Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Temat: Opony 186/65 R15

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Na suchym czy mokrym niezmarźniętym nie tak dobry (pewny , precyzyjny) jak conti , kładzie się boczek bardziej itp., ale do spokojnej jazdy jak najbardziej ok.
    To prawda ale też ogólna przypadłość wszystkich gum. Te które są rewelacyjne na śniegu, na ostrych podjazdach mają bardzo miękką mieszankę i wysoki agresywny bieżnik, dobry do kopania w śniegu. To niestety pociąga za sobą gorsze trzymanie boczne, mniejszą precyzję na asfalcie i głośniejszą gumę.

Użytkownik Romeo Avatar czosnek1802
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.9TD Alfa Romeo 147 1.9jtdm 16v

Domyślnie

Reasumując można powiedziec tak: Jesli jezdzi sie po miescie, lub malo kilometrow zimą, nie warto inwestowac w drogie ogumienie, podczas gdy nasze Frigo spisuja sie bd(wedlug mnie i opini tysiecy uzytkownikow, malo negatywnych opini na temat tych opon) , jesli jezdzisz autostradami to wybral bym faktycznie cos, co sie bedzie wolniej zużywać(tak jak pisalem, szwagier przejechal 25tys km (z tego moze 5tys w sniegu, i wciaz ma okolo 5.5mm bieznika, acz kolwiek snieg nieraz potrafi zaskoczyc Dla mnie roznica 400zl na komplecie opon- to duzo. Dla innego to nawet nie dzien pracy. Tak ze jest w czym wybierac, najwazniejsze to dobrac opone do swoich oczekiwac, stylu jazdy i warunkow jakie panuja w rejonie jakim sie poruszamy

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Można tak, choć w takim przypadku mocno, bardzo mocno bym się zastanowił nad oponami całorocznymi i częstszą ich zmianą. 3 sezonowa frigo , mało jeżdżona bieżnika będzie mieć grubo jeszcze, ale przyczepności bardzo mało już. Nie jeździłem wielosezonowymi, ale przy takim stylu użytkowania auta naprawdę to może być i tańsze i bezpieczniejsze i wygodniejsze.

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał czosnek1802 Zobacz post
    Reasumując można powiedziec tak: Jesli jezdzi sie po miescie, lub malo kilometrow zimą, nie warto inwestowac w drogie ogumienie, podczas gdy nasze Frigo spisuja sie bd(wedlug mnie i opini tysiecy uzytkownikow, malo negatywnych opini na temat tych opon) , jesli jezdzisz autostradami to wybral bym faktycznie cos, co sie bedzie wolniej zużywać(tak jak pisalem, szwagier przejechal 25tys km (z tego moze 5tys w sniegu, i wciaz ma okolo 5.5mm bieznika, acz kolwiek snieg nieraz potrafi zaskoczyc Dla mnie roznica 400zl na komplecie opon- to duzo. Dla innego to nawet nie dzien pracy. Tak ze jest w czym wybierac, najwazniejsze to dobrac opone do swoich oczekiwac, stylu jazdy i warunkow jakie panuja w rejonie jakim sie poruszamy
    Nie, nie tak.
    Frigo nie jest gumą do jazdy głównie po asfalcie w mieście. Jest tania, ale do miasta wybrałbym inną gumę może też tanią ale z innym bieżnikiem.
    Frigo to guma na śnieg. Tam pokaże swoją klasę mimo niskiej ceny i pobije niejedną bardzo drogą oponę.

Użytkownik Świeżak Avatar Maydrax
    Mieszka w
    Jastrzębie-Zdrój
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 04r

Domyślnie

A co powacie na temat tych opon ? http://www.oponeo.pl/dane-opony/hank...-88-t#95343613
    Miał ktoś z nimi styczność, kontakt ?

Mieszka w
    Zgorzelec
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał syfon Zobacz post
    Nie, nie tak.
    Frigo nie jest gumą do jazdy głównie po asfalcie w mieście. Jest tania, ale do miasta wybrałbym inną gumę może też tanią ale z innym bieżnikiem.
    Frigo to guma na śnieg. Tam pokaże swoją klasę mimo niskiej ceny i pobije niejedną bardzo drogą oponę.
    Dla mnie, opona bardzo dobra i na śnieg, i na suchy asfalt przejezdzilem 6tys km w ar 146 na nich, i mi było i cicho i wygodnie, a spalanie wcale nie większe niż na letnich, jak ktoś jeździ rozwaznie to opona w sam raz co do calorocznych opon, wujek raz miał - do dupy można takie opony se wsadzić po 20miesiacach i 25tys km opony na smietnik. Od NOWOŚCI je miał. Latem glosne, spalanie spore, a zima zachowywala się tylko ciut lepiej niż zwykła opona letnia. Byłem sprawdzić dziś debice, leza w chlodnym miejscu w workach, guma wciąż mieciutka a opony pachna nadal nowoscia, tak że co kto woli

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Maydrax Zobacz post
    A co powacie na temat tych opon ? http://www.oponeo.pl/dane-opony/hank...-88-t#95343613
    Miał ktoś z nimi styczność, kontakt ?
    Kuzyn na nich jeździł i sobie chwalil (miasto, odsniezone drogi i też zasniezone) po sezonie jednym wciąż fajnie wyglądają

syfon
    Gość

Domyślnie

W dzisiejszym tygodniku ,, motor'' jest test zimówek 205/55/16.
    Są m.in gumy Frigo, Uniroyal i Continental TS850 o których tu dyskutujemy. Możemy więc podeprzeć sie konkretnymi danymi liczbowymi. Polecane przeze mnie Uniroyale MS plus 77 mają lepsze parametry na śniegu niż TS850.Mają krótszą drogę hamowania, lepszą trakcję bez ASR( lepsza przyczepność), lepszą trakcję z ASR i auto na nich osiągnęło lepszy czas przejazdu po torze prawie 2km. Na suchym i mokrym asfalcie są trochę słabsze niż Conti.
    I jeszcze jedno Uniroyale są też na sniegu lepsze od Frigo. Co ciekawe na śniegu FRIGO są LEPSZE od Conti TS 850!!!
    Ale na asfalcie Frigo leżą i kwiczą.
    Jak więc widać w pomiarach wychodzi to co Wam sam pisałem.
    Ostatnio edytowane przez syfon ; 19-10-2015 o 13:41

Użytkownik Maniak resoraków Avatar esco1982
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    AR 166 3.0 V6 99r.,Fiat Tipo 1.4 T JET 2017

Domyślnie

Cytat Napisał syfon Zobacz post
    W dzisiejszym tygodniku ,, motor'' jest test zimówek 205/55/16.
    Są m.in gumy Frigo, Uniroyal i Continental TS850 o których tu dyskutujemy. Możemy więc podeprzeć sie konkretnymi danymi liczbowymi. Polecane przeze mnie Uniroyale MS plus 77 mają lepsze parametry na śniegu niż TS850.Mają krótszą drogę hamowania, lepszą trakcję bez ASR( lepsza przyczepność), lepszą trakcję z ASR i auto na nich osiągnęło lepszy czas przejazdu po torze prawie 2km. Na suchym i mokrym asfalcie są trochę słabsze niż Conti.
    I jeszcze jedno Uniroyale są też na sniegu lepsze od Frigo. Co ciekawe na śniegu FRIGO są LEPSZE od Conti TS 850!!!
    Ale na asfalcie Frigo leżą i kwiczą.
    Jak więc widać w pomiarach wychodzi to co Wam sam pisałem.
    Szkoda że wczesniej nie przeczytałem tego posta bo wczoraj własnie kupiłem FRIGO 2 i ztego co tu czytam to na mokrym i suchym asfalcie moze byc nie wesoło..... Trudno sprawdzę na własnej skórze
    AR 146 1.4 BOXER, AR 147TI 1.6 TS, AR 166 3.0 V6

Mieszka w
    Zgorzelec
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał esco1982 Zobacz post
    Szkoda że wczesniej nie przeczytałem tego posta bo wczoraj własnie kupiłem FRIGO 2 i ztego co tu czytam to na mokrym i suchym asfalcie moze byc nie wesoło..... Trudno sprawdzę na własnej skórze
    Kolego, przejezdzilem cała zimę na frigo 2 i nie martw się, szalalem i opona jak dla mnie obrze się trzyma asfaltu, nie jest glosna, i podczas deszczu dobrze odprowadzala wodę. Wszyscy robią z niej oponę która nie wiem, każda kropla wody powoduje poslizg, huczy że wysiedziec w aucie nie można a spalanie to 10litrow więcej, droga hamowania na drugiej połowie miasta... Nie pozalujesz że je kupiłeś, uwierz mi ją wlasnie zamawiam drugi komplet bo ostatnia zima mnie do nich przekonala a no i jedyna wada (niby, dla mnie to zaleta...) opona jest bardzo miekka, dla mnie git bo komfort lepszy i w śnieg i lod lepiej się wgryza. szerokości życzę. ))

Użytkownik Maniak resoraków Avatar esco1982
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    AR 166 3.0 V6 99r.,Fiat Tipo 1.4 T JET 2017

Domyślnie

Cytat Napisał czosnek1802 Zobacz post
    Kolego, przejezdzilem cała zimę na frigo 2 i nie martw się, szalalem i opona jak dla mnie obrze się trzyma asfaltu, nie jest glosna, i podczas deszczu dobrze odprowadzala wodę. Wszyscy robią z niej oponę która nie wiem, każda kropla wody powoduje poslizg, huczy że wysiedziec w aucie nie można a spalanie to 10litrow więcej, droga hamowania na drugiej połowie miasta... Nie pozalujesz że je kupiłeś, uwierz mi ją wlasnie zamawiam drugi komplet bo ostatnia zima mnie do nich przekonala a no i jedyna wada (niby, dla mnie to zaleta...) opona jest bardzo miekka, dla mnie git bo komfort lepszy i w śnieg i lod lepiej się wgryza. szerokości życzę. ))
    Pojeździłem dwa dni i muszę powiedzieć że po przesiadce z 215/45 R17 to te są mega miękkie a jeżeli chodzi o hałas to jest ok, resztę sprawdzę po pierwszych śniegach...
    Pozdrawiam
    AR 146 1.4 BOXER, AR 147TI 1.6 TS, AR 166 3.0 V6