Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Temat: [156] Sonda Lambda firmy HART

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Wesolatempra
    Mieszka w
    Warszawa - Żoliborz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD (115+) '01 oraz AR 156 SW 2.4 (150+) '02

Domyślnie

Cytat Napisał puotek
    Obawiam się, że filozofia produkcji tej sondy mogła polegać na zwykłym podłączeniu wtyczki do uniwersalnej sondy - i tak dostaliśmy sondę dedykowaną ;]
    Też odniosłem takie wrażenie... DD

Numerów żadnych na sondzie Hart nie odczytałem. Bo nie było :mrgreen: Również końcówka - to co wchodzi w wydech - wygląda wyraźnie inaczej niż u Boscha...

Selius - pokaż swoje wykresy cwaniaku

Chyba faktycznie skoczę nazad do Szwagrów i włożę to co trzeba... Mam nadzieję, że zamknę w ten sposób temat. Mam nadzieję

Ps. Od momentu włożenia sondy Hart jeżdżę na benzynie - również po to by przeczyścić zbiornik No i pali jak cholera - 12,7 i 12,9l na setke... dramat... Pamiętam, że ostatnie dwa tankowania gazu też były jakby więcej (ok. +1l) zżarła...
    Pps. Teraz jeździ mi się już nieźle, ale do momentu w którym nie wrzucę na luz... Bo buja, aż światła lekko przygasają... Na szczęście jak postoi, to się normuje (po 4-8 bujnięciach...).
    Ppps. Selius - tam gdzie mi dałeś namiary, to nie mieli... :cry:
    "Mikołaj jak są ograniczenia, to zawsze sobie jedynkę z przodu dopisuje... ale i tak się ledwo wyrabia "

Moje ex:
    Fiat Tempra 1.6 LPG '95, AR 156 1.8 TS + LPG '98, Opel Vectra C 2.2 DTI '03
    Moje aktualne:
    AR 156 1.9 JTD '01 - będzie na sprzedaz
    AR 156 SW 2.4 '02 - juz kupiona, się szykuje do jazdy.

Polecam żaluzje od sąsiada: rolety warszawa

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Wesolatempra, ja to Ci się dziwię, tyle czasu, pieniędzy, benzyny zainwestowane i wciąż sprawa otwarta. Warto się tak męczyć? Ile ten oryginalny Bosch kosztuje? 350zl? NGK chyba z 200zł. Opłaca się tak kombinować?
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

Mieszka w
    Warszawa - Żoliborz
    Auto

Domyślnie

No wiesz, przeżycia, emocje, bezcenne... Za harta i jego montaż dostanę (jak sądzę) zwrot - zostaje więc koszt kursów do Ciechanowa... Myślę, że jeszcze wyjdę na swoje A ile przy tym nauki i wiedzy zostanie na forum...
    NGK dedykowana kosztuje nawet drożej niż Bosch.
    "Mikołaj jak są ograniczenia, to zawsze sobie jedynkę z przodu dopisuje... ale i tak się ledwo wyrabia "

Moje ex:
    Moje aktualne:

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

Prośba tylko do autora tematu, jak bedziesz zamieszczał zrzuty to podawaj także na nich
    parametr taki jak Lambda sensor Pre-cat Status.

Wykres sondy oraz ten parametr daje obraz tego jak działa komparator, a dopiero potem zbiera te parametry ECU i daje lamdba regulation row 1, ale tylko na biegu jałowym !!!

Niestety każdy wpada w te pętlę niewiary innym oraz potrzeby zaoszczędzenia na tych sondach.
    Na półce pozostają potem takie okazy jak NGK dedykowana oraz inne które na 100% miały działać.
    ale nauka pozostaje, naturalnie do następnego , młodego adepta alfy, który przejdzie ten sam szlak.
    w alfach jest tak że wszytkim, od marki oleju, świece, sondy lambda, przepływomierze do uszczelniaczy zaworów.

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Cytat Napisał ozzy
    Wesolatempra, ja to Ci się dziwię, tyle czasu, pieniędzy, benzyny zainwestowane i wciąż sprawa otwarta. Warto się tak męczyć? Ile ten oryginalny Bosch kosztuje? 350zl? NGK chyba z 200zł. Opłaca się tak kombinować?
    Niestety ozzy masz rację...o czym pisałem kilka postów wyżej...

Wesolatempra...nie lubiuę tego mówić...ale powiem..."a nie mówiłem" i niestety miałem rację że nie warto kombinowac bo chytry dwa razy traci...jednak trzeba było to winko za 60 zylka kupić :wink:

Pozdfrawiam i powodzenia
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

Mieszka w
    Warszawa - Żoliborz
    Auto

Domyślnie

A ja kombinuję dalej Zadzwoniłem do Szwagrów i wymienią mi sondę na prawidłową, czyli 0 258 006 190 (ale zdemontować tą co mam muszę sam) oraz zwrócą za kasę montaż ich sondy. Ale chyba już nie będę do nich jeździć tylko załatwi się to przez pocztę. Demontaż/montaż sondy będę robił już samemu, prosta to robota, tylko kanał potrzebny tak na dobrą sprawę

Moje ex:
    Moje aktualne:

selius
    Gość

Domyślnie

Ja swoje wykresy pokaze dzisiaj pod wieczor bo bede mial dopiero troche czasu aby pobawic sie unidiagem. Mam nadzieje ze beda dobre chociaz nie sprawdzalem jeszcze po wymianie sondy ale jak pisalem roznica w jezdzie jest wiec cos musialo sie pozmieniac w wykresach A co do ceny nowych sond to u mnie w IC bez znizek oryginalna sonda bosha kosztuje 490 zl a NGK 630 zl wiec NGK jest drozsza...

Pobawilem sie wieczorem unidiagem jak pisalem wczesniej i o to moj wykres nowej sondy. Jak widac teraz oscyluje juz prawidlowo zapomnialem dodac do wykresu obroty silnika, ale jest to wykres na biegu jalowym na rozgrzanym silniku
    Zrobilem tez reset silniczka krokowego i reset parametrow adaptacyjnych ECU po ok 200 km napisze czy falowanie ustalo ale jak na teraz zrobilem ok 80 km na samej benzynie i obroty bardziej mi faluja niz wczesniej ale to moze sie jeszcze ulozyc wiec napisze po tych 200 km