Ja proponuje tarcze Mikoda nawiercane i frezowane oraz klocki Magnetii Mareli. Co Wy na taki komplet? Może jakies lepsze Waszym zdaniem komplety przedstawicie?
Czekam na propozycje.
Ja proponuje tarcze Mikoda nawiercane i frezowane oraz klocki Magnetii Mareli. Co Wy na taki komplet? Może jakies lepsze Waszym zdaniem komplety przedstawicie?
Czekam na propozycje.
Niedawno założyłem Mikoda nacinane i nawiercane +klocki Textar, na razie bez problemów, nie tracą skuteczności przy ostrych hamowaniach, trochę piszczą przy minimalnych prędkościach, żeby coś porównać to musiałbym się przejechać na innym zestawie, bo wiadomo że nowe hamują lepiej niż zużyte.
Co do wymiany tarcz niewentylowanych na wentylowane to kolega w marei wymienił bez wymiany zacisków, zakładając specjalne cieniutkie klocki. Wiadomo że wtedy klocki wymieniasz 2 razy częściej.
Mój typ.
Mikoda nawiercane i frezowane oraz klocki Magnetii Marelli!
Byłem w sklepie i dowiadywałem sie o cenę. Komplet na dwie osie to wydatek ~450zł. Myśle że cena przyzwoita. Delphi były troche droższe. Sprzedawca mówił że zestaw jest ok ale on by założył tańsze zamienniki. No jak sobie kupi alfe to niech sobie zakłada. Ja nie
Mam nadzieje że nie będą korodować, wypaczać się i piszczeć do przesady.
A moze byc tanszy zamiennik niz Mikoda? :shock:Napisał Konik
Do mnie na przod jedna ori tarcza (ATE, i nie w ASO Alfy) kosztuje ok. 360zl. Do Ciebie 450 kpl. na obie osie...
Zamienniki mialem na przodzie raz, wiecej sie nie dam namowic. Wystarczylo jedno awaryjne hamowanie na Obwodnicy 3miasta i tarcze pogiete.
Czyli Yaro twierdzisz, że zestaw który proponuje jest be? Tańsze zamienniki w jego mniemaniu to firma której nie potrafię powtórzyć bo o takowej nigdy nie słyszałem. Jakieś badziewie od Pana Kazia z warsztatu pewnie.
Słucham więc jaka jest Twoja propozycja.
A co inni o tym sądzą? Czekam na opinie.
Tak jak Yaro pisze, nie ma co oszczędzać na hamulcach... Polecałby Ci EBC Turbo na przód a na tył zwykłe EBC i klocki Green a na tył zwykłe... Wtedy można powiedzieć że samochód zaczyna hamować
Pozdro 600
ja mam w ibizie przód: tarcze EBC Turbo groove + EBC Green Stuff
tył: gładkie tarcze EBC + czarne klocki EBC
taki zestaw kosztuje jednak 1100zł, poza tym z tego co pamiętam w 1.8TS są tarcze niewentylowane także raczej nawiercanych tarcz ebc nie da rady kupic
Pozdrawiam
A ja polecam wyroby TEXTARA są bardzo dobre na drogę nie tor i w dobrej cenie
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
A znasz może ceny, allegro, sklep, serwis?Napisał 75andrew155
1100 to dla mnie za drogo. Nie zamierzam się ścigać po prostu potrzebuje hamulce, które będą:
-dobrze hamować w codziennych warunkach miejskich,
-pozwolą zatrzymać bezpiecznie auto ze 150km/h szybciej rzadko śmigam,
-które nie pochłoną całej mojej wypłaty,
-fajny wygląd mile widziany ale nie konieczny
Poza tym nie chce, żeby:
-piszczały,
-wypaczyły po 3 hamowaniach
-korozja ich (tarcz) nie zżarła po tygodniu.
Co Wy na takie kryteria
Tarcze wentylowane przód - 373.77 zł szt klocki przód - 257.33 zł wszystko firmy textar razem cały przód 1000 zł i w takiej cenie Twoje wymagania bedą spełnione , można dać mniej za innej firm 4max -dziadostwo , brembo - bicie tarcz ,itd. W sieci sklepów w całej polsce lub sprzedaż wysyłkowa firmy FOTA tam mają do 156 tarcze i klocki firmy Textar
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995