Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 77

Temat: AF 166 3.0v6 Kupiłem alfe i coś zaczęło stukać w silniku.

Użytkownik Fachowiec Avatar KaaC
    Mieszka w
    Gostyń/Leszno/Rawicz
    Auto
    AR 166 2.4M-Jet 06r

Domyślnie

Cytat Napisał hubizx Zobacz post
    To ciekawe, ale takim czymś sprzedający szedł by na ostre zwarcie, raczej żyletka sie nie rozpuści.
    Miałem kiedyś 2.4TD po panewce, gowniarz - bez grosza, żeby przejeździc do pracy własnie wrzuciłem żyletke pod 5 panewke, zrobiłem 60km niecałe, jak sciagalem później miskę przed złomem to leżała w misce na dole

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Za największego wroga ludzie mają tego, kto mówi im prawdę // Platon.

Była Marea 2.4TD HLX 125KM '98r
    Była Marea 2.4JTD ELX 131KM '99r
    Była 166 2.4JTD 10v 150KM '03r
    Była 166 2.4JTDm 20v 175KM @ 238KM 504Nm by @sdero '04r
    Jest 166 2.4M-jet 20v 2006r @ ?

Masz problem z autem ? Chcesz usunąć klapy wirowe, DPF bądź EGR ?
    Zrobić kompleksową diagnostykę ?
    Wymiany rozrządów/eksploatacja i remonty silników ?
    Załatwimy nawet programowo !

Zapraszam na nasz warsztat.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Ropczyce/Kamionka
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 V6

Domyślnie

a ja bym obstawiał cos innego niż panewki, jezeli ten dzwięk nie jest czysto metaliczny, mam u siebie podobny przypadek, na poczatku panika .... podjechałem do mechanika który dość dobrze zna temat alf, okazało sie ze rozrusznik czasem sie wiesz i stuka, dzwiek taki dziwny, lekkie stukanie , ocieranie... może też byc coś na pasku osprzetu, pompa wspomagania...

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.0 TB byla Alfa romeo 166 FL 2.4 JTD jest

Domyślnie

Cytat Napisał hubizx Zobacz post
    Parząc na to z drugiej strony nie jest takie łatwe wyszykowanie auta powiedzmy takiego w, którym zaczynają tłuc panewki, aby na oglądzinach nie tłukły a zaczeły ponownie po przejechaniu 50km, chyba, że panewki tłukły już na oględzinach, ja innych możliwości nie widze, mimo niesamowitej pomysłowość komisowych Januszy
    Powiem Ci że w mojej poprzedniej jak obróciła się panewka to nie stukało Trzeba było odpowiednio przygazować żeby było je słychać A najśmieszniejsze jest to że po auto przyjechał mechanik ze Strzelina i stwierdził że to nie panewki. Żeby nie było w ogłoszeniu i na umowie było napisane że silnik uszkodzony.
    Jeśli pomogłem - kliknij na gwiazdkę.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    AlfaRomeo 166 3.0v6

Domyślnie

no powiem wam, że u mnie zaczęła się zabawa. Wysłałem kolesiowi papiery odstąpienia od umowy, ale on zaczął coś kręcić i niby miał spotkać się z radcą prawnym. Sprawa mnie już trochę niepokoi, bo koleś dziś był u prawnika który ma mi wysłać jakieś papiery, a on przestał odbierać telefon :/ Najgorsze, że auto stoi tak daleko.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Ty lepiej sam odwiedź jakiegoś prawnika i pilnuj terminów, żebyś nie został z ręką w nocniku. Koleś ewidentnie próbuje się wykręcić.
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Użytkownik Świeżak
    Auto
    AR 166 2.4 JTD 136 Km 2000r.

Domyślnie

To trudna sprawa przed tobą dawidfi. Współczuję Ci.
    Ale przemyśl takie oto rozwiązanie: "Podjedź" (tak wiem że auto stoi daleko od domu i nie jeździ) na jakąś stację diagnostyczną żeby wykonano przegląd stwierdzając że auto nie spełnia warunków technicznych dopuszczających do ruchu.
    Taki dokument w sądzie będzie bardzo ważny bowiem stwierdza, że rzecz jest nieużyteczna w zakresie do jakiego została przeznaczona, wyprodukowana.
    Taki dokument prawnik strony przeciwnej będzie widział jako bardzo istotne ryzyko przegranej sprawy i być może zdecyduje się zakończyć sprawę ugodowo po twojej myśli.

Z pewnością kwitowałeś odbiór auta i klauzulę, że stan techniczny jest ci znany tratatata...
    W sądzie to się może skończyć tym ze sąd zasądzi upust z ceny np. 15% wartości z umowy a niekoniecznie zwrotem, także oszacuj to na chłodno.

Z pewnością będziesz musiał udokumentować co właściwie się zepsuło, żeby wykazać że to wada ukryta.
    Jednak to nie wystarczy bo sam deklarujesz że odjechałeś tym autem i wszystko było ok przez 150 km.
    Żeby zwrócić auto będziesz musiał wykazać że sprzedający miał świadomość istnienia tej wady.
    To oznacza że właściwie żeby udokumentować co się zepsuło to i tak będziesz musiał zrobić diagnostykę i rozbierać wszystko na potrzeby dowodowe przez biegłego.
    Nie wiem czy naprawa nie wyjdzie taniej :/
    Zbieraj faktury.

Przykro mi.

Spróbuj numeru ze stacją diagnostyczną - to duża szansa.
    Ostatnio edytowane przez metropolitan ; 23-02-2017 o 21:06

Użytkownik Pirat drogowy Avatar lufa
    Mieszka w
    Czerwienne
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2005, Crosswagon 1.9 JTD 16V 2005, GTV Spider 2.0 TS 1999, AR 166 3.0 V6 2002

Domyślnie

I no dochodzi kwestia, że nawet jak Ci silnik ciężko kręcił już w czasie zakupu to też gość powie, że kupujący wiedział o tym fakcie a zdecydował się na zakup pojazdu. Fakt jest jeden nie zaprzeczalny , że jeżeli będzie to wada ukryta i rzeczoznawca opiszę, że sprzedający celowo nie poinformował i do tego będą widoczne ślady i celowość ukrycia tego przez sprzedającego to nie ma o czym mówić. Do tego dochodzi sprawa, że gość nie odbiera telefonów choć nie wiem jak przebiegały wcześniejsze rozmowy. Skontaktuj się z Rzecznikiem do Spraw Konsumentów, masz takiego u siebie w miejscowości przy urzędach a jak nie to w każdym większym mieście tam porady i pisma w takich sprawach robią za Ciebie.

Auto
    AlfaRomeo 166 3.0v6

Domyślnie

youtube.com/watch?v=WAmBRvWBxXI coś takiego słychać. Chyba musze się wybrać lawetą po tą, alefe :/ bo sprawa będzie trwała trochę pewnie :/

- - - Updated - - -

to jest ten dzwięk na 100%
    youtube.com/watch?v=Lc7aQzmmbd8

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Bardzo niedobry dźwięk, padniętej panewki. Też taki miałem w 156 V6, chwyciło ostatnią w kolejce do smarowania, dźwięk identyczny.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Auto
    AlfaRomeo 166 3.0v6

Domyślnie

uuu koszty pewnie z 2tyś?