Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Temat: Klapy Wirowe

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

No właśnie, a odczucie powinno być odwrotne Klapy teoretycznie polepszają dół.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar kefir
    Auto
    GQV

Domyślnie

Może ta różnica w odczuciach jest spowodowana tym ze porównujecie zapchany kolektor z czystym.

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Faktycznie jest to wielce prawdopodobne.
    Normalnie usunięcie klap jest prawie nie wyczuwalne. Na ogół przy tym wyłącza się EGR, a wtedy dół zaczyna być faktycznie bardziej dynamiczny.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Znawca Avatar szkodnik
    Mieszka w
    Radom,okolice
    Auto
    była 156:)jest GT Q2

Domyślnie

Cytat Napisał kefir Zobacz post
    Może ta różnica w odczuciach jest spowodowana tym ze porównujecie zapchany kolektor z czystym.
    no moze tak byc bo zasyfiony był

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa 156 1.9 jtd 105 KM 2000R

Domyślnie

Witam,

mam problem , mianowicie u mnie w mojej 159 jtdm 16v spadła listwa , wyglada na to ze jedna klapka jest zablokowana, znacie kogoś kto by to ogarnął z okloicy Rzeszowa ? Tzn chciałbym usunąć klapy i zaspawać kolektor. Proszę o pomoc. Ponadto mam za kilka dni jechać dość daleką trasę jakieś 800 km , proszę napisać czy sama zrzucona listwa jest tu problemem i jazda z czymś takim do ryzyko zerwania klap?? Kolektor mam ten cały Alu . Alfa jest z 2006 roku

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Przemyśl
    Auto
    Alfa Romeo GT Q2 180KM @Cinsoft

Domyślnie

Kogo w Krakowie polecacie do remontu silnika 1,9 jtd w alfie gt z '08 r ? Objawy to brak kompresji w 3 czy tam 4 cylindrze , silnik ma bardzo niską kulturę pracy , brak mocy. Wg cinka z cinsoftu najprawdopodobniej zjadło jedną klapę.
    Podczas wizyty w Gliwicach cinek postraszył mnie ze mogą to być koszta nawet dochodzące do 10 tys . Faktycznie tak jest ? Da się to ogarnąć taniej i równie dobrze ? Co prawda na razie jest to wróżenie z fusów bo jeszcze nic nie było rozkręcane. Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez fatal1ty ; 03-04-2017 o 09:15

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Poddębice
    Auto
    Alfa GT Q2

Domyślnie

zobacz sobie autka.pl mają dobre opinie

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Golf GTI '18/Giulietta 1.4 170 '11

Domyślnie

Mnie remont po urwanych klapach kosztował 3500zł. Ale jak masz pecha to może być więcej, ale w takim przypadku chyba lepiej silnik wymienić.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Przemyśl
    Auto
    Alfa Romeo GT Q2 180KM @Cinsoft

Domyślnie

Cytat Napisał darkdancerr Zobacz post
    Mnie remont po urwanych klapach kosztował 3500zł. Ale jak masz pecha to może być więcej, ale w takim przypadku chyba lepiej silnik wymienić.
    Blok był ok ? Co dokladnie robiles

Użytkownik Świeżak Avatar oran
    Auto
    159 1750 Turbo Benzina 2011 rok, sedan

Domyślnie

Ja dziś gume do turbo wymieniałem i "pacze" (bo dawno nie ściagałem osłonki - teraz już leży w szopie na wieki wieków), że cieknie mi olej z... Nie wiem, pokrywy wałków? Bo to jest niezła kanapka - cała głowica jeszcze niżej jest przytwierdzona do bloku, a to warstwa wyżej. A pokrywa zaworów jest kolejne piętro wyżej. No ale tak patrzę i patrzę a tam coś brudno na kolektorze - i oczywiście leży "łapka" od klap obok, 3 klapa od lewej zacięta w połowie, reszta chodzi ok, ale wszystkie zasrane olejem.

Teraz pytanie - jeździć tak mogę? Nie wiem czy warto zmieniać kolektor - skoro silnik idealnie w sumie chodzi. Odpalał kulawo czasem, bo telepał pare sekund, a to chyba miedzy innymi przez klapy może się dziać, no ale miałem konkretną dziurę w gumie od turbo. Myślę zmienić tylko uszczelkę z której cieknie, ale to i tak będą rozpinali rozrząd, bo wałki tam są pod tą pokrywą. 700 zł za np. TAKI- oryginał i taki sam jak ja mam (rocznik 2006) z tym niby poprawionym ułożyskowaniem. A klap wirowych nie zamierzam demontować bo to jest chyba jedyna rzecz z tych pro ekologicznych która ma sens, bo wam odetnie tlen od silnika przy samozapłonie jak turbina zacznie srać żarem (przynajmniej w bmw - więc poprawcie mnie jeśli się mylę odnośnie jtd). A tego się najbardziej obawiam bo jeżdzę na urlop do polski często i robię trasy, a szkoda urlopu na pożary.

I tu pojawia się drugie pytanie - czemu tam się zbiera olej? To turbina musi lać w takim razie? Sprawdzałem nie mam luzów na niej (no patrzyłem przez rurkę tą, za łopatki mogłem złapać i poruszać i było zero luzu), ale jakieś oringi czy coś to wiadomo, że parcieją itp. Czy to jest po prostu ten syf od egr? Mam tą zaślepkę z dziurkami wrzuconą co by błędu nie wywalało, więc w sumie też tego dużo tam być nie powinno.

Reasumując proszę o radę - wymieniać kolektor? Skoro wiem, że uszczelkę na 100000% muszę wymienić, a z kasą to problemu nie ma zbytniego, jedynie z czasem. No i dlaczego tam się zbiera ten syf, przez te już zużyte "łożyska", skoro to jest kolektor ssący = wszystko z turbiny leci?

Aha, jak macie namiar na jakieś zregenerowane kolektory to też po proszę, zawsze taniej to więcej na inne bzdety dla alfy będzie

No i ile u was kosztuję takie zabieg (zmiana kolektora) w warsztacie? Ja mam znajomego mechanika to mnie kasuję mało, ale wie, że w niemczech robię i ostatnio coś ceny winduje
    Ostatnio edytowane przez oran ; 15-04-2017 o 23:28