tak czytałem i zaczełem wochac umnie i tez to miałe wydech na złączeniu z kolektorem wydechowym minimalną spare miał,zasłabo dokrecony pewnie jak dpf wyciągali,po dokreceniu nieczuc spalin
tak czytałem i zaczełem wochac umnie i tez to miałe wydech na złączeniu z kolektorem wydechowym minimalną spare miał,zasłabo dokrecony pewnie jak dpf wyciągali,po dokreceniu nieczuc spalin
Poswieciłem w miejsce tej rurki od chłodnicy EGR I wyraźnie z tego miejsca kopci spalinami.
to sprawdz czy nie jest peknięta, lub niedokecona, powinien tam być imbus 5 czy 6mm, ewentualnie brak uszczelki na połączniu elemetów chłodnica - przewód, powinien tam b yć sprezysty pierscien stalowy.
pzd.
Heja! W mojej GT JTD 150 KM (program na 195 KM) 2008 r. oprócz smrodu spalin w środku zauważyłem podciekający olej z kolektora.
Ponadto na zimnym silniku czuć szarpanie. Na ciepłym minimalne szarpanie występuje przy delikatnym operowaniu gazem.
Dodam, ze niedawno wymieniłem EGR na nowy. Jaka diagnoza? Pozdro
195 KM i zostawiony EGR? Co znaczy minimalne operowanie gazem? w jakim zakresie obrotów?
Skoro olej cieknie z kolektora (dolotowego?) to znaczy, że jest nieszczelność. Zapewne w osi klapek jeśli nie zostały usunięte. Sprawdź też czy nie puszczają uszczelki pod wtryskami lub kolektor wydechowy.
Nie wiem czy klapki były usunięte. Ja przy nich nic nie robiłem. Uszczelek pod wtryskiwaczami nie sprawdzałem. Złącze elastyczne w wydechu jest ok. Natomiast pojawiły się nowe objawy, mianowicie po odpaleniu silnik nie ma mocy, bardzo wolno rozwija obroty, tak od około 2000 - 2500 zaczyna szybciej nabierać, koło 3000 jest prawie pełna moc. Przy czym w zakresie od obrotów biegu jałowego do ok 3000 mocne deptanie gazu nic nie daje poza czarnym dymem, tylko delikatnie operowanie powoduje powolny przyrost obrotów. Brak jakichkolwiek komunikatów z komputera. Oczywiście spaliny w środku dalej czuć.
- - - Updated - - -
Sugerujesz, że przy 195 KM nie powinno się zostawiać EGRa? Jaki to ma wpływ?
według mnie wszystko wskazuje na zapchany EGR