Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Temat: 159: 1.7 50 TBi 16v 200KM vs 2.4 JTDM 20v 200KM

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał darkghost Zobacz post
    Jak się już tak mamy bawić, to tu się nie zgodze, bo w fizyce masz coś takiego jak "przyspieszenie". Co prawda podaje je się m/s^2, jednak to inna sprawa. No i bardziej nabiera pędu Nie szybsze przyspieszenie a większe/lepsze.
    No to się zdecyduj, bo nie zgadzasz się ze mną ale przedstawiasz argumenty które przemawiają za tym że mam rację
    Pozdrawiam.
    Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

sena
    Gość

Domyślnie

Słyszał pan o instrukcji? Albo o autocentrum? Czy w ogóle o Google?

I nie ma czegoś takiego jak "szybsze przyspieszenie"
    Słyszałem proszę Pana i to bardzo dobrze.A wolę zapytać dwa razy niż raz zbłądzić z tąd to pytanie bo min to forum jest chyba od tego-jeśli się nie mylę.
    Z alfa i motoryzacja to moje początki więc proszę o wyrozumiałość.Założyłem ten temat by konstruktywnie porozmawiać i dowiedzieć się czegoś ciekawego od osób, którzy maja coś więcej do powiedzenia ode mnie.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał mlody2788 Zobacz post
    w 2.4 Moment jest ograniczany na pierwszych biegach. Przy takim zestawieniu brał bym TBI.
    Dziękuję grzecznie za odp.
    Słyszałem też taką teorię, że diesel szybciej osiąga moc od benzyny.Np 2tys obr....2,5tys i w pewnym momencie uzyskuje zamierzoną moc i żyłowanie dalej silnika na większych obrotach już nic nie da podczas gdy benzyne mozna katować dłużej i moc też sie zwiększy.Czy to prawda?
    Ostatnio edytowane przez sena ; 20-01-2016 o 22:19

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0 JTDm 170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał sena Zobacz post
    Słyszałem proszę Pana i to bardzo dobrze.A wolę zapytać dwa razy niż raz zbłądzić z tąd to pytanie bo min to forum jest chyba od tego-jeśli się nie mylę.
    Z alfa i motoryzacja to moje początki więc proszę o wyrozumiałość.Założyłem ten temat by konstruktywnie porozmawiać i dowiedzieć się czegoś ciekawego od osób, którzy maja coś więcej do powiedzenia ode mnie.
    Proszę cię.. Zapytałeś o jedną z podstawowych danych technicznych, przyspieszenie do 100 km/h, na które odpowie ci każda wyszukiwarka, bez względu na markę. Nie pytasz się tu o jakąś nietypową usterkę.

sena
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał .Andrzej. Zobacz post
    Diesel się do tego nadaje jak każde inne auto. Trzeba tylko umieć to robić i nie startować jak benzyną z gazem do dechy A przede wszystkim mierzyć siły na zamiary.
    Skoro moja 159-ka zbiera się dobrze i nie muszę machać lewarkiem, szybkie ruszanie sprawia mi frajdę, to dlaczego mam tego nie robić? Nie upalam gum, lubię ruszać dynamicznie, co nie oznacza że uprawiam ściganie spod świateł. Aczkolwiek z perspektywy innych wozideł może to tak wyglądać. Dlatego irytuje mnie jak niektórzy "potrafią" ruszać wolniej niż autobus na sąsiednim pasie.
    Andrzej,zgadzam się-jeżdżąc obecnie dieslem a wcześniej benzyna mam takie samo zdanie tj: dieslem trzeba się nauczyć jeździć i tak samo irytują mnie kierowcy z klubu poszukiwaczy jedynki.Nie chce nikomu ubliżać ale nie raz człowiek się zastanawia po co ten ktoś wyjechał na drogę? wyspać się czy pozwiedzać?.Aczkolwiek zdaję sobie sprawę,że nie każdy ma 150koni pod maską lub najzwyczajniej w świecie nie ma ochoty sie nigdzie śpieszyć dlatego coraz częściej im to wybaczam.

- - - Updated - - -

Proszę cię.. Zapytałeś o jedną z podstawowych danych technicznych, przyspieszenie do 100 km/h, na które odpowie ci każda wyszukiwarka, bez względu na markę. Nie pytasz się tu o jakąś nietypową usterkę.
    Skoro mnie prosisz i coś Ci się nie podoba to pozostaw mój post bez odzewu jeśli nic konkretnego nie chcesz napisać.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał hideto Zobacz post
    Poza tym jak masz zamiar się ścigać od 0-100 z mocnymi benzynami w dieslu to od razu kup zestaw półosi bo je zostawisz na asfalcie...
    Diesle się do tego nie nadają? mógłbyś rozwinąć myśl prostemu człowiekowi z tymi półosiami?

- - - Updated - - -

Cytat Napisał pushq Zobacz post
    Bez przesady ze ściganiem tym 2.4. W życiu Diesel nie pociągnie tak jak benzyna o tej samej mocy. Co z tego, że ma w ciul momentu jak odcięcie jest prawie o połowę niżej i wszystko zjada przełożenie.

2.4 to jest samochód który swój prawdziwy potencjał pokazuje w trasie - tam jest miejsce, gdzie naprawdę może pokazać na co go stać. Po mieście spokojnie można go objechać o wiele słabszym samochodem.
    Dziękuję uprzejmie za otwarcie oczu

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0 JTDm 170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał sena Zobacz post

Skoro mnie prosisz i coś Ci się nie podoba to pozostaw mój post bez odzewu jeśli nic konkretnego nie chcesz napisać.
    Jak ja uwielbiam tego typu odpowiedzi. Nic więcej jak tyko odwracanie kota ogonem, totalny brak odpowiedzi na cytowany post, stosowane jak nie ma się żadnego argumentu Na przyszłość, i to zasada obowiązująca na każdym forum, najpierw używana się 'szukajki' (czy to forumowej, czy czy to googla). Dopiero potem zakłada się temat i nie gadaj, że nie mogłeś znaleźć danych odnośnie przyspieszenia

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 2,4 210

Domyślnie

Mam wrażenie że autor tematu niewiele wie o jeździe samochodem jako takim.

Odpowiem, choc niewiele ci to da. Diesel to nie jest wyścigówka. Jak mu depniesz na jedynce I dwójce I jakimś cudem ecu nie utrzyma newtonów w ryzach to najpierw zepniesz dwumas na stałe, a później uszkodzisz mechanicznie układ przeniesienia napędu. 2,4 troche newtonów ma. 159 w dieslu da się na pierwszych 50 metrach objechać byle jaką benzyną. Byle seicento czy punciak 60 KM 'zerwie' aspfalt, zapiszczy kołami I zostawi JTDm'a w tyle na pierwszych metrach.

Np 1 bieg w 2,4 służy tylko do ruszania. Ja wrzucam dwójkę zazwyczaj nawet nie dotykając pedału gazu. Dlatego jak chcesz pajacować na światłach to bierz TBi. Albo najlepiej inne auto I markę.

Ogólnie sena, zbastuj troche. Napisałeś trzy posty, wszystkie spamerskie bez nawet krzty merytoryki.

sena
    Gość

Domyślnie

Mam wrażenie że autor tematu niewiele wie o jeździe samochodem jako takim.

Odpowiem, choc niewiele ci to da. Diesel to nie jest wyścigówka. Jak mu depniesz na jedynce I dwójce I jakimś cudem ecu nie utrzyma newtonów w ryzach to najpierw zepniesz dwumas na stałe, a później uszkodzisz mechanicznie układ przeniesienia napędu. 2,4 troche newtonów ma. 159 w dieslu da się na pierwszych 50 metrach objechać byle jaką benzyną. Byle seicento czy punciak 60 KM 'zerwie' aspfalt, zapiszczy kołami I zostawi JTDm'a w tyle na pierwszych metrach.

Np 1 bieg w 2,4 służy tylko do ruszania. Ja wrzucam dwójkę zazwyczaj nawet nie dotykając pedału gazu. Dlatego jak chcesz pajacować na światłach to bierz TBi. Albo najlepiej inne auto I markę.

Ogólnie sena, zbastuj troche. Napisałeś trzy posty, wszystkie spamerskie bez nawet krzty merytoryki.
    ------------------
    A kto powiedział,że chce szaleć spod świateł ktoś inny powiedział to za mnie.
    Więc proszę mi nie ubliżać określeniami pajacowanie bo ja tu się tak do nikogo nie zwracam.
    Prosiłem tylko o krótką odp. np 1,7-7s do 100 2,4 8s do 100.itp...... nic więcej.
    A tu od razu ktoś zaczął się pienić, ze ścigant spod świateł,żebym szukał w google.
    Ale też dowiedziałem się przez to kilku ciekawych rzeczy nie będę ukrywał

spamuje? chciałem odpowiedzieć raz jednemu raz drugiemu użytkownikowi poprzez "odpowiedz z cytatem"
    A co do tekstu:"niewiele Ci to da" "hideto"nie zachowuj się jakbyś pozjadał wszystkie rozumy.
    Ostatnio edytowane przez sena ; 22-01-2016 o 21:07

Użytkownik Maniak resoraków Avatar www156
    Mieszka w
    KR
    Auto
    159 1,9 M-JET 16v

Domyślnie

Diesel to nie jest wyścigówka.
    A tu widzisz jesteś w błędzie bo są dowody w sporcie motorowym, że bywa wyścigówką i to bardzo dobrą (np. WTCC lub 24h Le Mans).
    Ostatnio edytowane przez www156 ; 23-01-2016 o 12:50
    Byla 156 2,0 TS,
    była 156 2,4 20V
    była 156 1,9 16V
    jest 159 1,9 16V
    była giulietta 2,0 IMOLA
    jest giulia 2,0

sena
    Gość

Domyślnie

Do:"hideto"
    "Poza tym jak masz zamiar się ścigać od 0-100 z mocnymi benzynami w dieslu to od razu kup zestaw półosi bo je zostawisz na asfalcie..."
    "Jak mu depniesz na jedynce I dwójce I jakimś cudem ecu nie utrzyma newtonów w ryzach to najpierw zepniesz dwumas na stałe, a później uszkodzisz mechanicznie układ przeniesienia napędu"
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Postanowiłem zweryfikować jak jest naprawdę z tym co napisałeś:
    1.owszem uszkodzisz mechanicznie układ przeniesienia napędu ale tylko wtedy jak dwumas będzie już wykończony.
    2.bzdurą natomiast jest, że od gwałtownego ruszania zostawisz pół osie na asfalcie czy uszkodzisz dwumase.

sena
    Gość

Domyślnie

Tak na marginesie (to już chyba w innym dziale powinienem zapytać) czy to prawda z tym "punktem G" w AR 159 1,9 16v ,że po 200tys wszystko zaczyna się sypać na potęgę? Odpowiedź krótko i na temat:TAK lub NIE.Poza tym polecam film wymiany sprzęgła: https://www.youtube.com/watch?v=9vqk3Pm9wxM