"Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
jest: 156 2.4 JTD 04r...
była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Koledzy ponowię pytanie co może powodować spadek mocy na niskich obrotach? Wczesniej na 1 i 2 przy depnięciu migała kontrola trakcji, teraz auto dostaje kopa od ok 2200-2300 obrotów. Kolega który ma takie samo auto i silnik mówi że moje jest wyczuwalnie słabsze.
Mam wrażenie że zaczeło się to od momentu kiedy zapaliła się rezerwa paliwa ?? Ale może tylko tak mi się wydaje. Po zatankowaniu do pełna moc nie powróciła. Żadne kontrolki nie palą i nie paliły się. Nie kopcę na czarno ani na inny kolor
Z tego co czytam na forum już zgłupiałem
Jedni piszą że spadek mocy "na dole" to brudny EGR, inni że EGR objawia się przy wysokich obrotach ??
Przepływomierz - piszecie że nie ma mocy "na górze" więc u mnie chyba OK
Wężyki podciśnienia? tego bez kanału nie sprawdze?
Nie wiem od czego zacząć? Co sprawdzać? Nie chcę żeby w ASO naciągali mnie na kasę... Oni od razu śpiewają kwotami ponad 500pln![]()
wyczyscic egr, sprawdzic wszystkie przewody, skoro masz kolege z taka sama alfa popros go o podmianke przeplywki w ramach testowych jesli okaze sie ze jest ok to masz sprawe jasna a jesli to co wymienilem nie pomoze to jeszcze sonda lambda mogla pasc ewentualnie moze świece?
pewnie o czyms zapomnialem wiec nich jeszcze inni forowicze sie wypowiedza
Ostatnio edytowane przez aniol_jojo ; 24-05-2009 o 21:55
"Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
jest: 156 2.4 JTD 04r...
była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...
To w JTD tez jest sonda lambda ? Ja bym stawiał na doładowanie ( nieszczelność dolotu do kolektora ssącego lub sterowanie turbo ) ew. przepływomierz nie wiem jak jest w 20v bo w wersji 10v 2,4 JTD po odpięciu niesprawnego przepływomierza jest poprawa w osiągach a samochód robi się bardziej łakomy na paliwo. Zacznij od rzeczy najmniej kosztownych węże filtry itd... Zainwestuj w kabel usb za 74zł ( np. od viakena bo jest sprawdzony z AR ) + unidiag(darmowy) lub alfadiag(komercyjny) do diagnozy i będziesz mógł sam sprawdzić co się dzieje w samochodzie.
do jimmy
no pisalismy o tych wezykach wczesniej i o tym zaworku, ja jeszcze u siebie nie sprawdzalem tego (moze jutro) ale stawiam 99 % na albo przetarty lub nieszczelny wezyk podcisnieniowy albo walniety ten zaworek (nie wiem jak sie dokladnie nazywa) ale z tego co wyczytalem wlasnie z roznych zrodel to bedzie to
a co do egr zawsze warto wyczyscic bo troche poprawi dynamike oczywiscie z calym dolotem warto miec odkurzacz zeby nic nie wpadlo do silnika bo troche tego jest lub calkiem zdemontowac dolot ale to juz troche roboty
co do kompa pisalem wczesniej jakie bledy mi wyszly wiec wszystko sie sprowadza do tych wezykow tak czy tak
pozdro
aa i ktos jeszcze pisal o swiecach, w jtd to nie ma nic wspolnego z moca, one dzialaja tylko na poczatku ulamek sekundy i na tym konczy sie ich zadanie
Ostatnio edytowane przez Doman ; 24-05-2009 o 22:54
Viaken.pl: Viaken - elektronika dla motoryzacji
Niebieski VAG USB KKL line we wtyku OBD2 PROMOCJA (642055569) - Aukcje internetowe Allegro
tym kablem diagnozowałem swoją 2,4 jtd przy wykorzystaniu darmowego programu unidiag.