Nie da rady wymienić samego wariatora bez zdjęcia paska! Żeby wyjąc wariator wyciągasz wałek co wiąże się ze zdjęciem paska i odkręceniem koła rozrządu które jest przykręcone do wariatora.
Nie da rady wymienić samego wariatora bez zdjęcia paska! Żeby wyjąc wariator wyciągasz wałek co wiąże się ze zdjęciem paska i odkręceniem koła rozrządu które jest przykręcone do wariatora.
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Nie mogłem odkręcić wariatora i bałem się żeby nie wyrwać gwintu na krzywkach i wolałem zdemontować wałek i robić to w imadle. Każdy sposób jest dobry aby był skuteczny
Wydaje mi się, że kolega ziomster napisał że dla samej wymiany wariatora nie bawiłbym się w zmianę rozrządu i taki był sens jego wypowiedzi, a ty odebrałeś to jako że można wymienić wariator bez zdjęcia paska
rozumiem, jednak dzięki za wyjaśnienie, a już się łudziłem że pójdzie gładko![]()
spalanie 7.8l/100km
====================================
pomoc w diagnostyce komputerowej Alf
-aha, jedni uważają że ma wpływ, więc przyczepiłem się tego wariatora między innymi z tego powodu, ale dzięki za uwagę, skupie się na czymś innym, w sprawie walowania wsio wymieniłem, zostało sprawdzenie kolektora i kata, ale kata pukałem to nie sypie
-kolejnym powodem dla którego uczepiłem się wariatora jest mułowate auto, ale wariator nie klekocze, troszkę tylko na początku przez dwie sekundy
-kolejnym powodem dla którego uczepiłem się wariatora jest spalanie, a mam bardzo wysokie, za 100zł robię 100-116km, niech mnie ktoś poprawi jeśli wariator nie ma wpływu na spalanie, przepływka i sonda nowe bosch,
-jadę sobie zatankować paliwko bo się właśnie dziś skończyło i przy okazji zabiorę ze sobą linkę holowniczą żeby się powiesić
spalanie 7.8l/100km
Jeśli dobrze liczę to za 100 zł można kupić ponad 20l benzyny, które wypalasz na 100 km.
Temu silnikowi coś jest ewidentnie i na pewno nie jest to wariator.
Ale może to być np. źle ustawiony rozrząd.
Widzę, że wymieniłeś dużo rzeczy w ciemno, a poprawy nie ma.
Zakładając, że świece, kable, cewki i wtryskiwacze są OK to jednak radziłbym sprawdzić ten rozrząd - kto wie, czy to nie jest przyczyna Twoich kłopotów.
Pamiętaj tylko, że musi to zrobić ktoś obeznany z TS, a nie jakiś Franek z pierwszego lepszego warsztatu.
Dlatego pojechałem do dwóch rożnych firm w celu sprawdzenia rozrządu, każdej zapłaciłem po 350zł, w każdej firmie wyszło że rozrząd jest dobrze ustawiony, sprawdzane z zegarem i blokadami.
spalanie 7.8l/100km