Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Temat: Co ile wymieniać olej ?

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

jak je
    Cytat Napisał as Zobacz post
    Ile Ci wcześniej brał oleju, jak jeździłeś na MOBIL'u? U mnie, jak na razie średnie zużycie oleju wynosiło ok. 160 ml na 1000 km.
    jak jeździłem wcześniej na mobilu to między wymianą dolewałem lekko ponad litr oleju.dodam że prawie rok jeżdżę z zaaplikowanym ceramizerem,efekty niewielkie ale są.

moja druga ulubienica...

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

Cytat Napisał obserwator737 Zobacz post
    "Zgodnie z zaleceniami konstruktora (Alfa Romeo) zaleca się wymianę co 20.000 km w silnikach wolnossących i co 10.000 km w silnikach turbosprężanych lub wielozaworowych."

nawet jeśli ktoś ma 8V a lubi kręcić wysoko - 10kkm to czas na zmianę...
    Czyli nawet w moim JTD 8V 115 KM z 2004 FL mimo, że w książce pisze 20 tyś to trzymać się 10 tyś?
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

bartekpucus
    Gość

Domyślnie

Witam. Ja robię zmianę co 12 tys km ale jest to średnio co 5 miesięcy. Ostatnio nalałem Mobila i przez pierwszy tysiąc kilometrów silniczek chodził cichutku ale teraz 9 tys po wymianie słyszalna jest głośna praca popychaczy i zaworów.

Użytkownik Romeo Avatar Dziaru
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    155 2,0TD / 155 2,0TS / 155 1,8TS 8V / 155 2,0 16V / 164 2,0 TS 8V

Domyślnie

JA tam w moim Diesel ku wymieniam co 20 tys , no i zawsze przed zimą dodatkowo . Leje Elfa i jestem bardzo zadowolony .

A co do waszego dolewania , nie przesadzajcie z tym dolewaniem . Im więcej oleju od środkowej skali bagnetu to gorzej - a mianowicie jak więcej oleju to wał n.........a w tym i bryzga , potem wyłazi z pod uszczelek olej .

A co do wymianu co 10 tys ? -- Marnotrawstwo .
    Nie wiem chłopaki czy się interesowaliście ale rok albo dwa lata temu jakaś firma zrobiła badania . Torturowała dwa silniki na hamowni . ( silniki pełne obciążenie itd ) w jednym zmieniali olej a w drugim nie . Co się okazało po Tescie . Rozebrali obydwa silniki porównali - nie było różnicy ?

Kolejny przykład , jakiś bogacz siedzący z zarządzie Volvo kupił dwa maszyny , hulały przez 10 lat , i tak samo w jednej wymieniał olej w innej nie i co ? Jakimś cudem obydwa silniki chodzą .

Oszczędzajmy planetkę , i nie nabijajmy koncerną kieszeni .
    Ostatnio edytowane przez Piotriix ; 01-05-2009 o 20:29 Powód: Wulgaryzm

Użytkownik Pirat drogowy Avatar AlfaFAN
    Mieszka w
    Pińczów
    Auto
    Fiat Tempra 1.6&2.0... mam nadzieję, że wkrótce Alfa Romeo...

Domyślnie

Cytat Napisał Dziaru Zobacz post
    JA tam w moim Diesel ku wymieniam co 20 tys , no i zawsze przed zimą dodatkowo . Leje Elfa i jestem bardzo zadowolony .

A co do waszego dolewania , nie przesadzajcie z tym dolewaniem . Im więcej oleju od środkowej skali bagnetu to gorzej - a mianowicie jak więcej oleju to wał napierdala w tym i bryzga , potem wyłazi z pod uszczelek olej .

Nie wiem chłopaki czy się interesowaliście ale rok albo dwa lata temu jakaś firma zrobiła badania . Torturowała dwa silniki na hamowni . ( silniki pełne obciążenie itd ) w jednym zmieniali olej a w drugim nie . Co się okazało po Tescie . Rozebrali obydwa silniki porównali - nie było różnicy ?

Kolejny przykład , jakiś bogacz siedzący z zarządzie Volvo kupił dwa maszyny , hulały przez 10 lat , i tak samo w jednej wymieniał olej w innej nie i co ? Jakimś cudem obydwa silniki chodzą .

Poprostu bez zadnych specjalistycznych badan slychac "golym uchem", ze silnik po wymianie oleju, ktory mial przejechane jakies 10tys, chodzi calkiem inaczej; ciszej, lepiej, cisnienie oleju jest lepsze
    Ja wymieniam srednio co 10 tys(niekiedy tysiac wczesniej, niekiedy tysiac pozniej).
    Co leje?...heh, elf nie sprawdzil sie(silnik go polubil i wpier...tzn. konsumowal zbyt duzo) wiec zostal lotos. Na swoje usprawiedliwienie dodam tylko, ze moj silnik w poniedzialek idzie do mechanika na robienie glowicy i pierscieni(duzo oleju bierze, dlatego leje taniego lotosa).

A co do tego oleju jeszcze...jesli ktos kupuje olej po 50zl/litr i zmienia go co 20tys, to niech lepiej kupi tanszy olej i zmienia go co 10tys. Silnikowi wyjdzie na dobre
    "Nie boje się kogoś kto trenował 10000 kopnięć, boje się tego kto 10000 razy trenował jedno kopnięcie..." - Bruce Lee

obserwator737
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Dziaru Zobacz post

A co do waszego dolewania , nie przesadzajcie z tym dolewaniem . Im więcej oleju od środkowej skali bagnetu to gorzej - a mianowicie jak więcej oleju to wał napierdala w tym i bryzga , potem wyłazi z pod uszczelek olej .

masz rację , zmieniaj co 20kkm , będziesz nabijał za jakiś czas kasę producentom panewek , wału i paru innych gadżetów...

btw , wysokoobrotowy silnik AR to nie to samo co silnik maszyny przemysłowej bogacza z zarządu Volvo...

---------- Post dodany o godzinie 12:23 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:21 ----------

Cytat Napisał AlfaFAN Zobacz post
    jesli ktos kupuje olej po 50zl/litr i zmienia go co 20tys, to niech lepiej kupi tanszy olej i zmienia go co 10tys. Silnikowi wyjdzie na dobre
    bardzo mądre słowa

thing
    Gość

Domyślnie

mobil co 10k km, nie bierze oleju

ViP Romeo Avatar puotek
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    156FL Q2

Domyślnie

U mnie na Mobilu zauważałem jasny osad pod korkiem wlewu oleju. Na Valvoline problem zniknął.

A co do wymiany, to jak na razie robiłem jedną, po ok. 4tyś przy wymianie rozrządu

A co do czasu wymiany, to chyba zależy to też od klasy oleju, jedne wymienia się częściej, inne nieco rzadziej, czy nie jest tak?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Hammer
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5V6 2001r.

Domyślnie

To ja się może podłączę pod ten temat, żeby oddzielnego wątku nie zakładać.

Mianowicie: co robicie ze starym olejem jeśli wymieniacie go samodzielnie? Gdzie można zdać przepracowany olej silnikowy w Warszawie?

I drugie pytanko: czy wie ktoś jakie ma wymiary ta miedziana uszczelka pod korkiem spustu oleju w 2.5V6? Starą gdzieś zgubiłem a wymiarów nie pamiętam.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar adk
    Mieszka w
    ok. Mińsk Mazowiecki
    Auto
    145 2.0 T.S. QV-style

Domyślnie

Od remontu lałem olej GeneralMotors 10W40, przejechałem 20kkm, wymiany robię co 7-8kkm i nie zauważyłem brania. Teraz chciałem zalać Mobil, ale z tego co piszecie to chyba nie jest najlepsze rozwiązanie. Więc chyba nie będę kombinował i znów wleje GM, albo coś troche lepszego, ale Molbila będę sie wystrzegał.

PabloGarage Group
    www.pablogarage.pl
    Mechanika / Renowacja powłoki lakierniczej / Flokowanie
    facebook.com/flokujemy