Ja miałem podobnie i ten dźwięk wydawały rolki napędu paska osprzętu.
Ja miałem podobnie i ten dźwięk wydawały rolki napędu paska osprzętu.
2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione
jesteś w 100% że takie same objawy? Jakieś konsekwencje dalszego zaniedbania sprawy mogą być?
100% pewności wam nie dam że macie to samoU mnie taki dźwięk wydawało właśnie to... Z początku tylko na jedynce ,a później było wyraźnie słyszalne na postoju.
Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka
2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione
JZ tym ze ja juz
Że stracisz klimę, wspomaganie i ładowanie.
Ale spokojnie- z takim autem można do warsztatu dojechać. Ja miałem 160km i dałem radę, a potem auto odpaliło jak gdyby nigdy nic.
Ale u mnie odleciało koło pasowe z silnika
Jak to powiedział mój mechanik: "jakie jest najlepsze auto na świecie? Takie, które nieważne co dowiezie Cie bezpiecznie do celu".
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Z tym ze ja juz wymieniłem rolkę, sprzęgło alternatora, kolo pasowe wału i pasek. Coś jeszcze jest do wymiany?
Wtrące swoje uwagi nie dotyczące tematu wątka ale paska alternatora i jego napędu.Absolutnie nie można zaniedbywać tych elementów aż do momentu urwania czy postrzępienia paska!Kto twierdzi że nic sie nie stanie jak pasek się urwie może się kiedyś mocno zdziwić!Często poszarpane części paska wciąga pod koło na wale i przeskakuje rozrząd-a co się z tym wiąże nie muszę chyba nikomu tłumaczyć!Pozdrawiam
ja zakładałem 30 tyś temu pasek continentala ale już się osłuchałem negatywnych opini o nim
update:
jednak to była skrzynia...która była robiona 4 chyba razy!!
1. Wymiana łożysk bo szumiała, przy okazji wymieniono komplet dwumas, sprzęgło i wysprzęglik...powrót do domu, skrzynia szumi dalej. Dodatkowo dzień później odpalam terkotanie na zimnym silniku znane wszystkim, sprzęgło wciskam i cisza. Plus objaw rzężenia na biegu 3 i 4 jak silnik sie rozgrzewa. Reklamacja dwa dni po robocie.
oddałem auto z jednym objawem szumienia, a odbieram z 3 dodatkowymi objawami....
Diagnoza rozwaliło się łożysko w skrzyni (nie pamiętam które, ale kurde jak w 1 dzien po odbiorze się rozwaliło wtf??!!!) dodatkowo dwumas na ciepłym wydaje jakieś dźwięki, oczywiście w serwisie nic nie słyszą, i że tak ma być....ja wiem że nie, bo tych objawów nie miałem przed oddaniem
A więc kolejna wymiana łożysk w skrzyni.
2. Odbieram auto skrzynia jak szumiała szumi dalej, terkotanie nadal jest i rzężenie!Kolejna reklamacja
3. Oddaje auto po raz 3, wymiana skrzyni mojej na inną używaną m32. i....terkotanie jest i szumienie nadal...kur...
4. auto oddałem w grudniu do roboty, przez 4 miechy z dłuższymi przerwami męczyłem,m się z tym wszystkim
5. Wkur....oddałem auto do ASO przy zakopiańskiej, w celu wymiany dwumasu, sprzęgła i wysprzęglika aby ten"nowy" oddac na gwarancję. I co po wymianie cisza, jeśli chodzi o dziwne dzięki na ciepłym, które podobno nie występowały u mnie według wcześniejszego warsztatu...cud tak? heh
6. Jednak terkot został na zimnym silniku, dodatkowo zorientowałem się, że na jedynce jak puszcze gaz dziwnie rzęzi, i co robie, jade do ASO tego samego co robili mi dwumas...oddaje auto we wtorek diagnoza w ten sam dzien skrzynia do roboty...kur myślę bez jaj 3 razy była robiona.
Ale mówię tak, panowie róbcie...nie miałem zamiaru po raz 4!!! jechać na reklamacje tam gdzie miałem robione i czekać bóg wie ile tym bardziej, że auto jest mi niezbędne do pracy
Telefon od panów w czwartek o 13 że auto gotowe, na miejscu dowiaduje się, że łożysko na wałku sprzęgłowym pięknie rozleciane (myslę ale jak kur...jak miałem mieć nowe!!) plus 4 chyba w słabym stanie.
7. Zapłaciłem wyjechałem testowałem dwa dni i co....szumu niema skrzynia cichutka wreszcie!!! i co terkotania na zimnym też nie!!! wygrałem po 6 miesiącach walki! 6 miesiącach!
Czekam jeszcze na potwierdzenie reklamacji komplet sprzeglo dwumas itp, i zobaczymy co ze skrzynią.
Aso uporało się z moimi problemami w sumie razem z 1 wizyta w 4 nie całe dni, wcześniej bawiłem się z tym kur 4 miechy a auto czasem w warsztacie było 2 bite tygodnie z rzędu...szkoda nerwów i kasy bo płaciłem 2x za jedna rzecz a wiemy ile to kosztuje...
jak kiedyś byłem sceptyczny do ASO to kurde chłopaki przynajmniej przy zakopiańskiej pokazali że potrafią i to jak szybko!
Ale co najlepsze jest z tego, że teraz cieszę się idealnym egzemplarzem alfy 159, bez zadnych terkotań i innych dźwięków i to mnie najbardziej cieszy. ale o zwrot kasy na pewno bede sie upominał!!
Ostatnio edytowane przez czapel ; 04-07-2015 o 16:24
Z tego co pamiętam i pisałeś, skrzynie robiłeś i Tomka, prawda? Rozmawiałeś już z nim?
Daj znać za tydzień, miesiąc czy objawy się nie pojawiły.
Pozdrawiam i gratuluję cichego auta:-D