Mój klekot 2.4 zbliża się pomału do 350tyś km. Nie zamienił bym tego auta na żadne inne![]()
Mój klekot 2.4 zbliża się pomału do 350tyś km. Nie zamienił bym tego auta na żadne inne![]()
Mysle, ze warto kupic Brere z 1.75 tbi zchipowac do 240-260 bhp. Jak juz sie znudzi za pare lat, sprzedajac nie powinno sie stracic duzo kasy, a moze i cos sie zyska. Gdyby w Polsce jeszcze byly prodrive edition najlepiej w kolorze italia independent.
Sam chip bez ruszania reszty ledwo 215-20km zrobisz. Trafia się sztuka którą da sie ogarnąć 230+. Szkoda pchac kase zeby bylo to 250 kucy+. Gdybym ja szukał takiego auta za 15-20lat to na pewno bez jakichkolwiek modyfikacji. Ori all![]()
Ostatnio edytowane przez Drimacus ; 18-12-2016 o 15:44
wg informacji od tunera 240bhp sam remap.
1.75TBI w serii ma OK 210KM/330Nm jeśli wszystko jest OK z silnikiem. Po chipie na RON95 jest ok 235-240KM/370Nm. Ja robiłem chip na RON98 ale miał być bez ciśnięcia z bezpiecznym zapasem i mam 240KM/370Nm (te 10KM można było jeszcze wycisnąć). Na Alfaowner ostatnio Autolusso robili 159TBI, założyli hybrydową turbinę i zrobili chip, o ile dobrze pamiętam wyszło im 260KM/430Nm, choć akurat tych niutków bałbym się przy skrzyni M32, dwumasie jaki jest i sprzęgle - na dłuższą metę to raczej nie pociągnie. Są tez sportowe wałki rozrządu do TBI, koszt samych wałków blisko 1000EUR, też ktoś na Alfaowner ostatnio zakupił i właśnie zakłada.
Nie wiem czy TBI to idealny silnik do Brery jako klasyka za parę lat - dość fajnie się zbiera, jest dużo lżejszy przód, więc fajniej to jezdzi po zakrętach, tylko sam silnik taki trochę nijaki (cichy i dzwięk jak pralka a nie rasowy samochód). Przynajmniej trzebaby popracować nad wydechem żeby to trochę fajniej zabrzmiało (piszę o 159, no chyba że w Brerze TBI brzmi lepiej w serii?). Mimo ciężaru w Brerze klasyku widziałbym V6, jest jakie jest, ale przynajmniej brzmi, a to pasuje do auta.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Tro jak już tak, to jeszcze bezawaryjny - o ile zmienia się olej co te 10-15tys a nie 35tys jak w instrukcji.
Mi chodziło jednak o charakter silnika, TBI fajnie jezdzi, ale niestety nie brzmi ani trochę.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Ten dzwiek da sie poprawic chodzby tak http://www.supersprint.com/ww-en/alf...ck-system.aspx, a to juz duzo w przypadku Tbi.Duzo daje pozbycie sie srodkowego tlumika +zmiana tylnich na cos markowego albo zrobienia ukladu customowego.Sam uklad wydechowy w Tbi jest prosty.Wiadomo ze to nie bedzie kosztowalo 1tys zl, tylko pewnie kilka .Duzo jest gotowych ukladow Ragazzon,Novitec,CSC.
Giulia Quadrifoglio 2.9 V6 Bi Turbo
166 3.0 V6 Q2-Jest 230KM 265NM B6+Eibach.Decat manifolds+Equal length pipes+ Ragazzon.
155 2.0 16v -Jest.CSC Marmitte,B4
164 3.0 V6 12v- Byla
155 1.7 TS- Byla
159 1.75 TBI Ti - 261KM 435Nm-Byla
Lancia Kappa 2.4 TDS-Byla
https://www.flickr.com/photos/188123998@N07/albums
Jest filmik na yt z fabrycznym wydechem i Novitec. Szczerze? jak dla mnie to dalej tyłka nie urywa...
Giulia Quadrifoglio 2.9 V6 Bi Turbo
166 3.0 V6 Q2-Jest 230KM 265NM B6+Eibach.Decat manifolds+Equal length pipes+ Ragazzon.
155 2.0 16v -Jest.CSC Marmitte,B4
164 3.0 V6 12v- Byla
155 1.7 TS- Byla
159 1.75 TBI Ti - 261KM 435Nm-Byla
Lancia Kappa 2.4 TDS-Byla
https://www.flickr.com/photos/188123998@N07/albums