Proponuję kupić 2 butelki oleju. Jak zostanie jedna pełna, wynika, że 2 L wchodzą. Wtedy oddajesz pełną i zwracają kasę.
Proponuję kupić 2 butelki oleju. Jak zostanie jedna pełna, wynika, że 2 L wchodzą. Wtedy oddajesz pełną i zwracają kasę.
Heh, wszyscy się wypowiadają a nikt tego sam nie robił tylko słyszał od mechaników, standard.
Teraz to już tworzysz nową tradycję... ale, zaraz, zaraz,... skrzynię to widziałeś jedynie na allegro....
I nie bierz tego do siebie bo ja do ciebie nic nie mam, tylko po prostu jesteś w błędzie.
Olej byle jaki, byle świeży i nie za dużo - koniec.
AR 156 2,4JTD 136KM '99 Blue Cosmo met.
Nissan Navara 4x4 D22 DoubleCab 2,5TD 103KM '01
Polcomtex.pl - usługi brukarskie
A jak jest w 156 1,9 140 km 203 r. po fl??
Maechanik mi mówił w to nie bedzie prosta sprawa
A przeczytaj co na początku napisałem
Znasz powody padania tych skrzyń?????
Jeden z mechaników kiedyś powiedział że woli nalać nieco więcej niż potem skrzynię wymieniać, bo się zatarła.
Skrzynię widziałem i dotykałem tą z bagnetem, ale widzę też że jest jakaś inna z całym innym tyłkiem na allegro
Co do oleju to byle jaki byle nowy tak??????
instrukcja strona 321.
A i do 20v wchodzi 3,1 litra, do wszystkich pozostałych 2 litry
Czy wspominałem że mam całą dokumentację techniczna do 156 razem z procedurami napraw![]()
Według tego arcydzieła skrzynia F248 miała bagnet i była montowana jeszcze w 2003 i 2004 roku w niektórych modelach, potem była ta bezbagnetowa
Początkowo chciałem sprawdzić procedury na obu skrzyniach, ale nie mam czasu, a ludzie tu się lepiej znają
W 16v masz skrzynię F40, czyli tą co moja i wymiana jest najprostsza w całej gamie. Opis wymiany jak napisałem na początku.
Coś czuję ze ten mechanior zlał by ci tylko 1,5 litra oleju, a po wlaniu 2 było by pół litra za dużo![]()
Ostatnio edytowane przez kylo1986 ; 12-01-2017 o 11:31
znam znaczenie słowa "wykwalifikowany"
panowie pytanie mam wlałem do silnika 5.5 litra oleju a ostatnio się dowiedziałem ze powinienem wlać tylko 5L na bagnecie pokazuje że jest pod max nie przekracza. czy powinienem spuścic?
- - - Updated - - -
silnik 2.4 jtdm 20v
Jeżeli pokazuje na bagnecie MAX, to znaczy, że jest dobrze. Jeżeli robiłeś to przy wymianie oleju, czyli też filtra. Po odpaleniu jakąś część oleju wciąga filtr i tam zostaje na amen. Dlatego też wlewa się zawsze MAX, odpala silnik na 5min, gasi, czeka się i uzupełnia. Wydaje mi się, że zrobiłeś ten zabieg od razu z grubej rury i na farcie trafiłeś w sedno
A co do tematu trochę nie rozumiem, że ktoś tam polewa najtańszy olej i mówi, że to i tak nic nie zmienia. Faktów i dowodów laboratoryjnych na to nie ma, więc tematu i dyskusji też być nie powinno. Ja wymieniam olej w skrzyni co wymianę oleju silnikowego i nie mam problemu podjechać do ASO i wziąć dedykowany, a czytam, że wymieniacie tutaj olej co ok. 50tyś km więc średnio co 2-3 lata ?? Jeżeli komuś szkoda dać na 2-3lata 80zł na oryginalny olej do skrzyni biegów i mieć spokój z dylematem czy zalewam dobry olej... To chyba powinien sprzedać samochód...
Ostatnio edytowane przez Mongoose ; 20-01-2017 o 22:11
no ja kupiłem alfe nie dawno dlatego pytam o ten olej w skrzyni bo od niedawna jestem posiadaczem prawa jazdy i też nie wiedziałem jak to jest z olejem w skrzyni.a trak na marginesie to jaki olej polecasz do skrzyni alfa romeo 156 2.4 jtdm 6-cio biegowa bawic się z tym samemu czy lepiej oddać gdzies do mechaniora?