Dzisiaj składam do kupy dolot i po połudnu montuje nową turbinę.Zastanawiam sie jeszcze nad olejem bo miałem zalany Mobil1 5W-50 ale zaleję chyba Mobila1 0w-40Turbo Diesel bo jest dedykowany do diesla a 5W-50 do benzyny.Jak poskładam bellę do kupy to napiszę co się zmieniło po wymianie turbiny
Apropos Zdjęcie Intercoolera bez zdejmowania zderzaka jest niemalże niemożliwe.Ja uparłem się że nie będę ściągał zderzaka bo to duzo roboty, i sam intercooler ściągałem prawie 4 godziny.Taka dygresja jak chcecie zdjąć IC to lepiej najpierw odkręćcie zderzak.
Auto poskładane.Turbinka nowa,wszystkie filtry nowe,węże olejowe turbiny nowe,opaski wszystkie nowe,cały dolot łącznie z IC wnikliwie przeczyszczony.Zalałem olej Mobil 0W-40 Turbo Diesel.Efekt... Jest 1000 razy lepiej niz było. Autko przede wszystkim chodzi ciszej,(turbinka również) ale najlepsze jest to że pięknie ciągnie od samego dołu do końca.Teraz czuć te 150 koni w mojej Belli. Nie kopci,spalanie nieznacznie spadło,ładnie równo pracuje.
Wszystkim którzy pomogli mi w rozwiązywaniu problemu jeszcze raz serdecznie dziękuję.
Ile kosztowała cała imprezka