nie rozumiem zupełnie tego mechanika i z walniętymi uszczelkami i zepsutą pompą auto powinno palić i te części nie mają związki z cykaniem które występowało:/
nie rozumiem zupełnie tego mechanika i z walniętymi uszczelkami i zepsutą pompą auto powinno palić i te części nie mają związki z cykaniem które występowało:/
Alfa Romeo 155 1.8 8v 1993r.
Alfa Romeo 166 3.0 V6 2000r.
Alfa Romeo 145 1.9 JTD 1999r.
Jeśli faktycznie masz uszkodzoną pompę wodną - to, rzeczywiście w wyniku przegrzania się silnika mogła polecieć uszczelka pod głowicą. Koszta części niewielkie (pompa 100-120 zł, uszczelki 60-80 zł), za to robocizna może Cię sporo kosztować. Jak będą już demontować głowicę niech obejrzą przy okazji te popychacze zaworów.
Szklanki to w slangu mechaników popychacze hydrauliczne zaworów w głowicy. Słyżą do samoczynnego kasowania luzów pomiędzy zaworem a krzywką wałka rozrządu.
Zgadzam się - pomimo uszkodzenia pompy wodnej i uszczelki autko powinno palić bez problemów.
Ostatnio edytowane przez as ; 22-04-2009 o 09:30
Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.
jak nie chce odpalic to mozliwe ze zlapalo zawor kolego
No więc tak. Autko udało się odpalić raz ale tylko na gazie, na benzynie nie pali (to było jeszcze przed rozebraniem silnika). Generalnie jak rozebrał to zobaczył że uszczelki są w tragicznym stanie -na zdjęciu (pod wydech, pod kolektor ssący i między głowicą a obudową rozrządu). Szklanki z tego co zrozumiałem są w porządku, widziałem je i na jakieś zużyte nie wyglądają, ale jak pracują to nie wiem. I jeszcze chyba tą stronę głowicy która się styka z rozrządem trzeba wyszlifować bo się 'przeżera'. Ehh ale mi się egzemplarz trafił, unikatowy normalnie...
Wiecie może, gdzie dostanę taką uszczelkę między głowicę a obudowę rozrządu?
jak głowica to i uszczelka, jak uszczelka pod głowicą to pewnie zawory tez, jak zawory to i rozrząd/// a jak rozrząd to pompa wody.... ogólnie pompa wody powinna być wymieniana z rozrządem... jak nie wymienisz to stara pompa może paść gdy pracuje z nowym rozrządem... koszt nie jest kosmiczny a dużo daje... unikniesz wycieków i późniejszych problemów