Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Temat: Rdza pod klapką wlewu paliwa

Użytkownik Romeo Avatar Arturek
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm , kiedyś była AR 156 2.0TS a jeszcze wcześniej TIPO 2.0ie 16V

Domyślnie

Po pierwsze nia ma jeszcze 159-ątek nasto letnich. Po drugie właściciel nie będzie się niczym martwił bo nic mu nie pordzewieje. Widziałem jakiś czas temu jak chłopaki na szrocie cięli flexami Fiaty Tipo, Brava i wszystko wewnątrz jak nowe aż raziło. Bez przesady aż takiej lipy teraz nie produkują aby w progi pompować kilogramy smarów i innych wynalazków.

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

Malowac,przeciez maja jezdzic 100 lat

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Dokładnie dzisiaj oglądałem swoją 159 i zauważyłem, że rdzewieje na karoserii tylko w tych miejscach gdzie została uszkodzona powłoka lakiernicza tj. progi poobijane przez kamienie przy kołach i wspominana klapka. Obie rzeczy już pomalowane a progi dodatkowo zabezpieczone folią ochronną. Gorzej sytuacja wygada od spodu. Jest kilka miejsc gdzie korozja pojawiła się nie wiadomo dlaczego. Masakrycznie u mnie wyglądają sanki , zwłaszcza w miejscach gdzie nie są przysłonięte osłoną silnika. Od uderzeń nimi o różne nierówności wystające na drodze całe są pokryte powierzchowna korozją. Jak tylko zrobi się ciepło umawiam się na zabezpieczenie tych elementów.

Czy ktoś z Was wie na ile dobrze zabezpieczone są profile zamknięte?

Użytkownik Rowerzysta Avatar hubert.janowski
    Mieszka w
    Zdanowice,,,,,Gliwice
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm+chip 160 KM350Nm disactive 2008r.

Domyślnie

wewnątrz nie są niczym zabezpieczone tylko ocynk...ja zabezpieczalem je wenatrz..wszystko zakonserwowalem profilaktycznie cale podwozie

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Oto maska z dziewiczym lakierem, niemalowana, niebita. Od środka wygląda to tragicznie, w zasadzie już odpadła część rantu (rdza wyszła od wewnątrz) Niestety dużo soli w polskich górach daje taki efekt. Nie jest to jedyny znany mi przypadek – dotyczy aut z początku produkcji, takie auta przekroczyły już 8 lat i zaczynają się dziać takie rzeczy.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20130924_095541.jpg
Wyświetleń:	344
Rozmiar:	65.8 KB
ID:	118254

Użytkownik Rowerzysta Avatar hubert.janowski
    Mieszka w
    Zdanowice,,,,,Gliwice
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm+chip 160 KM350Nm disactive 2008r.

Domyślnie

to jakaś masakra to przecież nie możliwe nie widzialem jeszcze auta z czymś takim i to jeszcze na przedniej masce napewno niebite???

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał hubert.janowski Zobacz post
    to jakaś masakra to przecież nie możliwe nie widzialem jeszcze auta z czymś takim i to jeszcze na przedniej masce napewno niebite???
    Maska miała na 100% oryginalnie zakończony rant (od wewnątrz – można to poznać po tym jak masa uszczelniający wyglądała). Rdza poszła od środka – tam wygląda to jeszcze gorzej. Na zewnątrz ani grama szpachli. Przeszło by przez wymianę gwarancyjną gdyby były odpowiednie pieczątki w książce serwisowej (auto pochodzi z polskiego ASO).

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    156 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Cytat Napisał Arturek Zobacz post
    Po pierwsze nia ma jeszcze 159-ątek nasto letnich. Po drugie właściciel nie będzie się niczym martwił bo nic mu nie pordzewieje. Widziałem jakiś czas temu jak chłopaki na szrocie cięli flexami Fiaty Tipo, Brava i wszystko wewnątrz jak nowe aż raziło. Bez przesady aż takiej lipy teraz nie produkują aby w progi pompować kilogramy smarów i innych wynalazków.
    http://www.forum.alfaholicy.org/156/...po_lifcie.html

Przeczytaj cały wątek, plus to co przytoczyłem w jednym z postów. Póki co nie było wielu informacji o korozji w 159 od użytkowników bo raz że to stosunkowo młode auta a dwa to nie każdy będzie się chwalił że 6 letnie auto mu rdzewieje. Ja od jakiegoś czasu bawię się z korozją w swojej 156 dlatego ciekawią mnie wszystkie informacje na ten temat w innych autach grupy fiata. Jest słabo i tyle

P.S. Jahu, maska w mojej 156 skorodowała dokładnie w tym samym miejscu co u Ciebie. Od wewnątrz blacha dosłownie się rozsypała. Przed zimą zeszlifowałem wszystko papierem ściernym, zostały lekkie wżery pomalowałem farbą w kolorze nadwozia i jeżdżę. Ostatnio zauważyłem że pojawił się jakiś nowy bąbelek dlatego po zimie jeszcze raz wszystko zeszlifuje, pomaluje i auto leci na sprzedaż.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Wracając do tematu klapki. Egzemplarze w tym mój które oglądałem ( było ich z 10) wszystkie sprowadzone z Włoch/Francji podwozie miały jak nowe, zero rdzy, tłumiki jak nowe i w ogóle, a przy wlewie ruda była tzn. pęcherze. To musi być jakaś fabryczna niedoróbka.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    156 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Ja powiem szczerze że wiele 159 na własne oczy nie widziałem, w sensie nie przyglądałem się. Kiedyś u znajomego lakiernika stała taka sprowadzona z francji z przerysowanym bokiem. Zajrzałem sobie pod spód i wesoło nie było. Wiadomo, nie ma co porównywać ze 156 ale ogniska rudej były ale myślę że do ogarnięcia. Tak że faktycznie zależy z jakiego kraju przyjedzie samochód ale również ma znaczenie zakątek. Mój znajomy pracuje we włoszech jeździ sprinterem rocznik 2008 i samochód jest tak pordzewiały że nawet moja 156 lepiej się trzyma. Z moich obserwacji wynika że są egzemplarze które rdzewieją na potęgę, są takie których rdza się nie chwyta. Jak to kiedyś ktoś napisał tu na forum, wszystko zależy kiedy wyprodukowany samochód przed czy po objedzie. Jak po objedzie to będzie rdzewiał bo włoch rozleniwiony po jedzeniu myślał już tylko żeby jechać do domu i wszystko robił na "odwal się". Pewne jest jedno alfa to fiat, fiat od zawsze korodował bardziej niż inne marki i w dobie oszczędności na wszystkim, eko farb itp nie można oczekiwać że samochody będą robione lepiej niż kiedyś.