Haha faktycznie. Pewnie ktoś kupił i chce pogonić drożej. No cóż, co jest to jest, chyba pora zacząć dzwonić![]()
Haha faktycznie. Pewnie ktoś kupił i chce pogonić drożej. No cóż, co jest to jest, chyba pora zacząć dzwonić![]()
wasli, a tak z ciekawości, czemu akurat 2.0 a nie 2.4? Pytam, bo też się przymierzam do tego autka i stoję przed podobnym wyborem 1.75 vs. diesel, ale osobiście celowałem w 2.4.
Bo według większości opinii, na jakie trafiłem na różnych stronach i tym forum, 1.75 i 2.0 to pewne silniki. Oczywiście trzeba sobie zdawać sprawę, że nie ma pewnych silników, bo połowa, a nawet może większość zależy od użytkowania, no ale jeżeli silnik ma nieciekawą opinię na starcie, a nie kupuję samochodu z salonu, to wolę nie ryzykować, że potem go znienawidzę przez częste awarie.
Z tym że utrafić tego diesla nie sposób. W Polsce jest ten w paski, ale to ściema, a za granicą znalazłem kilka sztuk w jakichś chorych cenach, zważywszy że jako nowy był sporo tańszy od 2.4 i 3.2.
Ostatnio edytowane przez wasli ; 01-02-2015 o 19:56
Brera z 2.4 pod maską jeździ jak czołg.
Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T
jest o 2.0 to sie wypowiem
mam Brerkę 2.0 jtdm zrobiłem na 200 km 460 NM, lata to naprawdę super!!! spalanie na trasie najmniej miałem 5.2 ale to wiadomo 90 km/h i turlanie się. w mieście mam spalanie od 7,2 do 8,5 w zależności jak ciężka jest stopa.
awarii nie miałem żadnej, poza typowym dla silnika 2,0 pękaniem plastikowej chłodniczki EGR, ale to szybka i w miarę tania zabawa wiec bez spinki 350 z robocizną. Poza tym warto nawet tu wyczyścić kolektor dolotowy, jak kupiłem miała 98k km przebiegu, a kolektor był oporowo zasyfiony, ale klapki mimo to w porządku.
co do 2.0 a 2.4 to dodatkowym plusem 2.0 jest sporo niższa masa auta, a osiagi są bardzo zbliżone. po CHipie nawet lepsze jak w 2.4![]()
Brera Team Warsaw
No to dzięki za kolejne pochlebne opinie, zwiększające jeszcze chęć kupna tej wersji, tylko powiedz mi, skąd ją wziąć?![]()
To raczej kwestia za ile.
Po prostu wyrobiłeś sobie zdanie na temat cen przeglądając ogłoszenia krajowe.
2.0 i 1750 muszą być droższe, bo te silniki weszły pod koniec produkcji i są to auta młodsze.
Jeżeli chcesz kupić naprawdę dobry egzemplarz to na sam zakup musisz przeznaczyć jakieś 12kE.
I jakąś dychę na koszty, czyli 60 tys. zł musisz mieć przygotowane.
Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T
CHIP można wykonać w każdym z opisywanych silników i wtedy różnica poziomu wyjściowego zostanie zachowana.
Moim skromnym zdaniem za JTD przemawia tylko niższe spalanie, poza tym wszystkie "za" są po stronie TBi.
Najlepiej gdyby "wasil" miał okazję sprawdzić na żywo co mu bardziej leży - ja mogę zaoferować test na TBi.
Ale między 1.75 i 2.0 też jest zauważalna różnica w cenie na korzyść 1.75. Myślę, że chodzi o dostępność. Ktoś tu wrzucał dane, że w Polsce jest kilkanaście 2.0 i około 80 1.75. I to się potwierdza - nie chodziło mi o cenę, ale fakt, że naprawdę nie ma w Polsce tych 2.0 na sprzedaż. Za granicą jest dosłownie kilka sztuk, ale to nie kwestia 12 tys. euro, a raczej 16-20, co już jest, jak dla mnie, lekką przesadą. Oczywiście chodzi mi o przebieg np. do 100 tys. km, ewentualnie z jakimś ogonem. Dawno nie rozglądałem się za samochodem z zagranicy, ale czasy, gdy było tam taniej albo porównywalnie w przypadku dobrze utrzymanych egzemplarzy chyba się skończyły.
Pneumat, wielkie dzięki za propozycję. Prawdopodobnie wypróbuję jeden z tych 1.75 z polskich ogłoszeń, ale gdyby coś nie wyszło, to się odezwę![]()
Cena wysoka na zachodzie jest z racji że Brer jest mało i będzie coraz mniej. U nas większość ofert na rynku to ulepy dlatego nie ma co patrzeć na ceny i powstaje paradoks że trudno dobrą Brere kupić jak i sprzedać![]()
"A zatem posiadanie tego samochodu jest jak życie z przepiękną, lecz przy tym zdrowo kopniętą dziewczyną. Bardzo dobrze wiecie, dlaczego się zaangażowaliście. I w tym samym stopniu jesteście świadomi, że wasz związek po prostu nie ma żadnych szans."
J.Clarkson
Warszawscy Alfaholicy - Facebook Group
Brera Team Poland - Facebook Group