Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Temat: Falujące obroty, a lewe powietrze

Użytkownik Znawca Avatar Tytanowy
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

No więc Alfa została podłączona do komputera wczoraj i faktycznie wtyczka jest schowana za wykładziną od strony pasażera. Musowo trzeba zdjąć ten boczek i dopiero można dostać się do kabla ECU. Teraz zwyczajnie wyprowadziłem kabel na zewnątrz, żebym przy kolejnym podpinaniu, nie musiał znowu odkręcać boku. Wtyczkę puściłem obok wtyczki ABSu, do tego kabelek przypięty elegancko spinką, żeby nie wisiał. Trzeba sobie w życiu ułatwiać

Wracając do tematu falujących obrotów... FES pokazał jeden błąd, mianowicie był to błąd: "czujnik faz". Jak mniemam jest to coś związanego z czujnikiem faz. Owy czujnik z tego co wiem i jak można wyczytać jest związany z rozrządem. Tak więc ciekawe, czy poszedł sam czujnik, czy może rozrząd jest źle ustawiony? Nie bardzo wiem, co może powodować ten błąd. Czujnik do wymiany, czy kombinować coś z rozrządem?
    Błąd skasowałem, a do tego dzisiaj miałem małą trasę około 200km i niedawno co wróciłem, więc podłączę Alfę jeszcze raz z samego rana i zobaczę czy błąd powrócił. Jeżeli nie powrócił, to myślę że nie ma co się przejmować i to jakiś jednorazowy wybryk (mam nadzieję), a jeżeli błąd powrócił, to wtedy tak naprawdę będzie trzeba kombinować i się martwić.

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Rozrząd moze być dobrze ustawiony ale synchronizacja przestawiona

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Rowerzysta Avatar endriu73
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 159 2.4 SW ; AR 155 1,8 8V

Domyślnie

Tytanowy, a próbowałeś "psikać" jakimś Plakiem bądź podobnym specyfikiem po wężach dolotu i jego okolicach ?
    jeśli byłaby nieszczelność to podczas psikania obroty na pewno się podniosą

Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Cytat Napisał 75andrew155 Zobacz post
    Rozrząd moze być dobrze ustawiony ale synchronizacja przestawiona
    Też racja. Jak to najlepiej sprawdzić?

Cytat Napisał endriu73 Zobacz post
    Tytanowy, a próbowałeś "psikać" jakimś Plakiem bądź podobnym specyfikiem po wężach dolotu i jego okolicach ?
    jeśli byłaby nieszczelność to podczas psikania obroty na pewno się podniosą
    Jutro chyba tak zrobię. Popsikam trochę po przepustnicy, gumach od baranów i ogólnie po gumowych elementach dolotu.
    Ciekawe... Tak naprawdę to chciałbym, żeby okazało się że jest gdzieś nieszczelność. Zawsze to łatwiejszy problem do wyeliminowania.

Dodam też, że jadąc i np. zbliżając się do skrzyżowania po wciśnięciu sprzęgła, obroty lecą do tych jałowych i nagle z tych 900 rpm czy ileś, widać jak wskazówka obrotomierza na chwilkę podskakuje jeszcze do góry i znowu opada.
    Może jest to coś charakterystyczne dla danej usterki?

Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

A więc odświeżę znowu temat...
    Falowania obrotów ciąg dalszy. Psikałem plakopodobnym preparatem po przewodach, ale różnicy w pracy silnika nie zauważyłem... Odkręciłem obudowę od aparatu zapłonowego, każdy kabel WN z osobna sprawdzałem i wpinałem na nowo. Robiłem dzisiaj nawet reset komputera, czyli odłączyłem akumulator na 2 minuty i podłączyłem na nowo + grzanie na postoju do włączenia się wentylatora i tez nic. Nadal silnik momentami dziwnie pracuje, czyli jest taki specyficzny dźwięk jakby "doładowywania" albo "zasysania powietrza" + falowanie obrotów rzędu ~50rpm.
    Nie wiem czy spróbować odkręcić rurę od przepustnicy i ją przeczyścić czy co, bo po prostu nie mam już pomysłów.

Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Powiedz mi jak to zrobic? Przeplywke chętnie bym podmienił tylko nie mam od kogo

Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka

Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Dzisiaj postanowiłem dostać się do przepustnicy i mam kilka pytań oraz wątpliwości.
    Po zdjęciu rury od przepustnicy, zauważyłem że nazbierało się tam trochę oleju, czy to normalne?
    Druga sprawa to taka, że po odkręceniu już praktycznie wszystkiego co blokowałoby mi przepustnicę, zauważyłem że nie ma jednej ze śrub, która mocuje (łączy) przepustnicę z kolektorem Ktoś musiał wcześniej przy tym majstrować i po prostu zgubił śrubę. Przepustnica była przykręcona jedynie na 3 śruby. Czy przez to, mogło tamtędy zasysać lewe powietrze?
    Trzeci problem to taki, że po odkręceniu przepustnicy uszczelka która znajduje się między własnie przepustnicą a kolektorem, zwyczajnie mi się rozpadła... Pękła na pół. Co z tym fantem zrobić? Wyciąć z czegoś uszczelkę czy można zastosować silikon? Nie ukrywam, że zależy mi na czasie bo auto stoi rozebrane, a jest mi potrzebne. Nie chcę jednak, żeby ssało tamtędy lewe powietrze, bo przecież cały czas walczę z falującymi obrotami.
    Kolejne utrapienie, to własnie brakująca śruba... Nigdzie u mnie w mieście takiej nie mogę dostać i kogo bym nie zapytał to odpowiedź brzmi "z takim wymiarem i skokiem może być problem". Nie wiem co w takiej sytuacji począć. Spróbuje jeszcze jutro odwiedzić parę sklepów, ale czuje że nic z tego nie będzie. Nie wiedziałem, że nawet z głupią śrubą będzie problem...

Teraz parę pytań odnośnie zamieszczonego poniżej zdjęcia:

Kolor czerwony: po zdjęciu tego wężyka, zauważyłem że jest tam sporo oleju i ogólnie dużo syfu. Czy to normalne?
    Kolory niebieskie: Czy przypadkiem te wężyki nie potrzebują jakichś opasek zaciskowych? Szczególnie ten górny wężyk ściąga się u mnie bardzo leciutko.
    Kolor żółty: na zdjęciu może nie widać, ale jak przyjrzałem się tamtemu miejscu, to widać że wężyk jest tam delikatnie pęknięty. Od czego on jest i czy to przypadkiem nie przeszkadza?

Benzyną wyczyściłem już całą przepustnicę, było tam trochę takiego jakby czarnego nagaru.

Mam nadzieję, że ktoś poratuje odpowiedziami, ponieważ dolot rozebrany i chcę poskładać wszystko dokładnie i na spokojnie, tak żeby teraz było dobrze.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0099.jpg
Wyświetleń:	307
Rozmiar:	76.2 KB
ID:	147043  

Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Kolejny post pod postem, niestety...
    Uszczelkę wyciąłem sobie już sam z tworzywa do tego przeznaczonego, śrubę przegwintowalem na odpowiedni rozmiar (7x1) oraz wszystko poskręcałem. Do tego adaptacja przepustnicy i pierwsza jazda.
    Pierwsze co zauważyłem to znaczny spadek falowania obrotów, oraz alfa równiej chodzi na wolnych obrotach, zarówno na ciepłym jak i zimnym silniku.
    Teraz najważniejsze... Auto przestało drżeć przy ruszaniu na półsprzęgle oraz przy zmianach biegu. Przestało również poszarpywać co jest dla mnie bardzo zaskakujące. Ogólnie czyszczenie oraz ponowna adaptacja przepustnicy przyniosła rezultat.
    Jest natomiast jeszcze jedna bolączka. Auto po nocnym bądź dłuższym postoju, przy odpalaniu wchodzi na obroty rzędu 2200rpm i po chwili spada do około 950. Czy to normalne, żeby zaraz po odpaleniu łapał aż takie obroty?

Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka

ViP Znawca Avatar Rafał
    Mieszka w
    Kozy k/Bielsko-Biała
    Auto
    164 Q4 , Giulietta QV, 164 - 2 szt , Alfa Galaxy / BUSSO Stelvio Super 280KM/ Spider ph2

Domyślnie

Olej to norma , zółty kolor to węzyk od filtra węglowego - musi być szczelny, w lewym przednik nadkoli powyżej klaksonów masz filtr i sprawdz tam węzyki oraz wtyczkę na zaworku , również sprawdz wezyk obok filtra powietrza i obudowy przekażnika paliwa na zaworze podcisnienia.