Przy kolektorze masz gruszkę - tam jest. Może elektrozawór klapki niedomaga i wiesza ją w pozycji zamkniętej.
Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka
Klapka jest ok i działa prawidłowo.
Sprawdzałem już wszystko i nic nie daje możliwości zlokalizowania usterki.
Odpięcie każdego czujnika czy złącza w komorze silnika nie wpływa na nie zapalnie się lampki silnika tak jak ma to miejsce na ciepłym silniku.
Jak jest ciepły, nawet nie gorący to lampka się nie zaświeca. Nawet centralka silnika jest jeszcze zimna a lampka juz się nie zaswieca i silnika nie da się uruchomić.
Odpinanie czujnika temperatury wody, czy innych czujnikow czy imobilizera nie wpływa na ten objaw.
No to ECU padło ...
Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka
Trochę tak jakby się nie uruchamiał ten sterownik lub nie dostawał zasilania tylko pytanie jaki ma to związek z temperaturą silnika??
Na pewno nie ma wpływu temperatura samego sterownika bo ten nawet jeśli jest jeszcze całkiem zimny to zachowuje się tak samo.
Gdzie znajdę schemat pinów z centralki silnika??
Zauważyłem jeszcze jeden objaw podczas testów.
Kiedy zostawiam samochód z włączonym silnikiem na biegu jałowym żeby się nagrzewał to mocno kopci i smrodzi . Chwilę podymi, przestanie, znowu podymi, przestanie itd.
Oczywiście żadnych błędów i nieprawidłowości komputer nie pokazuje.
Wyczyściłem EGR i dolot wraz z kolektorem. Niesamowita ilość syfu tam była. Nawet czujnik ciśnienia w kolektorze był całkowicie zarośnięty, że wyjąć się go nie dało. Teraz po wyczyszczeniu ładniej pracuje, nie dymi na biegu jałowym ale podstawowy problem pozostał...
Nie dostaje zasilania sterownik silnika chwilę po zgaszeniu.
Czy jest ktoś kto może w tym pomóc??