobnej sytuacji jak u Ciebie), okazało się, że jeszcze jest do wymiany wysprzęglik.
    Dodatkowo przypominam sobie, że dość długo jeździłem bez sprężyny pedału (tej, co ma za zadanie podnosić pedał do samej góry). Nie mogłem jej dostać, dlatego trochę jeździłem bez niej. I tak po czasie się zastanawiam, czy to wszystko nie mogło się przyczynić do awarii (przegrzania? a w konsekwencji - urwania) jednego z zaczepów łożyska... Sam już nie wiem.
    Kurcze nie pamiętam co to za firma, a jestem poza domem aby sprawdzić. Wieczorem ci napiszę.
    Wysprzeglik i pompę sprzęgła mam w idealnym stanie. Płyn hamulcowy nówka, bo wymieniam go najrzadziej co dwa lata. Sprężyna pedału sprzęgła jest i zawsze była. Na dwumasie i docisku żadnych plam świadczących o przegrzaniu. Właściwie nie mam się do czego przyczepić.

Sprzedawca w sklepie mówił mi, że w jego przypadku Valeo nie rozpatrzyło pozytywnie żadnej z reklamacji. Wszystkie takie przypadki kwitowali "wada mechaniczna". A, co łożysko się urwało z przyczyn wywieranego na nie stresu psychicznego ?