Czyli masz sterownik ML4.1. To chyba podejdą od Ph1.
Czyli masz sterownik ML4.1. To chyba podejdą od Ph1.
Motronic ML 4.1 i drugi EZ212K i to według MES miedzy nimi jest jakaś usterka
Mam oba dobre wyjęte z jeżdzącej.
mmmmmmmmmmmm to dobra wiadomość, posprawdzam co w moich sterownikach może dopatrzę się czegoś niepokojącego. Faktycznie szkoda że tak daleko do siebie mamy bo można by podmianę zrobić i wszystko było by jasne. Niestety następne dwa tygodnie nie będę miał możliwości podłubać przy niej więc muszę temat odstawić na jakiś czas, mimo wszystko dzięki za zainteresowanie tematem i próbę pomocy.
Problemu ciąg dalszy. Sterowniki otwarte ścieżki i zimne luty sprawdzone pod mikroskopem wyglądają jak nowe. profilaktycznie sprawdzona cewka i czujnik położenia wału ( nowe mają po 3 miesiące), wtryski odpinam po kolei i żadnej zmiany w pracy silnika, jedyny objaw silnik jak by traci zapłon na ułamek sekundy gaśnie i odpala ponownie. Gdzie jeszcze szukać bo mi się już kończą pomysły. Przychodzi mi jeszcze na myśl immo że rozłącza zapłon i załącza ponownie co o tym myślicie??? Ma ktoś pomysł na jego wyłączenie by zdjagnozować nawet profilktycznie czy to oby nie immo
Goły dostałeś PW z 28.01.2018. Wysłałem Ci ale nie jestem pewien czy one wychodzą. Coś się dzieje. Jeśli nie masz pisz tu. Jestem w stanie Ci pomóc ale nie na odległość niestety.
kolejne operacje przeprowadzone, nie wiem czy można tak robić ale zaryzykowałem i na odpalonym silniku odpiąłem wszystkie czujki jakie można by silnik nie zgasł; sonda,czujniki stukowe, pierwszego cylindra, przepustnica i za przeproszeniem d...a, silnik gaśnie. Wczoraj sprawdzone wszystkie kostki czy mają połączenie ze sterownikiem czyli wsuwka w pin i prawidłowy pin w sterowniku, wszystkie piny w kostkach przechodzą do kostki sterownika lub odpowiedniej kostki innego czujnika czyli wszystko OK. Chyba już tylko podmiana sterowników i tu podziękowania dla Czarka który zadeklarował pomoc w tym kierunku. Jest jeszcze immo ktoś myślał czy może on powodować takie odcięcie zapłonu???
Piotrze moim zdaniem nie. "Code" by wyskakiwało.
To widzę że wczoraj walczyłeś dzielnieSpiknijmy się jutro. Pozdro
![]()
Ostatnio edytowane przez Czarek GTV ; 18-02-2018 o 20:54 Powód: Dopisek.
Silnik 2.0 V6 TB identycznie zachowuje się po wypięciu wtyczki z przepływomierza -> sprawdź, czy problem nie leży gdzieś tam.