Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 101

Temat: jaki olej do silnika ????

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał GladArk146 Zobacz post
    Dokładnie tak jak koledzy chwalą!! Valvoline Max Life półsyntetyk!! Właśnie przed chwilą skończyłem zmieniać olej Mineralnego BP;( na Max Life i naprawdę pierwsze odczucie silnik pracuje Ciszej, jeszcze nie byłem na przejażdzce ale czuje że będą to pozytywne odczucia. Polecam Valvoline
    z minerala przechodzenie na plosyntetyk nie jest dobrym pomyslem.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar aqaz
    Mieszka w
    Konstantynów Łódzki

Domyślnie

motul
    dźwięk + przyspieszenie + elastyczność = V6

GladArk146
    Gość

Smile

Cytat Napisał lesio146 Zobacz post
    z minerala przechodzenie na plosyntetyk nie jest dobrym pomyslem.
    Wiele alfaholików przechodziło z minerala na półsyntetyk i nic się nie działo Na mineralu miałem przejechane ok 7tys. Wszystko zależy w jakim stanie jest silnik, poza tym Valvoline ma właściwości uszczelniające i minimalizuje wycieki. Pożyjemy zobaczymy xD ale wiem że nic się z silniczkiem nie stanie Jeżeli niestety.. to cóż... kupię jakąś belle 156, bo cały czas mi po głowie chodzi ach... kocham te samochody... Cuore Sportivo wrrrr....

Administrator ds. zlotu Romeo Avatar fr33
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    164 Super TS

Domyślnie

Wiele alfaholików przechodziło z minerala na półsyntetyk i nic się nie działo Na mineralu miałem przejechane ok 7tys. Wszystko zależy w jakim stanie jest silnik, poza tym Valvoline ma właściwości uszczelniające i minimalizuje wycieki. Pożyjemy zobaczymy xD ale wiem że nic się z silniczkiem nie stanie Jeżeli niestety.. to cóż... kupię jakąś belle 156, bo cały czas mi po głowie chodzi ach... kocham te samochody... Cuore Sportivo wrrrr....
    oby tak było jak piszesz... fakt - 7 tysa to mało. półsyntetyk ma frakcje syntetyczną w pełni mięszalną z mineralką więc nie powinno być problemów (przy wymianie najwięcej oleju zostaje w głowicy - jakieś 250ml). Oby tylko się nie rozszczelnił.

polecam lektórę parametrów oleju i "wyszukanie" w interneci przykładowych wartości lepkości (praktycznie najważniejszy jest wskaźnik lepkości)

http://www.vtuning.com/olej.html

przykładowo (popularne oleje 10W40):

http://www.mobil.com/Poland-Polish/L...VLMOSuperS.asp
    http://www.caroil.com.pl/index.php?o...odity&item=109
    http://www.bazarek.pl/produkt/0/1892...-10w40-4l.html
    Ostatnio edytowane przez fr33 ; 29-06-2009 o 21:58
    Jurajski Klub Alfa Romeo
    www.jkar.org

Warsztat samochodów włoskich
    www.flar-ital.pl

Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW

Użytkownik Romeo Avatar kaes
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 145 1,4 bx 1995

Domyślnie

Tiaaaa.... VML nie jest zwykłym semisyntetykiem, ktoś za to powinien dostać Nobla...!
    Wziuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuum...Co to było? Takie szybkie i piękne?
    To 145 boxerek oczywiście!

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

sory alo po co lales mineral???7 tys to rzeczywiscie nie wiele.mialem na mysli przechodzenie auta ktore bylo eksploatowane na mineralu...z Valvoline nie mam doswiadzczen wiec sie nie wypowiem.moja z przebiegiem 148 tys km eksploatowana na AGIP SINT 2000 ma zuzycie oleju praktycznie zerowe.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar aqaz
    Mieszka w
    Konstantynów Łódzki

Domyślnie

Motul 10 w 40.
    dźwięk + przyspieszenie + elastyczność = V6

shadow20
    Gość

Domyślnie

Witam.
    Czy naprawdę jest taka wielka różnica między nazwami firm olejów typu lotos mobil itp.? Jeżeli mają te same parametry powinne być takie same właściwości każdego, oczywiście różni się cena. Ja się zastanawiam własnie jaki kupić olej na wymiane... Może ktoś ma coś do zaproponowania dla mnie?? Czytałem na stronie producenta MaxLife że te oleje są najlepsze dla silników powyżej 100tyś KM a ja mam 70tyś przejechane Dlatego pytanie czy powinienem zwracać uwagę na nazwę oleju czy poprostu wlać pierwszy lepszy półsyntetyk np MOBIL? Oczywiście także filtry. Pozdrawiam

Ps. Moja bella to 146 boxer 103KM z 95 roku
    Ostatnio edytowane przez grzelutek ; 26-08-2009 o 14:45

Użytkownik Romeo Avatar sn00p
    Mieszka w
    Wrocław.
    Auto
    1999r AR 146 1.4 TS 16v -> 2004r AR 156 SW 1.9 JTDm -> 2002r AR 156 2.4 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał shadow20 Zobacz post
    Witam.
    Czy naprawde jest taka wielka roznica miedzy nazwami firm olejow typu lotos mobil itp.? Jezeli maja te same parametry powinne byc takie same wlasciwosci kazdego, oczywiscie rozni sie cena. Ja sie zastanawiam własnie jaki kupic olej na wymiane... Moze ktoś ma cos do zaproponowania dla mnie?? Czytalem na stronie producenta MaxLife ze te oleje sa najlepsze dla silnikow powyzej 100tys KM a ja mam 70tys przejechane Dlatego Pytanie czy powinienem zwracac uwage na nazwe oleju czy poprostu wlac tz pierwszy lepszy polsyntetyk np MOBIL? Oczywiscie takze filtry. Pozdrawiam

Ps. Moja bella to 146 boxer 103KM z 95 roku
    Pierwszy-lepszy ? Wydaje mi się, że pierwszy nie będzie jednak lepszy ;d
    Skoro MaxLife nie jest jakiś mega drogi a wszyscy go polecają to po co kombinować ? A stara prawda mówi, że kto oszczędza ten płaci 2 razy ...

shadow20
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał sn00p Zobacz post
    Skoro MaxLife nie jest jakiś mega drogi a wszyscy go polecają to po co kombinować ?...
    Znaczy mi akurat nie chodzi o cenę tylko że moja bella ma mały przebieg a jak to napisałem na stronie producenta piszą,że jest to olej do silników starszych z przebiegiem ponad 100 tys. Czy to robi wielką rożnicę, czy niekoniecznie?
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez grzelutek ; 26-08-2009 o 14:46