Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 62

Temat: Opony bieżnikowane lato - opinie

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Oj chyba 1,9jtd nie wyciąga
    To tak pobocznie.
    A bieżnikowane do sportu raczej przyzwoite opinie mają, tyko tam mają raczej krótkie życie, w cywilnym aucie ta cena nowej naprawdę się na lata i dziesiątki tys km rozłoży, szkoda raczej sobie głowę zawracać.

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Oj chyba 1,9jtd nie wyciąga
    To tak pobocznie.
    A bieżnikowane do sportu raczej przyzwoite opinie mają, tyko tam mają raczej krótkie życie, w cywilnym aucie ta cena nowej naprawdę się na lata i dziesiątki tys km rozłoży, szkoda raczej sobie głowę zawracać.
    Hehe nie wiem jak 1,9JTD ale 1,9JTDm 150KM w 159Qtronic leciało 210 i chyba poleciało by więcej ( tak pobocznie ).

Użytkownik Rowerzysta Avatar Bond 007
    Mieszka w
    okolice Nowej Dęby
    Auto
    Była156 1.8 TS 144km Vialle. Jest 156 1.9 JTD 115km i 156 1.9JTD 140km.

Domyślnie

Nie rozumiem, jak można szukać oszczędności rzędu 500zł na tak ważnym elemencie jakim są opony , tym bardziej jeżdżąc autem za kilkanaście/kilkadziesiąt tys. zł, a cała ta "wielka oszczędność" rozkłada się na kilka lat. Właśnie kupuje letnie do 156 co wynosi jakieś 1/5 wartości pojazdu i nawet przez myśl mi nie przeszło , żeby nabyć bieżnikowane - przecież to jedynie opony mają kontakt z nawierzchnią i to przede wszystkim od nich zależy zachowanie auta w awaryjnej sytuacji...
    Ale zrobisz jak uważasz - twój samochód , twoje bezpieczeństwo...

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

celowo 1,9 jtd pisałem - w 156tce - 195 max, wszystkie pozostałe łącznie z 1,6TS - 200 i więcej.

Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Wielu użytkowników uważa ,że bieżniki zimowe są dobre ,często mają bieżnik dobry do sniegu grząskiego . Poza tym zimą jezdzi się wolniej więc ryzyka utraty kontroli nad autem podczas niefortunnego oberwania bieżnika nie ma . Latem wolałbym nie ryzykować z powodu wysokich temperatur (zwłaszcza przy nagrzanym asfalcie ) a dwa , że wątpliwa może być mieszanka gumy i opona w różnych temperaturach będzie się nieprzewidywalnie zachowywać ( Alfe kupiłem z 2 oponami Colway 205/55/16 na tylnej osi - podczas jazdy średnicówką w deszczu przy zwykłej zmianie pasa ruchu bez gwałtownych ruchów występowało zarzucanie tyłem . Kilka razy zdarzyło mi się na zjezdzie z autostrady przy mocnym wyhamowywaniu auta na mokrej nawierzchni zadriftować . Nie miałem od razu zamiaru zmiany kół bo szukałem większych felg na spokojnie ale pod naciskiem żony a raczej jej stresu ( bo więcej jezdzi Alfą niż ja ) zakupiłem na szybko felgi z oponami od kolegi z forum . Ja nie oszczędzam na bezpieczeństwie ale jestem typem gościa co co sezon zmienia felgi i nie kupuje nowych opon za tysiące żeby komuś przy sprzedaży kół prezenty robić dlatego szukam dobrych używek . Obecnie na felgi 19" kupiłem 4 Pirelli P zero RFT 225/40/19 z bieżnikiem ponad 7mm DOT 12 i 13 za śmieszne pieniądze więc da się i oszczędnie i pewnie . Od bieżników wolałbym tak jak kolega wcześniej napisał - chińczyki np. Rockstony na licencji Bridgestona czy Nankangi cenione w świecie tunerów - alternatywa i cenowa i jakościowa ( wiem bo też jezdziłem i nie ma porównania ) tylko także należy kupić te" dobre" bo i tu zdarzają się marki ,których nie warto zakładać nawet do taczki

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

No niemożliwe - używane opony, przeciez nie wiadomo co taka opona przeszła - jak karkas wyglada itp.
    Aaaa - w używkach to nie ma znaczenia, jedynie w bieżnikowanych. Czyli bieżnikowane be, używki ok.
    Ciekawe....

Mieszka w
    Bytom
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Marcin_M Zobacz post
    No niemożliwe - używane opony, przeciez nie wiadomo co taka opona przeszła - jak karkas wyglada itp.
    Aaaa - w używkach to nie ma znaczenia, jedynie w bieżnikowanych. Czyli bieżnikowane be, używki ok.
    Ciekawe....
    Chopecku ja nie pisze o 10 letnich używkach a dwa,że też kupuje sprawdzone. Nawet wyważyć się dają . Jak je wyjeżdże to potem bedą z nich bieżniki i będziesz mógł je kupić będąc pewnym przeszłosci i składu mieszanki gumy bieżnika

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Czegoś nie rozumiem.
    To można kupić używane auto a opon już nie.
    Przecież używane auto już jeździ na używanych oponach.
    Moja Bella

Mieszka w
    Bytom
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Dariusz156 Zobacz post
    Czegoś nie rozumiem.
    To można kupić używane auto a opon już nie.
    Przecież używane auto już jeździ na używanych oponach.
    Jak kupisz nowe opony/auto to po wyjściu ze sklepu już są używane ale mimo to nie mają xlat i niewiadomego pochodzenia.

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Widzę, że niektórzy nie rozumieją jaka różnica jest pomiędzy używanymi 2-3 letnimi a bieżnikowanymi. Nie mówimy, że używki 10 letnie są lepsze od bieznikowanych. Oba rozwiązania są złe.

Poczytajcie trochę artykuły http://moto.wp.pl/kat,55194,title,Cz...476a&_ticrsn=3

Nawet ABS czy ESP nie pomoże w niektórych przypadkach. Jak wyżej kolega pisał opony w upały będą nagrzewały się szybciej i to samo tyczy się zimy - niskie temp wpływają gorzej na te opony a i przyczepność nie jest ta sama.