Bezpiecznik umieszczone jest w skrytce przed nogami pasażera. Po jej otwarciu u góry można znaleźć przesuwną klapkę. Po jej otwarciu u góry znaleźć można bezpiecznik.
Ja bezpiecznik mam, ale nie mam tam przekaźnika. Podgrzewanie foteli mi nie działa. Jaki to ma być przekaźnik? Ktoś może sprawdzić u siebie?
Z góry dziękuję
Ostatnio edytowane przez Zbigi ; 11-06-2011 o 17:38
Nie bawiłbym się z przekaźnikami i bezpiecznikami, tylko sprawdził matę miernikiem.
Jeśli macie podgrzewane fotele, dioda świeci, a fotel nie grzeje, winna jest najprawdopodobniej mata grzewcza. Drut oporowy maty najczęściej przerywa się na siedzisku, w miejscu łączenia przedniej i tylnej gąbki fotela (części wysuniętej, podpierającej podudzie i części bliżej oparcia, to są dwie gąbki, pomiędzy nimi jest przerwa).
Drut oporowy jest umieszczony pomiędzy dwoma warstwami maty zabezpieczającej, wszystko jest sklejone ze sobą. Po rozebraniu fotela wystarczy to delikatnie zerwać, zlutować drut oporowy, sprawdzić matę omomierzem i skleić ładnie super-klejem w sprayu.
Jak to sprawdzić? Po odłączeniu fotela, odłączyć białą kostkę pod fotelem (kostka służy do zasilania obwodu diody sygnalizacyjnej, który jest wpięty równolegle, więc jeśli kostka będzie wpięta, nie zbadacie obwodu maty, bo jeśli będzie przerwana prąd i tak popłynie obwodem diody). Po jej odłączeniu, wpinacie omomierz w kostkę zasilającą (tą, którą odpinacie wyjmując fotel) i powinien pokazać ładnie jakiś opór/brzęczeć brzęczykiem/cokolwiek byle nie przerwę.
Maty górna i dolna są połączone szeregowo, więc omomierz pokaże uszkodzenie lub sprawność całego obwodu.
W większości przypadków winna będzie mata pod siedziskiem przerwana na łączeniu gąbki, uszkodzony termistor (również centralnie pod siedziskiem, wpięty w drut oporowy) lub przerwane połączenie z góną matą w miejscu łamania fotela.
Oczywiście trzeba pamiętać o załączeniu przycisków podgrzewania, można też zbadać same przyciski, też mogą się psuć. Jeśli mata jest sprawna po badaniu miernikiem, trzeba przyczyny szukać w reszcie obwodu, schemat elektryczny do pobrania z eLEARN.
Na forum jest już opis jak naprawić matę grzewczą, jak będę miał chwiłę, wrzucę do swojego tematu też mój opis z fotami.
Jeszcze raz ponawiam pytanie:
Czy ktoś byłby tak miły i odczytał ze swojego auta, jaki to typ przekaźnika zamontowany jest przy bezpieczniku umieszczonym we wnęce w górnej części schowka po stronie pasażera?
Czy drut oporowy w ogóle można zlutować? Zazwyczaj drutu oprowego (mateeriały: chromo-nikiel lub aluminium-chrom-żelazo) nie można zlutować za pomocą lutu cynowego, Chyba, że masz na myśli inny sposób lutowania lub spawanie.
Ja nie wiem, co to jest elEARN, czy mógłbyś wyjaśnić?
Z góry dziękuję za podanie typu przekaźnika i pozostałe wyjaśnienia..
Ostatnio edytowane przez Zbigi ; 11-06-2011 o 19:46
Drut maty grzewczej, który lutowałem u siebie (skóry MOMO, ale chyba wszędzie jest taki sam), to zwykły miedziany przewód z cienkim rdzeniem. Z lutowaniem cyną nie było więc żadnego problemu. Uprzedzając pytanie, nie wiem dlaczego nie jest to drut oporowy wykonany w technologii, o której piszesz wyżej, mata jest na pewno oryginalna i po naprawie grzeje ładnie.
Poniżej trochę zdjęć ode mnie.
Materiały są dostępne na forum, pamiętam że gdzieś był jakiś link do materiałów warsztatowych. Co do samego eLEARN, poszukaj w Google pod "Alfa Romeo eLEARN" albo "Alfa Romeo eLEARN.rar".
Dzięki za wyjaśnienia i zdjęcia.
Gdybyś jeszcze mógł być tak miły i odczytać jaki jest stosowany przekaźnik do ogrzewanych foteli, który znajduje się we wnęce w górnej części schowka. U mnie w ogóle nie ma tego przekaźnika, a chyba musi być.
Witam,
Mam taki problem u siebie, fotele są podgrzewane (są przyciski) ale nigdzie nie mogę znaleźć żadnych lampek sygnalizujących ich włączenie...Szukałem wszędzie i nic.
Nie mam takich lampek... a fotele są podgrzewane :/
Ponawiam pytanie, nie mogę znaleźć lampekByły może wersje bez ? Trochę lipa bo nie wiem kiedy grzeją fotele.