Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Temat: Przełącznik panel sterowania szyb alfa 147

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

Jakie osiowanie!
    Jak odpinasz centralkę, to normalne, że komputer sygnalizuje jej brak (mruganie przebiegu).
    Jak podepniesz centralkę z powrotem, to przestanie mrugać.

Jakbyś zrobił osiowanie, to później otwieranie szyb nie będzie działało. A po podpięciu panelu, ponownie musiałbyś osiować.
    Po co więc dokładać problemów?

Jak masz odpiętą centralkę, to rozbierz - i napraw. A jak nie masz zdolności manualnych i smykałki do takich rzeczy, to znajdź kogoś, kto to zrobi. To nie jest trudne. Nawet jak przyciski są wyłamane, to z łatwością można to naprawić (ja nawet ostatnio poprawiałem jeden zawias przycisku, bo wyskakiwał z zatrzasku i przycisk lekko latał - przez co nie do końca kontaktował -> wystarczyło zastąpić to odpowiednio wygiętą szpilką z nałożoną izolacją z przewodu o odpowiedniej średnicy -> przykleić to za pomocą kleju dwuskładnikowego -> na następny dzień złożyłem -> śmiga aż miło!).

Użytkownik Romeo Avatar e5nio
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Bella 156,1.6 16V, 98r :),Bella 147 1.9 JTD 2001r.

Domyślnie

Czyli odepne przeczyszcze badz naprawie przycisk i powinno przestac mrugac ?

Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Przede wszystkim to ustalmy coś. Jak masz podpiętą centralkę sterowania szybami, to mruga licznik przebiegu (wcześniej zrozumiałem, że dopiero po odpięciu mruga - co jest normalne)? Czy mrugało od początku?

Jeśli to pierwsze - to jak pisałem wcześniej - po naprawieniu centralki, jak podepniesz z powrotem, będzie OK.
    Jeśli już wcześniej mrugało, to koniecznie trzeba sprawdzić (podpiąć pod komputer) - co jest przyczyną. Która centralka nie odpowiada (może ktoś przed sprzedażą wymontował radio? Może coś innego... bez kabla i podpięcia pod komputer możemy jedynie zgadywać).

Użytkownik Embrion Avatar Kamil147
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Domyślnie

Koledzy, miał ktoś tak że po zmianie panelu sterowania szybami z 5d na panel od 3d tak samo mruga przebieg ?

Użytkownik Romeo Avatar e5nio
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Bella 156,1.6 16V, 98r :),Bella 147 1.9 JTD 2001r.

Domyślnie

Wiec u mnie migal juz jak kupowalem przelacznik juz tez taki byl. Musze sie wpiac kompem. Tylko kupie jabel ns canie bo ten kkl nie chodzi od viakena

Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Embrion Avatar arek147
    Mieszka w
    KWA
    Auto
    Alfa Romeo GT V6

Domyślnie

Ja właśnie dzisiaj wymieniłem cały panel sterowania szybami, wszystko wróciło do normy oprócz wyświetlacza przebiegu, cały czas mruga. Gdy stary mi jeszcze działał wszystko było ok, przebieg nie mrugał. Drugą sprawą jest to, że gdy zamykam przednie szyby zamykają się one stopniowo, po kilka centymetrów. Dodam że panel wymieniłem na wersję angielską.

Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Domyślnie

Mi sie zamykają stopniowo zawsze rano, jak są mokre szyby a gdy już przejade kawałek sie trochę nagrzeje to jest dobrze

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

@Kamil - jeśli masz uszczelki antyzgnieceniowe, to może w nich jest problem?
    A jeśli nie masz, to może czas najwyższy przesmarować prowadnice oraz mechanizm (gdzieś nawet wyczytałem, że wystarczy wpuścić trochę mydła w płynie na prowadnice - jak nie masz czasu na rozkręcanie tapicerki - sprawdziłem, i muszę przyznać, że faktycznie szyby ładnie ślizgały. Domyślnie jednak polecam przesmarować smarem silikonowym (spray lub tubka). Zarówno prowadnice, jak i cały mechanizm w środku (ale to kilka godzin dłubania i dodatkowa para rąk do pomocy, jak Ci linki wyskoczą

Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Domyślnie

To muszę tak zrobić we wszystkich szybach mam taki problem odkad kupiłem autko i jakoś to nie przeszkadzalo, latem normalnie idzie, zimą nie otwieram okna więc tak jakby problemu nie było, ale właśnie okres jesień i wiosna gdy lekki chłód na dworze to tak jest, ale lepiej zajrzeć do tego wcześniej. A z tym mydlem to jestem ciekaw jam to wyjdzie

Użytkownik Embrion Avatar iwan_87
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    alfa 147 1,6 16V 2004r

Domyślnie

Cytat Napisał arek147 Zobacz post
    Ja właśnie dzisiaj wymieniłem cały panel sterowania szybami, wszystko wróciło do normy oprócz wyświetlacza przebiegu, cały czas mruga. Gdy stary mi jeszcze działał wszystko było ok, przebieg nie mrugał. Drugą sprawą jest to, że gdy zamykam przednie szyby zamykają się one stopniowo, po kilka centymetrów. Dodam że panel wymieniłem na wersję angielską.
    Witam u mnie to samo wymienilem caly panel i km mrugaja a szyby zamykaja sie stopniowo jutro jade podpiac pod komputer zobaczymy co i jak chyba ze ktos ma jakis pomysl??
    Ostatnio edytowane przez iwan_87 ; 05-11-2014 o 16:58