Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Temat: Diagnostyka błędu FCW Warszawa i okolice

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Stelvio 2.0/200KM

Domyślnie

Radar spokojnie można samemu ustawić - kilka podstawowych narzędzi w rodzaju poziomicy, dalmierza laserowego, sznurka, parę uchwytów/deseczek itp. Tylko specjalny kluczyk do śrub regulacji warto dokupić. I zarezerwować nawet do dwóch godzin na to (jak się robi pierwszy raz).
    Poza tym - lusterko na radarze pełni ważną funkcję pomocniczą przy jego ustawianiu (i służy tylko do tego, do niczego innego).

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo Giulia 2.0 2017

Domyślnie

Cytat Napisał marekkoczta Zobacz post
    radary nie psuja sie zobacz jaki miales blad na pewno ustawienia vertical lub horyzont i wtedy trzeba krecic srubka i jezdzic lub do serwisu na ustawie LUSTER
    Hej Marek!

Vertical. Chętnie pokręcę śrubką, tylko napisz, proszę, która to śrubka .

Pozdrawiam Bartek

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo Giulia 2.0 2017

Domyślnie

Cytat Napisał ciafok Zobacz post
    Radar spokojnie można samemu ustawić - kilka podstawowych narzędzi w rodzaju poziomicy, dalmierza laserowego, sznurka, parę uchwytów/deseczek itp. Tylko specjalny kluczyk do śrub regulacji warto dokupić. I zarezerwować nawet do dwóch godzin na to (jak się robi pierwszy raz).
    Poza tym - lusterko na radarze pełni ważną funkcję pomocniczą przy jego ustawianiu (i służy tylko do tego, do niczego innego).
    Poziomicę i dalmierz mam. Pozostałe rzeczy też znajdę. Kluczyk dokupię, tylko dajcie proszę znać, jaki. No i jaka jest procedura ustawienia radaru. Dzięki za pomoc, Panowie!!!

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Stelvio 2.0/200KM

Domyślnie

Żeby nie linkować ofert - poszukaj na alle klucz "VAS6190/2 LSR 7814", koszt poniżej 80zł (jest niby dla VAGów ale doskonale się sprawdza u nas).

Procedura jest w ASO, ja mogę zasugerować "procedurę" :-)
    1. Ustawiasz samochód na równej nawierzchni i upewniasz się, że ciśnienie w oponach jest poprawne
    2. Stanowisko będziesz musiał sobie ustawić przynajmniej parę metrów przed samochodem - im dalej, tym lepiej (dokładniej będzie widać małe odchyłki); ja miałem ok. 4 metrów do przodu samochodu.
    3. Na stanowisku musisz mieć jakąś regulowaną płaską powierzchnię odczytu, przynajmniej pół na pół metra - musisz ustawić ją stabilnie, dokładnie pionowo i prostopadle do osi P-T samochodu (na tej powierzchni będziesz "łapał" odbite od lusterka radaru światło dalmierza).
    4. Zmierz wysokość lusterka radaru od nawierzchni i zaznacz identyczną wysokość na powierzchni odczytu. Zmierz odległość lusterka radaru w poziomie od osi środka P-T samochodu i zaznacz na powierzchni odczytu.
    5. Ustawiasz dalmierz (albo inny laser, ja chciałem widzieć odległość więc użyłem dalmierza) tak, aby nadawał sprzed punktu zaznaczonego na powierzchni odczytu, i żeby świecił dokładnie w poziomie. Odległość w poziomie od osi P-T samochodu również musi się zgadzać.
    6. To była ta trudna część pracy - teraz bierzesz klucz do regulacji radaru i po trochu łapiesz poziom. Nie powiem która dokładnie śrubka uchwytu radaru jest do czego - ja działałem metodą prób i błędów. To nie apteka - u mnie jakieś 10 cm odchylenia na 4 metrach nie przeszkodziło w poprawnym ustawieniu radaru, i już od kilku tys. kilometrów zero problemów (a wcześniej ściągałem zderzak do wymiany chłodnicy i innych prac i coś musiało się rozregulować).

Po zakończeniu prac pokasuj istniejące błędy MESem, i zrób jazdę przynajmniej kilka km.

Proponowałbym w ramach przygotowania do prac przeszukać YT - ja znalazłem parę przydatnych filmików.
    Ostatnio edytowane przez ciafok ; 31-03-2025 o 11:45