jutro w pracy zobacze jak dokladnie wyglada montaz ów ledow :p czy wszystkie sa na "śrubki"
jutro w pracy zobacze jak dokladnie wyglada montaz ów ledow :p czy wszystkie sa na "śrubki"
A może lepiej zamontować sciemniac świateł drogowych jako drl?
Ja osobiście wiadomo jak każdy rozważałem swiatła dzienne, z tym że chciałbym żeby to:
1 wyglądało jakoś, po co montować coś co oszpeca nasz wóz
2 spełniało swoje wymagania, światła mają świecić tak żebym był bezpieczny na drodze. Teraz praktycznie każdy jeździ z kamerką więc udowodnienie że ktoś był nie widoczny na drodze nie jest ciężkie.
3 było legalne, jedni pisza że policjant zabierze dowód, drudzy się z tym nie zgadzają, moim zdaniem pewnie specjalnie nie zatrzyma z tego powodu ale przy okazji stłuczki, przekroczenia prędkości, akcji trzeźwy poranek, czemu nie?
4 cena zestawu, te halogeny osram są fajne, ale cena spora uważam że lepiej przeznaczyć to na np. nowe lampy przednie, a to korzystnie wpłynie na poprawe bezpieczeństwa
5 żeby montaż miał jakiś cel, a wydaje mi sie że oprócz szybciej zużywających się lamp w przypadku jazdy na światłach nic to więcej nie daje. Akumulator i tak jest ładowany przez alternator więc kosmicznej różnicy nie widzę. Jeżeli za jakieś światła dzienne mam dać koło 200zł to nowy akumulator firmy no name kosztuje 210zł.
Dlatego też paski na kratkę odpadają, nie widziałem jeszcze żadnych fajnie wyglądających na 147, a ledy w halogenie odpadają, bo korzystam z halogenów. Co do ściemniacza to nawet pomimo tego że długie świecą 30% mocy to potrafią oślepić np podczas deszczu. Po za tym jak widzę teraz jak sa mgły tych łosi jeżdzących na dziennych ewentualnie w nocy po mieście to mnie krew zalewa.
powiem tak, te najtansze ledy do 60zl sa na śrubki i wiekszosc z tych drozszych tez.
Ludzie nie znają się na przepisach:
Świateł dziennych można używać zamiast obowiązkowych świateł mijania w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, od świtu do zmierzchu.
Moim zdaniem aktualnie jedynie legalnym sposobem dziennych bez psucia wizerunku to Osram Fog Drl, a alternatywą bez homologacji to drogowe na 30% (takie mam od ponad roku i jest ok - potwierdzone na testach).
Ledy z przodu to świetna sprawa, ale nie z bazarku, lub giełdy. Nie warto z Alfy robić wieśwagena. Podoba mi się natomiast w niektórych samochodach premium oryginalna linia z ledów wbudowana w reflektor. Niestety producenci reflektorów nie myślą o nas i wolą produkować "kocie oczy" do starych BMW i to na pilot, by zmieniać sobie kolory w trakcie jazdy. I niech żałują, bo za taki wypasiony "klosz" zapłaciłbym naprawdę dużo. A co do tematu, to skoro trzymacie się Panowie przepisów, to można "przerobić" halogeny na światła dzienne zmieniając żarówkę na słabszą, ponieważ halogen jest za mocny. Ewentualnie kupić kilkanaście ledów, zaślepki do halogenów, zarezerwować sobie jedno popołudnie i samemu zrobić światła do jazdy dziennej, i to w takim kształcie, w jakim sobie tylko wymyślimy.
Ja mam okrągłe ledy do dziennej jazdy z automatem, jakby ktoś był zainteresowany. Miałem montować zamiast halogenów, ale JTS-a sprzedałem, a ledy zostały i leżą niepotrzebne.
Tak wyglądają, mają homologacje drogowe ECE R87, na kloszu RL 00 oraz E4
Fotki na OLX. Alfaholikowi sprzedam za 150 zł z wysyłką, rok gwarancji.
http://olx.pl/oferta/swiatla-dzienne...5-ID7jTjr.html
147 2001, 1.6 105 KM- była
156 2003, 2.0 JTS 166 KM- była
156 2003, 2.5 V6 192 KM- była... ehh..
156 2005 1.9 JTD~`160 KM była
159 2006 1.9 JTD- była
159 2005 1.9 Distinictive- była..
156 2003 2.0 TS+LPG- była
156 2003 2,5 V6- była..
156 FL 2005 1.9 jtd- była
166 FL 2005 2,4 jtd - była
Alfa Romeo Crosswagon - był..
156 FL 3.0 V6 - była
Brera Tbi 2010 - jest
Najlepsze auto na świecie - służbowe - jest
Proxim ale do 147 chyba ich nie dopasujesz....
Do 156 jak najbardziejmam je tez i sa warte tej kasy.
Myślałem, że może da się obok halogenów.
147 2001, 1.6 105 KM- była
156 2003, 2.0 JTS 166 KM- była
156 2003, 2.5 V6 192 KM- była... ehh..
156 2005 1.9 JTD~`160 KM była
159 2006 1.9 JTD- była
159 2005 1.9 Distinictive- była..
156 2003 2.0 TS+LPG- była
156 2003 2,5 V6- była..
156 FL 2005 1.9 jtd- była
166 FL 2005 2,4 jtd - była
Alfa Romeo Crosswagon - był..
156 FL 3.0 V6 - była
Brera Tbi 2010 - jest
Najlepsze auto na świecie - służbowe - jest
Chciałem je włożyć po bokach, tam, gdzie mamy kratkę na lewo i prawo od grilla. Widziałem coś podobnego tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=Oj9nfpV3mf4, tylko, że ja wolałbym nie w zewnętrznej komorze, ale wewnętrznej od góry (nie byłoby widać mocowania).