Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Temat: Dźwięk silnika - panewki czy zawory?

Użytkownik Romeo Avatar alfasound_mania
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo 155 1.8 8V;Alfa Romeo GT 1.9 JTD;Alfa Romeo 145 1.9 JTD

Domyślnie

nie rozumiem zupełnie tego mechanika i z walniętymi uszczelkami i zepsutą pompą auto powinno palić i te części nie mają związki z cykaniem które występowało:/
    Alfa Romeo 155 1.8 8v 1993r.
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 2000r.
    Alfa Romeo 145 1.9 JTD 1999r.

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Cytat Napisał ice Zobacz post
    Mechanik zadzwonił potem i powiedział, że do wymiany są uszczelki pod głowicą i pompa wody. Tylko się zastanawiam czy ta pompa to ma coś wspólnego z tymi elementami o których wcześniej wspominacie czy to po prostu mega pech i pompa siadła tak przy okazji.
    Jeśli faktycznie masz uszkodzoną pompę wodną - to, rzeczywiście w wyniku przegrzania się silnika mogła polecieć uszczelka pod głowicą. Koszta części niewielkie (pompa 100-120 zł, uszczelki 60-80 zł), za to robocizna może Cię sporo kosztować. Jak będą już demontować głowicę niech obejrzą przy okazji te popychacze zaworów.

Co to są te szklanki dokładnie? Bo rozrząd kojarzy mi się z rolkami i wałkami a o szklankach nie słyszałem wcześniej. Pod jaką nazwą tego szukać w sklepach z częściami?
    Szklanki to w slangu mechaników popychacze hydrauliczne zaworów w głowicy. Słyżą do samoczynnego kasowania luzów pomiędzy zaworem a krzywką wałka rozrządu.

Cytat Napisał alfasound_mania Zobacz post
    nie rozumiem zupełnie tego mechanika i z walniętymi uszczelkami i zepsutą pompą auto powinno palić i te części nie mają związki z cykaniem które występowało:/
    Zgadzam się - pomimo uszkodzenia pompy wodnej i uszczelki autko powinno palić bez problemów.
    Ostatnio edytowane przez as ; 22-04-2009 o 09:30
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

homel86
    Gość

Domyślnie

jak nie chce odpalic to mozliwe ze zlapalo zawor kolego

ice
    Gość

Domyślnie

No więc tak. Autko udało się odpalić raz ale tylko na gazie, na benzynie nie pali (to było jeszcze przed rozebraniem silnika). Generalnie jak rozebrał to zobaczył że uszczelki są w tragicznym stanie -na zdjęciu (pod wydech, pod kolektor ssący i między głowicą a obudową rozrządu). Szklanki z tego co zrozumiałem są w porządku, widziałem je i na jakieś zużyte nie wyglądają, ale jak pracują to nie wiem. I jeszcze chyba tą stronę głowicy która się styka z rozrządem trzeba wyszlifować bo się 'przeżera'. Ehh ale mi się egzemplarz trafił, unikatowy normalnie...

Wiecie może, gdzie dostanę taką uszczelkę między głowicę a obudowę rozrządu?

brooklyn10
    Gość

Domyślnie

No i Alfa dzisiaj mi się rozkraczyła... nie odpalała po prostu i trzeba było holować 30 km do warsztatu.
    Mechanik zadzwonił potem i powiedział, że do wymiany są uszczelki pod głowicą i pompa wody. Tylko się zastanawiam czy ta pompa to ma coś wspólnego z tymi elementami o których wcześniej wspominacie czy to po prostu mega pech i pompa siadła tak przy okazji.

Co to są te szklanki dokładnie? Bo rozrząd kojarzy mi się z rolkami i wałkami a o szklankach nie słyszałem wcześniej. Pod jaką nazwą tego szukać w sklepach z częściami?

jak głowica to i uszczelka, jak uszczelka pod głowicą to pewnie zawory tez, jak zawory to i rozrząd/// a jak rozrząd to pompa wody.... ogólnie pompa wody powinna być wymieniana z rozrządem... jak nie wymienisz to stara pompa może paść gdy pracuje z nowym rozrządem... koszt nie jest kosmiczny a dużo daje... unikniesz wycieków i późniejszych problemów

ice
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał brooklyn10 Zobacz post
    ogólnie pompa wody powinna być wymieniana z rozrządem...
    pompa już wymieniona, teraz się bawię w poszukiwanie uszczelek, pod kolektor już znalazłem, ale jeszcze szukam pod wydech i między głowicę a obudowę rozrządu...