Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Temat: [156] 2.4 jtd sprzęgło po chipie

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Wawa

Domyślnie

Swoja droga sprzeglo w 2.4 jest bardzo mocne, TDi z PD ma nawet ciensze a ludzi podnosza sporo momenty na 1.9. Jedynie co jest dosc kiepskiej jakosco to docisk (potrafi sam z siebie po prostu sie wysypac) , dlatego ludziska wkladaja wzmacniane dociski w klekocie
    159-270/505 /Ghibli 2.8 Bi-Turbo 381km/156 2.4 Grafittowy klekot 180/380 /AR 156 3.2GTA Rozbita

Alfa166Nero
    Gość

Domyślnie

Odświeżę temat ponieważ dołączyłem do zchipowanych egzemplarzy i oczywiście wypłynął problem ślizgającego się sprzęgła. Ponieważ mam program na 168 KM i 380 Nm to założę prawdopodobnie fabryczne, ale zastanawiam się nad pytaniem, które było zadane na początku tego postu, a na które nikt nie odpowiedział. Czy sprzęgło do 20V założę w mojej 10V ? Wg ePera różnią się one pewnymi elementami no i kodem, co pewnie już jest odpowiedzią na moje pytanie, ale wolę się spytać, może ktoś jednak to sprawdził dokładniej.
    PS. Dla ciekawskich: na hamowni wyszło mi seryjnie 130 KM i 306 Nm (czyli mocy 140 KM nie trzyma, ale moment tak), natomiast same krzywe momentu i mocy były idealne

Użytkownik Maniak resoraków Avatar b-ski
    Mieszka w
    PiotrkĂłw Trybunalski, Poland
    Auto
    Bella 166 2,4jtd Millenium

Domyślnie

Sory, że tak z innej beczki ale, gdzie robiłeś chipa i jakie były związane z nim koszty? Pytam bo na czerwiec planuje zrobić podobny zabieg u siebie....

Alfa166Nero
    Gość

Domyślnie

Nowy oddział V-tech na Mierzynie koło Szczecina. Jest hamownia itp sprawy potrzebne do tego. Cena niezbyt niska bo 1 600 zł, ale jest w tym kilka hamowań, bez których nie zestroi się tego tak jak powinno.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Wawa

Domyślnie

Cytat Napisał Scorpion Zobacz post
    Odświeżę temat ponieważ dołączyłem do zchipowanych egzemplarzy i oczywiście wypłynął problem ślizgającego się sprzęgła. Ponieważ mam program na 168 KM i 380 Nm to założę prawdopodobnie fabryczne, ale zastanawiam się nad pytaniem, które było zadane na początku tego postu, a na które nikt nie odpowiedział. Czy sprzęgło do 20V założę w mojej 10V ? Wg ePera różnią się one pewnymi elementami no i kodem, co pewnie już jest odpowiedzią na moje pytanie, ale wolę się spytać, może ktoś jednak to sprawdził dokładniej.
    PS. Dla ciekawskich: na hamowni wyszło mi seryjnie 130 KM i 306 Nm (czyli mocy 140 KM nie trzyma, ale moment tak), natomiast same krzywe momentu i mocy były idealne
    Jak moment trzyma to znaczy ze jest ok, moze po prostu przelicza zle albo nie gonil do konca na 4 biegu. te 1600 to spooro jak na Vtech pisali na miejscu czy wysylali do oddzialu ? (znaczy czy ktos korygowal tam i odsylal zaraz spowrotem ? )
    159-270/505 /Ghibli 2.8 Bi-Turbo 381km/156 2.4 Grafittowy klekot 180/380 /AR 156 3.2GTA Rozbita

Alfa166Nero
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał chunkpunk Zobacz post
    Jak moment trzyma to znaczy ze jest ok, moze po prostu przelicza zle albo nie gonil do konca na 4 biegu. te 1600 to spooro jak na Vtech pisali na miejscu czy wysylali do oddzialu ? (znaczy czy ktos korygowal tam i odsylal zaraz spowrotem ? )
    Jechał do końca na 4, że nie trzyma mocy to chyba norma, kiedyś hamowałem Cougara 2.5 170 KM i miał z nich całe 160, przy czym moment trzymał (silnik był w super stanie). Większość znajomych tak miała w tym silniku, po prostu Ford zawyżał wg mnie dane katalogowe i chyba większość to robi. Czytałem nawet ostatnio, że ktoś kupując nowe auto pojechał na hamownię i potem reklamował parametry ponieważ nie zgadzały się z ofertą
    Korekcja była na miejscu po każdym hamowaniu, ale czy było to na zasadzie oddział <-> oddział to prawdę mówiąc nie przyuważyłem. Cena faktycznie wyższa niż podają na stronie, ale wszystko było robione bez pośpiechu i do skutku, więc w sumie nie targowałem się. W Master's Warszawa wyceniono mi taką modyfikację też na 1 600 zł.

---------- Post dodany o godzinie 07:44 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 07:34 ----------

Dostałem odpowiedź na moje pytanie: "absolutnie sprzęgło od modeli 175KM nie będzie pasowało. Faktycznie jest ono wzmocnione i moim zdaniem szkoda, ze nie stosowali go w modelach starszych. Zasadnicza różnica polega na tym, że u Pana i w wersjach 150- konnych docisk sprzęgła jest tzw. wyciągany i sterowany zwykłym łożyskiem oporowym a w wersji 175-konnej docisk jest wciskany hydraulicznym aktywatorem.
    No więc zamówiłem oryginalne Valeo, zobaczymy ile pociągnie, będzie to zresztą pierwsza wymiana sprzęgła w tym aucie bo cały czas jest fabryczne i gdyby nie podkręcenie to jeszcze by pojeździło choć z jego pracy nie byłem już zbyt zadowolony.

webmaster007
    Gość

Domyślnie

jak chcecie pobawić sie w wzmocnienie sprzęgła polecam Sprzęgła samochodowe, regeneracja i tuning

Użytkownik Rowerzysta Avatar wito
    Mieszka w
    Piastów
    Auto
    156 2.4jtd/Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Odświeżę temat. Planuje zmianę sprzegła a swojej alfie 156 2.4 jtd 136 KM. Chciałbym założyć coś mocniejszego, już teraz mam ok 150 KM a po dalszych modach celuje w ok. 180. Chciałbym się zapytać czy jest możliwość założenia sprzęgła z mocniejszych wersji czy pozostaje mi tylko udać się do Pana Radzikowskiego.

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Radzikowskiego wybierz tylko wtedy,gdy inne metody zawiodą,bądź nie znajdziesz rozwiązania.Tak jak pisałem wczesniej,pokombinuj ze sprzegłami od 2,4 140/150.

Użytkownik Rowerzysta Avatar wito
    Mieszka w
    Piastów
    Auto
    156 2.4jtd/Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Cytat Napisał rybakmj Zobacz post
    Radzikowskiego wybierz tylko wtedy,gdy inne metody zawiodą,bądź nie znajdziesz rozwiązania.Tak jak pisałem wczesniej,pokombinuj ze sprzegłami od 2,4 140/150.
    Właśnie wiem, tylko że jak narazie nikt nie udzielił jakiejś sensownej odpowiedzi czy da rady tak zrobić.