Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Temat: Cięcie opony przedniej, geometria - problemy.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    ALFA 159 2,0 JTDM 170

Domyślnie

Cytat Napisał soso Zobacz post
    Witam
    Mam ten sam problem z moją Alfą, tyle że u mnie tnie obie z przodu. Jak kupowalem samochód od szwagra z przebiegiem 35000, salon Polska, opony już tak wyglądały. Geometria robiona z trzy razy i nic. Dalej to samo. Zjadlo mi juz zimowki oczywiscie nie w takim stopniu, a teraz zjada nowe pirelki. Z tego co czytalem na forum, to jednym pomogla wymiana zwrotnicy innym sama geometria. Chlopaki pisali, że jest jakiś spec od geometrii w Katowicach
    ja mialem podobnie, w ASO dopatrzyli się, ze przód za bardzo przysiadł- sprężyny były albo zużyte, albo podmienione na krótsze tylko z przodu przez co kąt pochylenia spory i opony jak u ciebie wytarte od wewnątrz. Po wymianie sprężyn i ponownym ustawieniu geometrii przód trochę się podniósł, i kąt pochylenia jest już w normie. Poprawił się tez komfort, na razie nie widze oznak wycierania się bieżnika.

Użytkownik Rowerzysta Avatar hubert.janowski
    Mieszka w
    Zdanowice,,,,,Gliwice
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm+chip 160 KM350Nm disactive 2008r.

Domyślnie

sprawdales tulejki w wachaczach??? to moze byc problem, sprezyna lub po strzale i cos skrzywine w zawieszeniu lub mocowaniach

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Zmęczone życiem sprężyny to dobry trop.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0 JTDm 170 KM

Domyślnie

Nie chcę zakładać noweg tematu, więc potraktuję ten temat jako ogólny o zawieszeniu i liczę, że tutaj znajdę odpowiedź na swój problem.

Przy wymianie opon wyszło, że te z przedniej osi są nierówno zużyte (bardziej od wewnętrznej strony, i jedna bardziej od drugiej). Więc co, geometria. Wydruk wyglada tak

Jak widać, wymagana była korekta zbierzności, ale co bardziej mnie martwi, to kąt pochylenia koła. Podobno nie da się go ustawić i jedyna opcja, to remont zawieszenia. Kąt wyprzedzenia sworzchnia wahacza też nie najlepszy. I co ja teraz biedny zrobię? Trzeba koniecznie wymieniać? Jeśli tak, jaki koszt, żeby było dobrze w przystępnej cenie?
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Scan.jpg
Wyświetleń:	200
Rozmiar:	52.8 KB
ID:	183241  
    Ostatnio edytowane przez darkghost ; 13-11-2015 o 12:15

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ŁÓDŹ
    Auto
    LANCIA KAPPA 2,4 JTD, ALFA ROMEO 166 2,4 JTD

Domyślnie

Jełsi chcesz wycenę wszystkich elementów zawieszenia - napisz do nas proszę na maila. Potem sobie wybierzesz co potrzebujesz jak diagnosta określi konkretne potrzeby.
    -------
    Autosklep24 zaprasza na zakupy. Dla Forum rabat 10% na hasło "alfaholicy".

W przypadku nagłej potrzeby rozmowy ze sprzedawcą
    proszę dzwonić 792 465-368

<a href=http://autosklep24.pl target=_blank rel=nofollow>http://autosklep24.pl</a>

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

Zawieszenie to dla mnie czarna magia, jak to sprawdzić? Z czego te, a nie inne wartości w ogóle wynikają? Pokrzywione wahacze, czy tylko zużyte tuleje? Mam jechać na stacje diagnostyczną czy zaufać mechanikowi i jego oczom? Wydałem teraz kilka tysięci na opony, klocki, tarcze, oleje i filtry i średnio mi teraz uśmiecha wymieniać całe zawieszenie.

Użytkownik Znawca Avatar Luck
    Mieszka w
    KRA KNS
    Auto
    AR9 1,8 MPI LPG + Julka 1,4 TB

Domyślnie

Są takie tuleje z regulacją kąta, które zastępują oryginalne. Pewnie samemu tego nie ogarniesz i trzeba by pytać w firmach regenerujących wahacze czy spotkali się w praktyce z takimi tulejami i czy warto je stosować czy nie.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

Z tego co widziałem na necie, można zakupić same tuleje i sworznie wahacza. Nie wiem teraz na 100%, ale zakładam, że siedzą u mnie oryginalne wahacze. Wymiana tych tulei itd. załatwiła by sprawę? I czy w tych oryginałach da się je wymienić?

Użytkownik Znawca Avatar Luck
    Mieszka w
    KRA KNS
    Auto
    AR9 1,8 MPI LPG + Julka 1,4 TB

Domyślnie

Są firmy które regenerują wahacze, więc się da. Tutaj na forum też ktoś tym się zajmuje, poczytaj w tym wątku i znajdziesz. Natomiast czy to pomoże to ja ci nie powiem.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar elgritone
    Auto
    916 / 939 / 955

Domyślnie

Cytat Napisał darkghost Zobacz post
    Z tego co widziałem na necie, można zakupić same tuleje i sworznie wahacza. Nie wiem teraz na 100%, ale zakładam, że siedzą u mnie oryginalne wahacze. Wymiana tych tulei itd. załatwiła by sprawę? I czy w tych oryginałach da się je wymienić?
    Regeneracja pomoze jesli sa zuzyte, jesli cos jest wykrzywione to raczej regeneracja nie pomoze...

U mnie Magneti zamontowany zobaczymy jak dlugo pozyje... Wymiana osiemdziesiątpare zl w aso - cena niezla zwlaszcza ze mi samochod umyli i wrzucili jakis wosk na gorąco cos jest w tym dowcipie z alfistami i serwisem - same dziewiatki trzy stały[emoji14]