Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 70

Temat: Shell V-Power Diesel w technologii GTL

Użytkownik Znawca Avatar bimsky
    Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Toyota Camry + 75 3.0M

Domyślnie

Cytat Napisał RogerIZ28 Zobacz post
    No widzisz, ale nie chodzi o to aby cos wygladało dobrze a w działaniu było nadal gównem.
    Poprostu nie lubie ludzi którzy twierdzą że coś jest kupą krytykują to, a pozniej kupują coś ulepione z tej kupy i juz jest super ekstra i są w ogule the best.

Jezeli nie krytykujesz gazu to nie Ciebie dotyczyła z kolei Moja krytyka - napisałem to wyraźnie
    Tylko trochę się to rozjeżdża. Gaz jest w tym przypadku surowcem, z którego produkuje się paliwo. Ropa naftowa przed przygotowaniem też jest takim surowcem. Z tego co się orientuję nie przerabia się LPG, więc Twoje porównanie zdaje się byc nieco nietrafione. Konwersja paliw, nic więcej. Z węgla też można zrobic paliwo płynne/gazowe, ale na chwilę obecną nie jest to jeszcze nic wybitnie opłacalnego. Zresztą LPG jest dobrym paliwem, ale (nie chcę wszczynac wojny kolejnej, tylko przedstawiam pogląd niektórych) tylko do kuchenek gazowych.
    http://www.facebook.com/75modificata/ <- opowieść o trudnej i burzliwej miłości ;-)

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI

Domyślnie

Cytat Napisał bimski Zobacz post
    Tylko trochę się to rozjeżdża. Gaz jest w tym przypadku surowcem, z którego produkuje się paliwo. Ropa naftowa przed przygotowaniem też jest takim surowcem. Z tego co się orientuję nie przerabia się LPG, więc Twoje porównanie zdaje się byc nieco nietrafione. Konwersja paliw, nic więcej. Z węgla też można zrobic paliwo płynne/gazowe, ale na chwilę obecną nie jest to jeszcze nic wybitnie opłacalnego. Zresztą LPG jest dobrym paliwem, ale (nie chcę wszczynac wojny kolejnej, tylko przedstawiam pogląd niektórych) tylko do kuchenek gazowych.
    Ja mogę to samo powiedziec o ropie - dobra, ale do kopcących autobusów miejskich:] oraz do ogrzewania domu - kolega ma ogrzewany dom 300m/kw własnie ropą i tam się ona swietnie sprawdza by była taka swietna to honda nie zastanawiała by się nad przerwaniem rozwoju tych silników w swoich samochodach (nie wykluczone nawet ze najnowsze modele nie będą juz oferowane w tej kopcącej wersji). Jeżdzący na gazie przynajmniej nie przyczynają się do tego że czasem nie da się poprostu w miescie szybki opuscic:] BLEE!!! Zresztą czytając o planach na przyszłość norm EURO to powiem że te silniki są poważnie zagrożone gdyż sam Włodzimież Sel twierdzi że sprostanie im w silnikach diesla może graniczyć z cudem. tak wiec byee
    a tak na marginesie - obecnie w prawie całej unii do kuchenek uzywa się gazu ziemnego:] gdybyś nie wiedział..

ja koncze tą dyskusje.
    Ostatnio edytowane przez RogerIZ28 ; 11-04-2009 o 09:08

Użytkownik Romeo Avatar Krajcok
    Mieszka w
    Oberschlesien

Domyślnie

Ja mogę to samo powiedziec o ropie - dobra, ale do kopcących autobusów miejskich:] oraz do ogrzewania domu - kolega ma ogrzewany dom 300m/kw własnie ropą i tam się ona swietnie sprawdza by była taka swietna to honda nie zastanawiała by się nad przerwaniem rozwoju tych silników w swoich samochodach (nie wykluczone nawet ze najnowsze modele nie będą juz oferowane w tej kopcącej wersji). Jeżdzący na gazie przynajmniej nie przyczynają się do tego że czasem nie da się poprostu w miescie szybki opuscic:] BLEE!!! Zresztą czytając o planach na przyszłość norm EURO to powiem że te silniki są poważnie zagrożone gdyż sam Włodzimież Sel twierdzi że sprostanie im w silnikach diesla może graniczyć z cudem. tak wiec byee
    a tak na marginesie - obecnie w prawie całej unii do kuchenek uzywa się gazu ziemnego:] gdybyś nie wiedział..
    ja koncze tą dyskusje.
    Dej pozor synek, cobys sie nie obaloł

Wlaczasz sie w dyskusje nie wiadomo po cholere - chcesz wyleczyc swoje gazowe kompleksy? Twoje opinie nt. LPG nikogo tutaj nie interesuja, rozmawiamy nt. GTL.

I nie cytuj mi tu jakiegos Wlodzimierza Ilicza, bo jakby mu nos urwac, to pol litra gorzoly sie wyleje. Ot taki RZECZOZNAWCA.
    Krajcok
    GT JTD Q2 Rosso Scuderia 205 PS (historia)
    XKR 4.0 V8 kompressor

Użytkownik Świeżak Avatar J.A.N
    Mieszka w
    Ostrów Wlkp.
    Auto
    Alfa Romeo156 1.9 JTD 8V 115 KM 2003

Domyślnie

Parę ładnych lat jeździłem na LPG non stop coś się z nim działo - teraz powiem NIGDY WIĘCEJ

Wracając do ON na statoil sprzedają odsiarczoną ropę (osobiście jej nie testowałem), czy ma to związek z GTL ?
    156 Sportwagon 2003 1,9 JTD 8V 115 km - zostałem ALFAHOLIKIEM

Administrator ds. zlotu Romeo Avatar fr33
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    164 Super TS

Domyślnie

RogerIZ28 - daj sobie na wstrzymanie .. każdy jeździ na tym na co go stać. Po co się usilnie produkujesz skoro Twoje wypociny i tak do nieczego nie prowadzą?

Kumpel zalał GTL do swojego starego Forda Oriona (stary diesel) i albo nam się zdawało albo przybyło mu troszke kucy (efekt odczuwalny po 200km). Ze spalaniem wyszło to samo.

Szkoda, że w tej samoej technologii nie da się benzynki zrobić

---------- Post dodany o godzinie 15:31 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:30 ----------

Cytat Napisał J.A.N Zobacz post
    Wracając do ON na statoil sprzedają odsiarczoną ropę (osobiście jej nie testowałem), czy ma to związek z GTL ? google_ad_section_end
    nie
    Jurajski Klub Alfa Romeo
    www.jkar.org

Warsztat samochodów włoskich
    www.flar-ital.pl

Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Zresztą czytając o planach na przyszłość norm EURO to powiem że te silniki są poważnie zagrożone gdyż sam Włodzimież Sel twierdzi że sprostanie im w silnikach diesla może graniczyć z cudem.
    Będzie to co w ciężarówkach- tzw. Ad.Blue dolewany do osobnego zbiornika który zabija szkodliwe substancje. Jeśli tego nie zalejesz rażąco obniża się moc silnika.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

epion
    Gość

Domyślnie

o i mam nadzieje ze era diesli sie skonczy dzieki tym zasadom EURO

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI

Domyślnie

Cytat Napisał epion Zobacz post
    o i mam nadzieje ze era diesli sie skonczy dzieki tym zasadom EURO
    nie trzeba będzie tak często na myjnie jeździc

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

nie trzeba będzie tak często na myjnie jeździc
    Chodzi ci o tę zawartośc z biedaszybu po każdym gwałtownym wciśnięciu pedału gazu?

Diesel ma też swoje zalety, ale jak w przypadku aut marki VW często się go przewartościowuje.

GTL jest robiony z gazu ziemnego czyli CNG. Dobrze rozumiem?
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

emac156
    Gość

Domyślnie

Widzę cisza po burzy nikt się nie wypowie jak mu się jeździ na GTL'u? i jak wygląda spalanie? u mnie dopóki przepływka działała było OK efektów piorunujących nie było (jeździłem do tej pory na zwykłym v-power) ale nasunęło mi się pytanie: Czy w pierwszych dniach od wprowadzenia GTL laliśmy do zbiornika 100% GTL czy może miesznkę v-powera z GTL'em w różnych proporcjach nie sądzę żeby zbiorniki były opróżniane do ostatniej kropelki i zalewane od zera GTL. Tak więc chyba dopiero Ci którzy zatankowali po około tygodniu czy dwóch mogą cieszyć 100% GTL