Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Temat: Wahacze QAP

MaxiCaas
    Gość

Domyślnie

Witam
    właśnie przeglądam forum w temacie górnych wahaczy bo pukanko mam po prawej stronie. Na badaniu wyszło że tylko prawy ma luz na sworzniu. Więc przeglądam oferty na allegro i też zauważyłem jakieś Fasty QAPy. Ja już raz wymieniałem wahacze górne własnie na TRW i co? I po 25 tkm szlag trafił prawy. A miały być "nie gniotsa nie łamiotsa". tak że teraz zastanawiam się nad innymi...

Użytkownik Romeo Avatar bikermarek
    Mieszka w
    Kampinos
    Auto
    Alfa Romeo 155 2,0 Twin Spark 16V 1995

Domyślnie

Cytat Napisał darek69 Zobacz post
    Mam do wyboru drogą oryginalną część i tani zamiennik wiec wybieram zamiennik bo po co przepłacać Samochód tez już leciwy wiec nie będę tłukł go jeszcze 5 lat może za 1-2 lata sprzedam Po co ładować się w drogie części
    OFF TOPIC: I kolejny właściciel zawita na forum z płaczem, że mu się Alfa sypie. Tak to właśnie w Polsce wygląda: każdy aby taniej bo i tak pójdzie na sprzedaż więc nie warto inwestować
    A sam kupisz kolejne używane auto o które poprzednik dbał w taki sam sposób...

Osobiście wolałbym oryginał lub drogi zamiennik ale cóż, każdy robi jak uważa za stosowne
    Pozdrawiam
    bikermarek

Alfa Romeo 155 1,8 Twin Spark 16V 1997: 13.05.2007 - 02.07.2011
    Fiat Seicento 1,1 SPI 1999: 24.02.2012 - 09.03.2013
    Alfa Romeo 155 2,0 Twin Spark 16V 1995: 31.07.2011 - ?
    sigpic154_7.gif

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Cannabis
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 156 1.6 TS 99' AR 156 2.5v6 02'

Domyślnie

tylko TRW co do górnych wahaczy to chba 170zł to nie jest wygórowana cena sam takie kupowalem i wszystko bylo ok
    Ostatnio edytowane przez Cannabis ; 24-08-2010 o 09:50

Użytkownik Pirat drogowy Avatar bartstep
    Mieszka w
    Jelenia Gora
    Auto
    AR 147 1,9 JTD 116KM

Domyślnie

Witam,

To ja doloze tak tropche z teoretycznego punktu widzenia i mam nadzieje, ze troche da Wam to do myslenia.
    Zawieszenie (wielowahaczowe, czy nie) jest tzw. lancuchem kinematycznym, czyli lancuchem ruchu.
    Kazdy element poruszajac sie dziala na kolejny w lancuch, ten z kolei na nastepny i tak dalej.
    Kiedys sie mowilo, ze lancuch jest tak mocny jak jego najslabsze ogniwo.
    I tak samo jest z zawieszeniem.
    To co napisze teraz wielu z Was uzna za herezje i idiotyzm... A inni sie zastanowia.
    Jesli wymieniasz zawieszenie to (niestety) w komplecie (dwa wahacze, obie strony). I TYLKO jedna firma. Nie wazne czy TRW, czy QAP czy FAST czy cokolwiek innego. Korzystanie z kompletu jednej firmy daje PEWNOSC, ze zastosowane gumy beda charakteryzowaly sie identycznymi wlasciwosciami fizycznymi a co za tym idzie rozklad sil na poszczegolnych elementach bedzie proporcjonalny (chodzi tu o regule dzwigni).

Zastosowanie np. wahacza dolnego z miekkimi gumami a gornego z twardymi spowoduje, ze wiekszosc sil bedzie sie koncentrowala na wahaczu gornym i w zwiazku z tym szybko ulegnie uszkodzeniu. W odwrotnej sytuacji, wahacz dolny przyjmie na siebie wiekszosc sil dynamicznych poniewaz nie bedzie mial wsparcia od gornego wahacza. W efekcie to dolny szybko sie wykonczy.

Czyli... nie powinno sie laczyc elementow roznych firm. Jesli zamienicie cale zawieszenie jednej firmy to powinno ono posluzyc baaardzo dlugo.

bocik_156
    Gość

Domyślnie

bartstep wczytyując sie w Twoją wypowiedź to w jest niej jakiś sens. Faktycznie różna twardość użytej gumy w górnym i dolnym wahaczu może mieć wpływ na trwałość zawieszenia, .... ale ja nadal twierdze jak kupować to TRW, oki niech bedzie odrazu góra i dół. A jak się komuś chce bawić to Poliuretanki kosz nie jest duży tylko troszkę roboty jest, ale ja to lubię

Użytkownik Pirat drogowy Avatar bartstep
    Mieszka w
    Jelenia Gora
    Auto
    AR 147 1,9 JTD 116KM

Domyślnie

Napewno TRW oferuje jakosc wyzszej klasy, ale mi tez chodzilo o to, ze komplet jakichkolwiek wahaczy wytrzyma dluzej niz skladanka wielu wahaczy roznych firm.

Wiec lepiej dac komplet "gorszych" niz sztukowac kazdy element z innej parafii

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Cytat Napisał bartstep Zobacz post
    Zawieszenie (wielowahaczowe, czy nie) jest tzw. lancuchem kinematycznym, czyli lancuchem ruchu.
    Kazdy element poruszajac sie dziala na kolejny w lancuch, ten z kolei na nastepny i tak dalej.
    (...)
    Jesli wymieniasz zawieszenie to (niestety) w komplecie (dwa wahacze, obie strony). I TYLKO jedna firma. Nie wazne czy TRW, czy QAP czy FAST czy cokolwiek innego.
    A widzisz,
    mi mechanik kiedyś tak samo doradził, że jak wymienię tylko 1
    wahacz górny to za pół roku najpóźniej przyjadę wymienić dolny
    z powodu który tak ładnie "kinametycznie" opisałeś.

I jak z przodu zaczęło stukać wymieniłem komplet z przodu:
    2 górne wahacze, 2 dolne, 2 łączniki QAP koszt: 800zł (części+wymiana).

Testuję i od 8000km cisza. Zobaczymy jak będzie potem.
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Rzepin
    Auto
    AR156 1.6

Domyślnie

Niestety to racja Moje wytrzymaly rok i padly ale teraz mamy przynajmniej inforormacje z pierwszej reki co do jakosci tego wyrobu Pozdrowienia dla wszystkich

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Winiar00
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 SW

Domyślnie

A czy ktoś może powiedzieć więcej na temat firmy TEKNOROT bo jest w cenie prawie jak TRW.

Traianus
    Gość

Domyślnie

Odpowiedz lepiej późno niż wcale Teknorot to jakiś turecki producent, czytałem gdzieś że daje towar na pierwszy montaż do samochodów montowanych w Turcji, ale nie pamiętam jakiego producenta. Sam mam dwa górne sworznie Teknorota w Roverze, zrobiłem na nich już 40k km i puki co nie narzekam osobiście brał bym śmiało