Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Temat: AR 166 2.0 TS spala 17 l. gazu,co robic?

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa 156 2.0, Alfa 145 1.9JTD

Domyślnie

To nie musi być problem związany bezpośrednio z instalacją LPG. Przypuszczam, że o ile instalacja nie jest całkowicie źle wyregulowana, to nawet kiepska instalacja powinna spalać mniej.

Miałem identyczny problem. Auto spalało dokładnie tyle co Twoje (14l to było absolutne minimum, przeważnie około 16l). Winny okazał się przepływomierz, ale uwaga - był to nowy przepływomierz firmy WRC. Kupiłem go, bo na starym, oryginalnym BOSCHu brakowało mocy. Na WRC było dużo lepiej, ale to spalanie .... Diagnostyka przepływomierza wychodziła OK, jedynie w parametrach TRA i FRA było widać, że coś jest nie tak. Zminiłem na starego BOSCHa - spalanie spadło. Potem kupiłem nowego BOSCHa i jes OK.

Sondę Lambda również miałem uszkodzoną i nie wpływała ona zbytnio na spalanie LPG.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 2.0TS

Domyślnie

Podlaczylismy Panowie dzisiaj kompa i wyszlo niestety badz stety ze sonda pada,tzn,na jalowym -266 i nie reaguje co najmniej do 2.500 obrotow/min,pozniej dziwny chaos na wykresie,czasem nie reaguje zupelnie na dodanie gazu czyli nic sie nie dzieje na owym wykresie po czym nagle sa jakies sporadyczne skoki.Zreszta na rozgrzanym motorze mam dobre 900 obr/min co tez jest dziwne.....Powiem CI kolego Alfa Romeo ze na gazie niezle sobie radzi,ale po 6000 obr/min zaczyna sie szarpanko i spadek mocy,myslisz ze to za maly reduktor?Jestem z Koszalina no i mamy tu pare dobrych instalatorow....a jeden z nich wlasni rozlozyl rece i powiedzial"ogarnij benzyne " i wpadnij bo jego zdaniem zrobil wszystko.Aha przypomne jeszcze ze z mechanikiem czyscilismy przeplywke bo zaolejona byla strasznie i komp wskazywal spokojnie 17l w miescie a trasa 10 .Po czyszczeniu mam wlasnie 14.4 i moze ta przeplywka jest zle wyczyszczona i trza jej nowke zaaplikowac.....?pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega Avatar RafcioL27
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    AR 156 2.0 TS 2000r.SW + LPG

Domyślnie

Kolego, tak jak mówiłem zrób adaptację parametrów silnika programem unidiag lub alfadiag. następnie sprawdz na rozgrzanym silniku pracę sondy, parametry TRA i FRA, wydatek przepływomierza ( na luzie wciśnij pedał gazu do odcinki) i odczytaj wskazania w kilogramach przepływu powietrza lub napiecie w Voltach.

Potem wrzuć plik z osc z jazdy na gazie jak możesz.

Auto
    Alfa Romeo 2.0TS

Domyślnie

Co konkretnie masz na mysli z osc,zapytam lepiej niz babola mam zrobic a nie wiem wszystkiegoA co sadzisz o napieciu mojej sondy? dzieki i pozdro

Użytkownik Alfa i Omega Avatar RafcioL27
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    AR 156 2.0 TS 2000r.SW + LPG

Domyślnie

Na zimnym sonda powinna pokazywać w granicach 0,450V czyli silnik nie bierze info z sondy tylko z map w sterowniku.
    Te twoje wskazania to pewnie na cieplym jeżeli są na -266 to raczej sonda powiedziała pa pa, na wolnych obrotach okres pracującej sondy (np 0,10V-0,90V i ponownie do 0,10) nie powinien być dłuższy jak 2sekundy. Jeżeli trwa dłużej to sonda zaczyna być "leniwa" czyli pierwsze objawy jej zużycia są już zauważalne i na mieszance gazowej na wolnych obrotach wykres jej pracy może całkowicie "leżeć".
    Tak jak mówiłem kup sobie kabelek do diagnostyki silnika od sprzedawcy Viaken na Alledrogo zassij bezpłatny program unidiag albo podaj swojego maila, wykonaj reset parametrów adaptacyjnych i pojeździj ze 100 km na benie po mieście wtedy sprawdzasz sondę (jej wykres pracy) przepływkę (iliść przeplywu powietrza na godzinę przy 100% otwarciu przepustnicy oczywiście na ciepłym silniku, przed adaptacją parametrów adaptacyjnych sprawdz parametr TRA i FRA.

Jeżeli chodzi o plik .osc jest to format w jakim zostaja zapisane logi z jazdy na gazie. Wtedy można taki zapisany plik otworzyć w programie do gazu i przeanalizować skład mieszanki, temp. ciśnienie, obciążenie silnika itd. podczas jazdy. Ale jak nie masz kabelka do gazu to też polecam zakup zrobisz więcej niż gazmen czytając forum
    Pozdrawiam

Auto
    Alfa Romeo 2.0TS

Domyślnie

Podalem parametry wlasnie na cieplym,a wykres dokladnie lezy i czasami sobie podskoczy a czasem dlugo nic,dodam ze na wolnych mam 900 o/min i to tez sonda ssie chyba za duzo.
    http://viaken.pl/pl/kable-do-interfejsow/
    Ktory kabel jest do AR?
    Moj mail-maciek790723@wp.pl
    Dziekin wogole za zainteresowanie tematem,nie wile ludzi kuma ten temat jezeli chodzi o ta marke,zapytam jeszcze czy te tansze sondy z allegro warto instalowac?pzdr

Użytkownik Rowerzysta Avatar kris377
    Mieszka w
    Myszków
    Auto
    Alfa romeo 166 2.0 TB V6

Domyślnie

Ja zainstalowałem używkę ,ale oryginalną i chodzi elegancko.

Zamiennik nie będzie odpowiedni choćby ze względu na parametry.
    Bosch oryginalny ustala inne parametry sondy niż zamiennik dlatego też zamienniki nie chodzą tak jak powinny.