Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Temat: Ratunku !! Szarpie Na Wolnych Obrotach.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    poznań okolice
    Auto
    AR 146 1,4TS

Domyślnie

czyli teraz masz plastikowy dekiel ? komputer wtrysku na przepustnicy
    AR 146 1,4 TS 2000
    M 1.5.5

Użytkownik Maniak resoraków Avatar GoNiuS
    Mieszka w
    Piekary Śl.
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 2.0 TCT

Domyślnie

to znaczy sie tak cały kolektor ssacy wraz z przepustnica normalnie tak jak bylo ze starego silnika ja tak jak by zmienilem tylko blok i glowice a calutki osprzet czujniki itp. z mojego starego . a plastykowy zostawiłem z tego powodu ze bardzo mi sie podoba
    Alfa Romeo Giulietta 2.0 TCT <- Jest
    Alfa Romeo 147 1.6 T.S <- Jest
    Alfa Romeo Mito 1.6 JTDm <- Byla
    Alfa Romeo 147 Selespeed <- Byla
    Alfa Romeo 156 1.8 T.S <- Byla
    Alfa Romeo 159 SW Ti 2.4 JTDm Q-tronic <- Byla
    Alfa Romeo GT 1.9 JTDm <- Byla
    Alfa Romeo 145 1.8 T.S <- Byla
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm <- Byla
    Alfa Romeo 156 Selespeed <- Byla

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    poznań okolice
    Auto
    AR 146 1,4TS

Domyślnie

ok . tylko chodziło mi o to jaki posiadasz komputer (ECU) wtrysku Motronic 1.5.5. czy Motronik 2.10.4 , bo z rocznika twojej alfy wynika ze masz 2.10.4 ,ale wtedy powinieneś mieć metalowy kolektor .
    Ja mam mam alfę z motronikiem 1.5.5 i w moim przypadku było tak - ściągąłem przeputnice do czyszczenia i po złozeniu okazało się że strasznie falują mi obroty , więc pojechałem na diagnostykę by zresetować paramety adaptacyjne silnika krokowego , a gość zresetował mi także cały silnik krokowy ( a nie powinien , tylko tego dowiedziałem sie znacznie później) i po ty wszystkim miałem objawy podobne do twoich - dymienie, smierdzace spaliny , szarpanie na niskich obrotach ( 1200 - 1700) . pojechałem znowu na diagnostykę i co zero błedów . zresetował mi kompa , dwa dni było ok i się znowu zaczęło to szarpanie .
    wymieniłem w między czasie sonde lamda ,przepływke , wydech i silnik krokowy (siłownik biegu jałowego)... i nic jak szarpał tak szarpie i dymi ale tylko w chłodne dni .
    miałem różne diagnozy, że wtryski że leją , ze pada uszczelka po głowicą
    postanowiłem że sam sobie zdiagnozuje komputer wtrysku , kupiłem sobie interfejs , ściągnąłem Unidiaga i TSdiaga
    i wyszło po wielu godzinach diagnoz i wielu dniach analiz wyników , że coś jest nie tak z przepustnicą ( kątem jej uchylenia) , okazało się ze ktos już kręcił śrubką przy przepustnicy i ten pierwszy reset jarzma przepustnicy ( po czyszczeniu) był powodem moich późniejszych problemów . Niestety ani Tsdiag ani Unidiag nie potrafią zrobić resetu jarzma przepustnicy , kupiłem Alfadiaga ,który to potrafi . Było trochę zabawy by to ustawić poprawnie ,ale się udało . pełny sukces zero szarpań , dymienie i smrodu niespalonej mieszanki . Dużo się przy tym nauczyłem o zasadzie działania układu wtryskowego i wiem prawdopodobie ( nie jestem specjalistą w dziedzinie diagnostyki i działania układów wtryskowych) co było przyczyną tych szarpań . na czas wtrysku wpływa ilość przepływającego powietrza ( przepływomierz) ,a przepustnica odpowiada za kąt wyprzedzenia zapłonu . W moim przypadku nie było zgrania ,więc ECU szalał ,tasując mapy wtrysku i stąd to szarpanie .

Więc jeśli masz ten sam ECU co ja to sprawdz sobie kąt uchylenia przepustnicy .
    Ma być zakres od 0 stopni do 83 stopni , ja miałem wcześniej ( 5 -77 stopni)
    Ostatnio edytowane przez rycerzwiosny ; 18-03-2009 o 00:09
    AR 146 1,4 TS 2000
    M 1.5.5

Użytkownik Maniak resoraków Avatar GoNiuS
    Mieszka w
    Piekary Śl.
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 2.0 TCT

Domyślnie

no tak dokładnie to samo ja maml. a jaki mam ECU to nie wiem jak to sprawdzic ? i jak mam sprawdzic ten kat uchylenia przepustnicy ? a dobrego fachmana do komputera nie znalazlem tylko takie standardowe podpiecie jak sonda poduszki czujnik zasysanego powietrza innych czujnikow nie sprawdzali bo nie maja jak. da sie jakos to zrobic domowymi sposobami ? bym podjechal do ciebie ale to okolice poznania a ja jestem z Pikar slaskich to dosc duzy kawalek. i tez nie wiem czy tak moge jezdzic. aha dodam ze tez duzo pali z 15 l na 100 to spokojnie przy predkosci do 3 tysd. obr. bo nowe panewki wiec wole go troche dotrzec.

Edit:

jest. !! Moja Bella Zyje juz jest wszystko ok juz nie kopci nie szarpie nie smierdzi. przyczyna nieznana a dzis troche majstrowałem i zrobilem:

-odpiecie akmulatora
    -poruszanie wtyczka od ECU
    -wymiana czujnika wałka rozrzadu
    - ustawienie rozrzadu na nowo
    -dokrecenie głowicy

I wszystko dziala jak powinno. oczywiscie dziekuje wszystkim za cenne rady. moze i komus sie pszydarzy taka przyczyna to moge pomoc.
    Ostatnio edytowane przez grzelutek ; 18-03-2009 o 22:47
    Alfa Romeo Giulietta 2.0 TCT <- Jest
    Alfa Romeo 147 1.6 T.S <- Jest
    Alfa Romeo Mito 1.6 JTDm <- Byla
    Alfa Romeo 147 Selespeed <- Byla
    Alfa Romeo 156 1.8 T.S <- Byla
    Alfa Romeo 159 SW Ti 2.4 JTDm Q-tronic <- Byla
    Alfa Romeo GT 1.9 JTDm <- Byla
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm <- Byla
    Alfa Romeo 156 Selespeed <- Byla