Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Temat: 159 w dieslu - koszty eksploatacji

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał karmal Zobacz post
    Sprawdź czy nie buzuje płyn w zbiorniczku wyrównawczym.
    Można pójść krok dalej i zaproponować wymianę zbiornika w ciemno – jeśli tylko data produkcji na zbiorniku jest 2006-7. Nie ma sensu czekać aż się coś będzie złego działo, o ile mi wiadomo stare zbiorniki prędzej czy później spowodują kłopot. Zbiornik nie kosztuje dużo (jeśli jest dostępny).

Użytkownik Maniak resoraków Avatar taczka464
    Mieszka w
    Ł
    Auto
    AR 159 1.9 8v + chip była , AR 159 TBI TI jest, Crosswagon + chip jest

Domyślnie

Karmal, a co Ty się dziwisz tym przebiegiem? moja ma obecnie 77tyś a jak kupiłem było lekko powyżej 60 , a rocznikowo jest z tego samego roku co Twoja tyle że 2008 rejestracja. W kraju takim jak np Belgia zwzgl na podatki wiekszość to klekoty, dlatego ludzie jeżdżą i na zakupy dieslem. Zbiornik jakieś 100zł w ASO , wymiana dla laika we własnym zakresie, tylko pamiętać trzeba o odpowiednim płynie

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16v

Domyślnie

Cytat Napisał karmal Zobacz post
    Sprawdź czy nie buzuje płyn w zbiorniczku wyrównawczym. Odkręć korek, niech ktoś stoi i patrzy a Ty na włączonym silniku kręć kołami. W zbiorniczku płyn powinien stać jak lustro... jak buzuje to zbiorniczek do wymiany.
    Standardowy problem wielokrotnie opisywany na forum. Gumowanie to standard.
    O widzisz tak nie sprawdzałem. Zawsze myślałem, że wywala nawet przy zamkniętym korku - zawsze wszyscy opisywali, że otwierają maskę, a na około korka jest płyn. Dzięki

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Cytat Napisał taczka464 Zobacz post
    Karmal, a co Ty się dziwisz tym przebiegiem? moja ma obecnie 77tyś a jak kupiłem było lekko powyżej 60 , a rocznikowo jest z tego samego roku co Twoja tyle że 2008 rejestracja. W kraju takim jak np Belgia zwzgl na podatki wiekszość to klekoty, dlatego ludzie jeżdżą i na zakupy dieslem. Zbiornik jakieś 100zł w ASO , wymiana dla laika we własnym zakresie, tylko pamiętać trzeba o odpowiednim płynie
    Dziwię się, bo ktoś kto ma zamiar robić 10tys. km rocznie i kupuje nowoczesnego diesla to moim skromnym zdaniem, sam się prosi o kłopoty.
    Diesel musi jeździć. Jak się robi 10tys. rocznie to się benzynę kupuje i nawet nie powinno się o gazie myśleć.

Co do koloru płynu - jak jest czerwony to i czerwonym uzupełnić. Wielokrotnie były przypadki ( tutaj na forum opisywane ), że po wymianie na zielony ( rzadszy ) w b.niedługim czasie padała maglownica.

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    W-wa
    Auto
    Alfa 159 SW JTDm 2.0

Domyślnie

Witam,

Od czerwca 2013 r. jestem (prze)szczęśliwym posiadaczem Alfy 159 SW 2.0 JTDm, rocznik 2009,obecny przebieg to 181 tys. km. Wcześniej jeździłem Mondeo Mk3 w benzynie.

Szukając Alfy założyłem cenę powyżej 40 tys., swoją kupiłem w Krakowie, wiadomo u kogo przy przebiegu 167 tys. km. Jak na razie wszystko jest OK, po 15 tys. wymieniłem olej, leję i jeżdżę...Co do kosztów eksploatacji: jazda w mieście spalanie na poziomie 6,6-7,2 l/100 km; trasa/autostrada(140 km/h) spalanie jest rzędu 6,2-6,5 l/100 km. W lato spalanie jeszcze się obniży mniej więcej do 5,6-5.8l/100 km.
    Wydałem więcej niż 40 tys., dlatego nie mam z Alfą większych kłopotów. Staram się tankować dobry jakościowo olej napędowy (wierzcie mi, jest zasadnicza różnica np. pomiędzy Łukoil a Statoil czy też Vervą...).
    DPF wypala się regularnie, mimo stosunkowo częstego poruszania się po mieście.
    Co do estetyki samego samochodu: jestem często zaczepiany np. w myjni przez właścicieli Hond czy też Audi (piękna, jak to jeździ, proszę Pana..?), a raz na postoju siedząc w McD widziałem jak 3 gości tak oglądało moją Alfę, że już chciałem dzwonić po Policję w obawie przed kradzieżą. Serio

Podsumowując, z czystym sercem polecam Alfę 159 2,0 JTDm ale musi być z pewnego źródła, żeby nie stała się dla Ciebie źródłem kłopotów a nie radości.

Użytkownik Romeo Avatar Krajcok
    Mieszka w
    Oberschlesien

Domyślnie

Cytat Napisał rafale Zobacz post
    Co do kosztów eksploatacji: jazda w mieście spalanie na poziomie 6,6-7,2 l/100 km
    Co to za miasto? Chyba same przelotowki. Moja GT potrafi w miescie lyknac 8-9L, a jak wiadomo GT 1.9 jest oszczedniejszy o ok 1.5L od 2.0 w 159...

Staram się tankować dobry jakościowo olej napędowy (wierzcie mi, jest zasadnicza różnica np. pomiędzy Łukoil a Statoil czy też Vervą...)
    Na czym polega ta roznica?
    Krajcok
    GT JTD Q2 Rosso Scuderia 205 PS (historia)
    XKR 4.0 V8 kompressor

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    W-wa
    Auto
    Alfa 159 SW JTDm 2.0

Domyślnie

Miasto stołeczne W-wa. Jak się nie gazuje, to spokojnie taki rezultat jest do osiągnięcia na tym silniku. Dużo takich tras typu W-wa - Legionowo albo W-wa-Sulejówek, po 20-30 km, w miarę jednym tempem.

Co do różnicy w olejach napędowych - dłuższy czas tankowałem na Łukoil, jednakże skusiłem się któregoś razu a Statoil (normalny, nie ten extra zimowy). Silnik pracuje ciszej i jest bardziej dynamiczny. Verva tak sobie, gdzieś pomiędzy Łukoil a Statoil...

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Miasto stołeczne W-wa. Jak się nie gazuje, to spokojnie taki rezultat jest do osiągnięcia na tym silniku. Dużo takich tras typu W-wa - Legionowo albo W-wa-Sulejówek, po 20-30 km, w miarę jednym tempem.

Co do różnicy w olejach napędowych - dłuższy czas tankowałem na Łukoil, jednakże skusiłem się któregoś razu a Statoil (normalny, nie ten extra zimowy). Silnik pracuje ciszej i jest bardziej dynamiczny. Verva tak sobie, gdzieś pomiędzy Łukoil a Statoil...
    to jakies bajki, kolego
    wszyscy biorą od jednego dostawcy... to jest to samo paliwo...
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    W-wa
    Auto
    Alfa 159 SW JTDm 2.0

Domyślnie

Bajki, nie bajki...ja też czytałem na forum o braku różnic w jakości paliwa, że wszyscy biorą z jednego źródła. Ja jednak widzę i słyszę różnicę w pracy silnika - tak, ocena jest subiektywna, ale nie nazywałbym tego bajkami. Łatwiej odpala i ciszej pracuje, to na pewno.

Użytkownik Rowerzysta Avatar hoyraq
    Mieszka w
    WN
    Auto
    159 SW TI

Domyślnie

Co do kosztów eksploatacji: jazda w mieście spalanie na poziomie 6,6-7,2 l/100 km; trasa/autostrada(140 km/h) spalanie jest rzędu 6,2-6,5 l/100 km. W lato spalanie jeszcze się obniży mniej więcej do 5,6-5.8l/100 km.
    Chłopie ja nie wiem jak i gdzie Ty jeździsz tą Alfa że masz takie spalanie, na pewno nie W-wa - Legionowo gdzie Modlińska ma światłą co 2-5 km. Ja autem z tym silnikiem nie zejdę poniżej 7,8 w mieście, realnie wg kompa to ok 8 l (zima zimno, lato klima). Na trasie spalenie tego silnika przy normalnej jeździe (tak jak napisałeś 120-140 km/h) to ok. 6.8-7 l. Poniżej 6 to może zejdziesz jadąc bez klimy i 90 km/h non stop ale co to za frajda z jazdy?