Bo Castrol to ma dobre tylko reklamy.
Bo Castrol to ma dobre tylko reklamy.
Daj znać przy nastepnej wymianiei wylewaj olej przez sitko jestem ciekaw co tam znajdziesz
![]()
czosnek daj sobie spokój to ze 5w40 to nie znaczy ze sytnetyk to po pierwsze.
po drugie twinspark 1.6 z wariatem to nie konstrukcja z syrenki czy poldka wiec nic sie nie rozszczelni
po 3 wysyłasz nas do serwisów czy ASO a sam nie wiesz co sie dzieje z Twoim autem i nie jestes w stanie stwierdzić czy gość potrafi ustawić ci geomtrie i zbierzność w samochodzie
po 4.. mój samochód zrobił od nowości 120 tys na 10w40, potem jeżdził przez 60 tys km 5w40.. od przebiegu 180 tys km jeździ na 10w60 i nic sie nie rozszczelniło.
ja tam nie narzekam na castrola bo sam robie boscha na odlewni mobe jakoś te 3 lata na tym oleju silnik bezawaryjnie chodzi jtd 115 km
To juz któryś post w ktorym brakuje interpunkcji, przez co trzeba sie domyślać o co Ci chodzi. Napisz raz jeszcze z sensem.
- - - Updated - - -
Czosnek, weź pierwszy lepszy olej 10W40 i jakiś lepszy 5W40. Sprawdź jaka maja lepkość w 40 i 100 stopniach. Prosta rzecz. Da Ci to odpowiedz pytanie odnośnie rozszczelniana sie. Sprawdź liczb zasadowa, w nowoczesnych olejach nie jest większa niż w starszej generacji.
Ale co Ty chcesz zobaczać. I Omen i ja już "pożyliśmy i zobaczyliśmy" i poczytali, powyciągali wnioski i spróbowali tej strasznej wymiany. I nic.
W TSach z około 180tys podobnie robiliśmy widzę z Omenem (poza 10w60 u niego, ale może katuje go teraz sportowo? bo do cywilnego użytku nawet z przyciśnieciem czasem to odradzam po jego obserwacjach ostatnich ulicznych i torowych - to nie na ulicę, dygresja taka wątku olejowym te wnioski opisywałem) .
Ale wracając do "pożycia i zobaczenia" : początkowo lałem 10W40, przez jakieś nie wiem chyba 60tys km. Później płukanka i od tego czasu 5W40, o zgrozo syntetyk. I po drodze jeszcze 1 czy 2 płukanki. I nic się nie rozszczelniło, _bo nie mogło z tego powodu_ ! Po prosu nie mogło. Jak się coś rozszczelniło komuś, to widać nie było szczelne. Ale to nie wina oleju tylko mechaniki.
Istnieją zbiegi okoliczności, nie wszystkie zdarzenia mają związek przyczynowo skutkowy. Czasem tylko związek czasowy _czasowy_ .
powiem wam panowie że czytam cały temat od początku i stwierdzam że sprzeczacie się jak dzieci.
owszem każdy swoje wie z własnego doświadczenia.
teraz powiem wam z mojego własnego doświadczenia że wymiana bezpośrednio oleju w silniku z 15w40 na 5w40 to nie zbyt dobry pomysł. Olej 5w40 jest olejem rzadkim co za tym idzie silnik musi być w niezłej kondycji a szczególnie pompa oleju oraz uszczelniacze walu żeby nie było wycieków bo gdy taki olej złapie temperaturę robi się jak woda.
Olej 10w40 jest olejem pół syntetycznym troszkę gęściejszym dzięki czemu troszkę lepiej uszczelnia silnik w średniej kondycji a o 15w40 mówię zdecydowanie że to gęsty, najtańszy zwykły syf, nie polecam z tego oleju przechodzić n 5w40 bo można sobie bubu zrobić, ale jeśli ktoś tego pragnie to przed 5 najlepiej zalać silnik 10.
Co jak co, ale nie uwierzę że od wymiany oleju wydmuchało uszczelkę pod głowicą, był to raczej czysty przypadek.
ja sam osobiście polecam oleje Platinum, nie dla tego że jest tańszy niż gówniany castrol czy mobil, ale dlatego że w mojej rodzinie używany jest od 10 lat i nigdy z silnikami nie było problemów, polecam też filtry olejów Sędziszów.
No słabo czasem się robi, kurcze ten temat się nie wyczerpie nigdy chyba.
Mobil gówniany. 10W40 to półsyntetyk i już , świat jest prosty jasny i czarnobiały. Fajnie by było. Lecz nie jest.