Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Temat: blue&me jak naprawić

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

A moglibyśmy się umówić jakoś w weekend

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Znajomy podział mi auto pod kompa i wyskoczyło mu ze jest błąd linii magistrali c-can sygnał nieważny błąd stały, co to może być

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał deathringer Zobacz post
    Znajomy podział mi auto pod kompa i wyskoczyło mu ze jest błąd linii magistrali c-can sygnał nieważny błąd stały, co to może być
    Może np przez uszkodzony moduł B&M? Rozumiem że intefejs którego używaliście gdy był błąd ma wywalony słynny rezystor terminujący - zmierz omomierzem rezystancję pomiędzy pinami 6 a 14 interfejsu ELM - i jeśli to coś w stylu 100-120Ohm to tu może być problem z błędem czy problemami z wykonaniem osiowania (choc to drugie możliwe że będzie z powodu problemów z B&M albo jego linią CAN albo jego zasilaniem B&M). Tak więc zacznijmy od początku, bo szkoda tracić czasu:
    Miałeś sprawdzić omomierzem przejście sygnałów lini CAN z wtyczki od radia do wtyczki do B&M, i jak?
    Oba bezpieczniki dla B&M OK? sprawdziłeś czy napięcia dochodzą? no i do tego rezystancja interfejsu ELM. zanim tego nie zrobisz szkoda się umawiać.
    Do tego wypnij B&M, spróbuj czy pójdzie bez B&M- to tak żeby sprawdzić czy wsyzstko u CIebie chodzi tip top jak go nie ma wpiętego.

Cytat Napisał deathringer Zobacz post
    A moglibyśmy się umówić jakoś w weekend
    bardzo możliwe że nawet w ten, choć musze z żoną sprawdzić plany, a jej teraz nie ma - zgadamy się na PW - wyślij mi swój telefon. tylko zanim się umówimy/spotkamy to najpierw zaległe zadanie domowe do odrobienia powyżej
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Nie mam pojęcie jak zmierzyć sygnał linii can oraz napięcia, a te bezpieczniki to gdzie powinny być?

Auto

Domyślnie

nie masz mierzyć sygnału, tylko przy wyłączonej stacyjce upewnić się ze jest "przejście" na liniach CAN do B&M omomierzem - możesz to zrobić choćby od wtyczki radia, bo już ustaliliśmy że radio działa OK na CAN (skoro komunikaty z radia są wyświetlane między zegarami)
    napięcia mierzysz voltomierzem. ogólnie do tego co CIę proszę najtańszy multimetr za 20zł z biedry czy leroya wystarczy.
    numeracje pinów, bezpieczniki wg schematów, eLearn, tu masz choćby stronę z radiem i B&M, ale w eLearn masz jeszcze rozpiski gniazd itp:
    blueme.pdf
    wszystkiego za CIebie nie zrobie, musisz trochę sam dłubnąć.
    aha, sprawdz tez omomierzem czy masz masę dobra do B&M.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Interfejs który miał to był jakiś proesionalny a nie ten chiński, wydaje mi się że gdyby coś było nie tak z instalacją to nie mógłbym się połączyć przez męża z blue&me a ja czasami mogę się połączyć i jakieś błąd w nim się pojawia ale gdy skazuje to nic nie daje

- - - Updated - - -

Jutro skocze po multimetr i pokombinuje ale wydaje mi się że blue&me jest uszkodzone

Auto

Domyślnie

bardzo możliwe, bo były przypadki że padały, ale najpierw trzeba sprawdzić resztę (bo też ludzi sporadycznie mieli wproblemy z przewodami w różnych obwodach 159 - np przetarty gdzieś albo przerwany) - po co masz np jechać do mnie te 70km żeby się okazało np że mój tez nie będzie działał, jeśli po stronie instalacji auta byłoby np. coś ewidentnie nie tak.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 25-05-2017 o 20:45

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Rozumiem, a jakby się okazało że to centralna to za ile mógłbym ją os ciebie odkupic

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Jeszcze

- - - Updated - - -

Chyba nie ogarnę tych schematów, nie na moją glowe

Auto

Domyślnie

wyslalem Ci wiadomosc, ale nie wiem czy subskrybujesz pw. zadzwon bo jutro moglbym luknac na to gdybys wpadl do mnie koło 11tej