To zależy od mechanika już
To zależy od mechanika już
no troche trwa bo trzeba jednak te wszystkie osłony pozdejmowac..Napisał AdrianDG
zanim wszystko rozbierze niech przylozy same blokady do wałkow i ustawi pierwszy tłok na GMP moze jednak dobrze jest..
Przeglądam oferty kompletów rozrządu i sam już nie wiem co wybrać.
Pasek gates czy dayco? Komplet z rolkami INA czy też SKF?
I główne pytanie czy każdy TS (szesnastka) ma taki sam rozrząd? mozna kupić np do silnika 1.4 1.6, 1,8 2.0?
I jeszcze jedno-wymienia się jakieś uszczelniacze wałków? Ile sztuk?
Co do firm od pasków itp. słyszałem już różne opinie i faktycznie trudno połapać się co tak naprawde kupić. Może tak - osobiście mam paski gates , reszte SKF , przejechałem na nim ponad 30 tys. km i wszystko jest o.k. Rozrządu nie słychać i jeszcze nie strzelił :wink: Natomiast każdy T.S. 16V ma taki sam rozrząd oprócz 2.0 , ze wzgladu na "wyrównoważaka"Napisał simeone
Pozdr. Tiga :wink:
rozrząd nie jest taki sam we wszystkich pojemnosciach bo paski roznią sie iloscią zebów.. jedynie rolki są te same i jak mi wiadomo w pudełkach obu producentów bedą te same rolki z jednej fabryki..
kup dwa uszczelniacze na wałki rozrządu
ja bym polecił dayco ze wzgledu na idealnie dopasowany kształt zebów do kół zebatych w tsie
A to nie wiedziałem, jednak forum uczy :wink:Napisał Alfista
A jak wygląda niedopasowany w takim razie? Ja mam pasek Gates, twierdzisz,że on nie jest tak dopasowany jak Dayko? Po czym to wtwierdziłeś? Pasek to pasek, jest znormalizownay, nie mogli by wrdożyć do produkcji paska który nie pasuje idealnie. To czy pasuje , czy nie pasuje bardziej zalezy od tego kto go zakłada,a nie paska.Napisał Alfista
Pozdr Tiga :wink:
Otóż mogliby!Napisał Tiga
Dayco ma trapezowy moduł zęba, podobnie jak Conti.
Gates zaś ma zęby zaokrąglone, co niestety może zwiększyć ryzyko przeskoczenia paska.
Głównie ze względu na tę ciekawostkę nie założyłem do mojej belli paska Gates.
I problem ten nie dotyczy jedynie Twin Sparka. Podobne problemy mieliśmy przy sprzedaży pasków Gates do Fiatów, np. Punto II.
Nie mówię, że Gates poleci przez to, że ma nie całkiem dopasowany ząb do kół zębatych, ale prawdopodobieństwo byłoby mniejsze, gdyby miał ząb jak Dayco.
Pozdrawiam
Ja bym polecał paski Conti moim zdaniem najlepsze , Dayco ma tendencje do wyciągania się i potrzebna jest kontrola naciągu paska po przejechaniu 1000 km . Gates też jest dość dobry . Rolki zdecydowanie SKF choc są najdroższe
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Ja jestem właśnie w trakcie wymiany rozrządu. Zatem pochwalę się jaki zestaw wybrałem, będzie to zarazem zestaw który polecam
Otóż właśnie ze względu na wspomniany 'ząb' - pasek Conti
Napinacz - SKF
Rolka - SKF
Pompa wody - SKF
Zimeringi - Corteco
Uszczelka pokrywy zaworów - Victor Reinz
Wariator - FAP
pasek micro - Gates
napinacz paska micro - SKF
olej - Valvoline MaxLife 10W40
I to chyba wszystko co wymieniam przy rozrządzie![]()
Wybrałeś optymalny zestaw , lepszego się nieda kupićNapisał puotek
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995