Pewnie że jest sens. Jak masz opcję samemu to operacja jest naprawdę prosta. A masz teraz jakieś problemy ze skrzynią? Sama wymiana oleju nie może zepsuć skrzyni. Może tylko ujawnić jej nie domagania, ale to naprawdę musiałbyś mieć szrota .
Pewnie że jest sens. Jak masz opcję samemu to operacja jest naprawdę prosta. A masz teraz jakieś problemy ze skrzynią? Sama wymiana oleju nie może zepsuć skrzyni. Może tylko ujawnić jej nie domagania, ale to naprawdę musiałbyś mieć szrota .
Poza tym, za tą cenę domniemam że nie jest to usługa dynamicznej wymiany, tylko zwykłe spuszczanie oleju. A to w naszych skrzyniach jest zwyczajnie nierozsądne - skrzynia ma pojemność ponad 6 l , a spuścisz max 3,5 l.
Ja tam zmieniam statycznie olej w skrzyni co drugą zmianę oleju silnikowego. Koszt żaden (ok 100zł olej 4l), a skrzynia i sterownik z pewnością mają lżejsze życie.
Jeśli ATF stary i skrzynia zapuszczona to dynamiczna wymiana od razu może sprawić że cały ten koszt będzie szybko do powtórki. Nowy ATF umyje skrzynię i niedługo będzie do wymiany.
Może lepiej zalać Archoil AR2300 teraz aby umyć skrzynię, ewentualnie dodać filtr Magnifine jeśli nie ma filtra aby zebrać zmyty brud i dopiero po tym myciu zrobić dokładną wymianę dynamiczną 150% ilości ATFu?
W 159 jest problem z montażem dodatkowego filtra. Nie bardzo jest to jak wykonać. Skrzynia nie ma tradycyjnej chłodnicy, tylko wymiennik ciepła woda-olej zamontowany bezpośrednio do skrzyni. W związku z tym nie wychodzą z niej węże olejowe w które można by wstawić filtr. Można by spróbować dobrać odpowiednią przejściówkę zamiast tego wymiennika np. od Opla, Saab-a ale to też jest rzeźba. Jeśli było by jakieś rozwiązanie od producenta skrzyni, to ja się na to piszę. Zgłębiałem ten temat, mam chłodnicę, kilka węży właśnie od różnych aut, ale jak pisałem trzeba rzeźbić z podłączeniem.
Podaj kod skrzyni to chętnie popatrzę. Z chłodnicą trzeba uważać bo można przedobrzyć, ja w jednym aucie odłączyłem chłodnicę dodatkową po zimie bo skrzynia bardzo źle pracowała na zimno.
Skrzynia to Aisin AF40/TF-80sc.
Rzeczywiście jest słabo z rozbudową chłodzenia ale wymiennika na chłodnicę (bez funkcji podgrzewania) wyciągniętą do zderzaka bym nie zamieniał nawet jeśli umożliwia to montaż Magnifine bo kawał węża wtedy jest do dyspozycji. Wg mnie ważne jest dla asb nie tylko chłodzenie ale i nagrzewanie w naszym klimacie, tak jak z olejem silnikowym, gdzie większość zużycia ma miejsce kiedy olej jest zimny. Co do filtra to chyba bezpieczniej będzie wymienić smoka w misce co jakiś czas bo on zbiera cały syf tutaj.
Problemów ze skrzynią aktualnie nie mam, jestem bardzo zadowolony. Auto użytkuję już ponad 2 lata i nic w skrzyni nie robiłem ani nie mam wiedzy czy wcześniej coś było robione.
Teraz już zgłupiałem czy wymienić czy nie. Tak jak pisze pawciu87 "skrzynia ma pojemność ponad 6 l , a spuścisz max 3,5 l" to nie wiem czy coś da takie dolanie nowego oleju.