Chodzi o to by nie zarzucić firmie, że przekroczyło się prędkość bo budzik mniej pokazywał. Wszystkie auta w Europie to mają.
Chodzi o to by nie zarzucić firmie, że przekroczyło się prędkość bo budzik mniej pokazywał. Wszystkie auta w Europie to mają.
Odpal sobie dowolna nawigacje polazujaca predkosc i bedziesz wiedzial o ile km/h zaniza Ci licznik. Co do spalania to jak jedzisz dynamicznie moze wyjsc sporo rozniace sie. Komputer pokladowy liczy je w odniesieniu do krotszych dystansow niz odleglosci miedzy tankowaniami. Jak bedziesz jezdzil uzywajac glowy a nie nieustannie gazu i hamulca to roznica wyjdzie Ci pomijalna![]()
Co do wskazania komputera dotyczącego spalania to u mnie nigdy nie pokazał podobnie co przy dystybutorze. Zawsze różnica jest 0,5 do 0,7 L. Mam auto od nowości i przejchałem już blisko 30 tys w niecały rok. I nie ma tu znaczenia czy trasa czy miasto. Mi pali tak jak kolega pisał wyżej od 8-9L. Raz jak się bardzo starałem (masochista) to spaliłem średnio 7,4L realnie, komp podawał 6,8 L ...
Z tego co widzę to MA ma mniejsze przekłamania i mniej pali niż TB.
U mnie różnica zależy od warunków jazdy. Im więcej jazdy w korkach, tym większe przekłamanie. Jeśli jazda jest bardziej płynna, to komputer raczej się nie myli.
Komputer pokładowy zawsze trochę przekłamuje. Nie spotkałem jeszcze auta w którym byloby idealnie.
Wpływ na to może mieć zaprojektowane przekłamanie prędkości. Kiedyś pracowałem z chłopakami, którzy programowali taki cluster i w wymaganiach było, że jadąc 100 km/h ma wyświetlać 104 km/h. Tak ma być .
Przekłamanie spalania 0.2l - 0.6l.
Przekłamanie prędkościomierza, ~5km przy 120, ~10km przy 140.
Przekłamanie dotyczące spalania w mojej julitce to w skrajnych przypadkach max. 0,5l. Na dystansie ponad 37kkm mam średnie 8,1l/100 i jest to wynik wiarygodny. W poprzednich 156-kach JTD miałem niezły rozjazd - komputer pokazywał 5l/100 a faktycznie oscylowało w okolicach 6,5-7l/100km![]()
dziś zatankowałem 47,71l przejechane 500km. Średnia realna 9,54l/100km. "Komputer" pokazuje 8,5l/100km. Już przestałem się przejmować - tylko tak piszę dla ciekawości innych by mieli świadomość precyzji pomiaru spalania w Julce![]()
Nie zaznaczyles w jakim ruchu jaką częstotliwość odpalane samochodu
Wysłane z mojego QUANTUM_2_500 przy użyciu Tapatalka