Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Temat: Auto dla Studenta -> czy Alfa 147 się nada?

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

normalnie pali - przy pogodzie w okolicach zero bierze ponad 10, krótkie trasy, non stop swiatła co chwile jakis korek.
    Mieszkałem w innej części miasta - nie podchodziło nawet pod te okolice co teraz. Auto zdrowe sprawdzone. Wsyztsko w nim okej.
    Wszystko zależy od miejsca gdzie auto używasz.
    Mieszkałem na osiedlu gdzie miałem własne miejsce parkingowe, dojazd do uczelni szeroką drogą z kilkoma światłami, miejsce pod uczelnia tez bylo.
    Teraz jak musisz zrobić 2-3 kółka przy uczelni zeby znalezc miejsce, 2-3 kółka po osiedlu zeby w ogole gdzies zaparkować, plus przedzierać sie przez miliard remontów to tak wychodzi. Jak ktoś ma wątpliwości to zapraszam do próby - auto pożyczę, niech ktos pojeździ tak samo wiecznie nie dogrzanym dieslem, bo nie ma opcji zeby na odcinku 2-2.5 km sie zagrzał, na tym odcinku mam 7 skrzyzowan ze swiatlami i notoryczny korek o tej konkretnej godzinie co jeżdżę.

co do teesa powyżej 4,5 tys obrotów to już zaczynasz mysleć ilu znasz mechanikow co ogarna przekladke silnika w dobrej cenie
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Ogier Avatar aj1990
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    166 2.4 150km '02

Domyślnie

ja jezdze w tym momencie 2km do pracy... wiekszosc , wiec niedogrzany(tymbardziej ze to 2.4) plus zaciety egr . Spalanie wyliczone z korka 9,5 do tego padniety egr co dodaje kolejno do spalania...co do czesci miasta...ostatnio 5km robilem w 34min Wiec na prawde nie wiem. Mam trochu znajomych, ostatnio nawet jezdze na spoty... glownym tematem jest korba bokiem i ile je oleju Twoj TS i jeszcze jedno nalezy napomniec studentowi... Dość czułe zawieszenie,może mega drogie nie jest,ale co jakis czas coś.
    Ostatnio edytowane przez aj1990 ; 25-12-2015 o 18:08

Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

[MENTION=64893]aj1990[/MENTION] - kłócić się nie będę.
    Co do dwumasy - wymieniałeś ? sprzęgło, dwumas, łozysko, wymiana i spokojnie 2.5 tys lzej na portfelu.
    Nie mam jakoś potrzeby nałaniać kogoś do czegoś.
    Byłem w takiej samej sytuacji - nie wiedzialem co zrobić. Dzis mam komfort, że mogę obydwa auta sobie eksploatować i nie mam problemu z tym. Ale na pewno nie poleciłbym diesla do takich dojazdów jak np mam ja codziennie. Bo po primo to tylko jego zajeżdżanie a po drugie po co do maista auto ponad 100 konne. Serio nie kumam. w korku i tak tego nie wykorzystasz, a tylko podzespoły dostają po dupie od ciągłego ruszania.

zasadniczo bzdur o teesach jest tyle ile osób mowiacych o nich.
    Przejeździłem kilka aut z teesami, tylko jedno mialo powazny problem i jak juz pisalem z dwa silniki w czesciach w garazu mam, ale zadbane 1.6 to zdeecydowanie fajna opcja.

Mieszka w
    KRK
    Auto
    166 2.4 150km '02

Domyślnie

dwumas? pobliski sklep motoryzacyjny 1700zł dwumas, łożysko, sprzeglo. robocizna 400zl.Ostatnio na spocie gadalem z kolezka co ma taka jak Ty i 1500zl za same czesci dal . Wiadomo jest to wydatek .A bzdury o tsach to jak bzdury o sypiacych sie ciagle dwuamasach wtryskach itp. Jak trafisz tak masz.Nic wiecej. To jest akurat prawda diesel na krotkie trasy to glupota, Gdyby bylo mnie stac na busso to bym jezdzil busso.Z tego co gadalem to jedyny sensowny TS to 2.0?co nie zmienia faktu ze przy butowaniu żłopie oleju jak honda. Z tego co kojarze jest równiez w 147 jest jtd beez dwumasy... niestety nie pamietam ktory ...To auto jest zwyczajnie dla mnie za male wiec nie studiowalem .
    Ostatnio edytowane przez aj1990 ; 25-12-2015 o 19:09

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

2km do pracy - nie lepiej pieszo?
    Busso jest tani w eksploatacji - tam sie nic nie psuje. Wiem bo mam - 70kkm nakręcone. Ale hamulce i opony idą dość szybko w każdym 200-konnym aucie koszt bieżący jest wyższy niż w 60-konnym. Coś za coś.
    Uważam ze koszty rosną proporcjonalnie do mocy.
    Ale i tak następne będzie v8 jolo!!!

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

na wiosne lato i jesien byl jechal
    na zime zanim bym odsniezyl to juz bym doszedl ( do pracy - zeby nie bylo )

Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

widzisz Ty słyszałeś i gadałeś ja przejeździłem
    145 w boxerze 145 w teesie 1.4 1.6 2.0 147 w teesie 1.6 120 koni 105 koni 2.0 teesa z selespeedem (to wynalazek)! 166 2.0 teesa a wlasciwie 3 teesy w jednej budzie, jakies 1.8 w gtv tez przejechalo mi przez rece i do tego pare diesli, 156 z multijetem, 147 z 8v na pokladzie i teraz dojezdzam crome, z silnikiem nazwijmy to od 159 mjet 150 koni.
    Autami zrobilem wiecej lub mniej kilometrow mniej wiecej po równo dieslami jak i benzynami i było różnie. Jeden tees byl bardzo awaryjny, 2.0 w 166, reszta miala jakeis swoje bolączki zwlaszcza uklad zaplonowy w tych 145tkach. Ale tak to nic sie nie działo, ale fakt ze nie mialem aut za długo. Jednak 147 z teesem 120 konnym jeździ kupe czasu bezawaryjnie.

Dla studenta zdecydowanie lepsza opcja to kupno teesa ktorego mozna tanio wymienic, a nie naprawic niz diesla z przelotem okolo 400tys i lejacymi wtryskami czy turbina i dwumasa na ostatniej prostej.
    sam w identycznej sytuacji kupilem diesla, bylem i jestem nim do dzis zachwycony, ale nie do takiego uzytkowania. Jest swietny i ekonomiczny na trasie, ale slabo uzyteczny w miescie, owszem jak ktoś lubi jazde dieslem na polsprzegle i machanie biegami to powie ze nie mam racji.

Inna kwestia jest to, że dla studenta na pewno nie poleciłbym alfy. Sam po sobie wiem jak bywało, że trzeba bylo wydać całe stypendium na pierdoły typu swiece zarowe, linki hamulca czy rozrzad, gdzie te części do jakiegoś podstawowego fiata kosztowały połowe tego.

Marcin - nie wiem jak u innych, czasem mam tak, że jednego dnia potrzebuje komputer, rysunki w tubie, plansze w teczce i no nawet te 1.5 km czy 2 to jednak za dużo do przejścia z takim bagażem chociaż nie mówie ze sie nie da.

Użytkownik Znawca Avatar opozycjonista
    Auto
    Kotek XE

Domyślnie

a ile możesz wydawać na obsługę eksploatacyjną ?
    czy historia typu wymiana wahacza nie będzie dramatem ?
    ...

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

jednego gornego moze i nie
    ale dwa dolne i mechanik i niech do tego dojdzie oc i hamulce i juz jest kwota :p

Mieszka w
    KRK
    Auto
    166 2.4 150km '02

Domyślnie

widzisz Marcin_M skoro lubisz wstawac o 5 rano i smigać z laczka do pracy to juz Twoja sprawa. Ja wole na spiocha wejsc do auta wlaczyc grzane dupy i dojechać.Taki już ze mnie leń.Jak to mowia lepiej Ch... jechać niż dobrze iść. A co do busso, 2.5 w jedynej sensownej budzie 166 to polsrodek... 3.0 a i owszem mile ,ale gazowac takie cudo troche kiszka,kupic zagazowane loteria,a na 15-20 litrow benzyny na 100 mnie nie stac.
    Ostatnio edytowane przez aj1990 ; 25-12-2015 o 23:46