Co sądzicie o upie? ?
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Co sądzicie o upie? ?
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Do jakich obrotów maksymalnie można jechać aby to było zdrowe dla silnika i turbo na zimnym?
Jak to jest z wciskaniem pedału gazu na zmiennej geometrii, bo nawet jak mam obroty niskie a dodam zbyt dużo gazu to doładowanie skacze pod samą górę?
Po odpaleniu silnika unikaj ostrej jazdy z dużymi przyśpieszeniami - spokojna jazda do 2tyś obrotów - wskazówka sie nie przejmuj - tylko plynnie dodawaj gazu do tych 2 tyś.
Przed rozpoczęciem ostrej jazdy zawsze rozgrzej swojego diesla do temperatury roboczej
Temperatura pracy zawsze powinna oscylowac w okolicach 90st.C, nie zależnie czy zima czy lato. Tuż po osiągnięciu 90st.C na wskaźniku temp. wody, należy odczekać jeszcze chwilę poprzez w miarę spokojna jazdę aż olej osiągnie właściwą temp. - a potem !!dzida!! , żeby PSJ'a nie było![]()
Tylko dodam, że po ostrej jeździe czy nawet autostradowej powinno się ostudzić turbinę jadąc zdecydowanie wolniej, łagodniej czy nawet chwilę postać na jałowym.
Ja bym się właśnie wskazówką przejmował- właśnie o to chodzi, żeby turbina jak najmniej pracowała. Generalnie ja zawsze bardzo łagodnie obnoszę się z gazem przy zimnym motorze.
Nic się nie stanie jak czasem mocniej wciśniemy gaz na chwilę... mowa tu bardziej o jakiejś odważnej jeździe na zimno.
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
ja jak podchodze do auta zawsze je przytulam i caluje, pozniej wsiadam i pocieram kierownice aby rozgrzac malenka,pozniej to samo z recznym
,pozniej troche pochucham i alfa rozgrzana wiec odpalam i ruszam tak jak koledzy napisali delikatnie do 2 tys.obr. az do 90*C co nie zawsze mi sie zdarza osiagnac z tego powodu, ze jade z rana krotki odcinek ok 2-3 km.Przed zgaszeniem zawsze odczekuje chwile, a po dluzszej trasie nawet 5 min. na jalowym zanim zgasze silnik.
Czarna 159 SW Czarnego http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._czarnego.html
No tak... dla żony Alfa jest gorsza niż kochanka![]()
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Czarna 159 SW Czarnego http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._czarnego.html