Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Temat: Tempomat. Nie działa regulacja prędkości

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

zobacz sobie ten temat:

http://www.forum.alfaholicy.org/147_...tempomatu.html

są tam zdjęcia mojej kostki do tempomatu.

dziwne że nie chce działać skoro masz wszystkie czujniki i całą instalkę...

może manetka jest uszkodzona?

sprawdzałeś ją miernikiem albo w inny sposób??
    Ostatnio edytowane przez andro34 ; 05-12-2009 o 19:41

moja druga ulubienica...

Keeperek
    Gość

Domyślnie

Czytałem wcześniej ten temat. Okazuje się że są manetki z 2 rodzajami wtyczek. Ja mam z innym złączem na końcu (też 6 pinowe z 5 żyłami) . Zasada ich działania jest identyczna. Fotke wrzucałem wcześniej.. Manetke sprawdzałem miernikiem, wszystko przełącza jak trzeba..

Gdybym znal oznaczenia kolorów w tym programie eLarn to bym pewnie rozgryzł temat bo jak widze, to nie jest to skomplikowana instalacja, pewnie by się dało nawet doprowadzić przewody z ECU.

Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Keeperek Zobacz post
    Gdybym znal oznaczenia kolorów w tym programie eLarn to bym pewnie rozgryzł temat bo jak widze, to nie jest to skomplikowana instalacja, pewnie by się dało nawet doprowadzić przewody z ECU.
    może to głupie pytanie...

czy szukałeś tej kostki pod osłoną kolumny kierowniczej?

a tak poza konkursem,masz kierownicę wielofunkcyjną w swojej AR?

moja druga ulubienica...

Keeperek
    Gość

Domyślnie

Szukałem tam, ale moja kostka zwisała sobie luźno pod kierownicą... Możliwe że ona tam wcześniej była ale wyleciała. A Kierownicy wielofunkcyjnej nie mam.. ale zamierzam hehe Lubie takie tematy rozgryzać

Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto

Domyślnie

Szukałem tam, ale moja kostka zwisała sobie luźno pod kierownicą... Możliwe że ona tam wcześniej była ale wyleciała. A Kierownicy wielofunkcyjnej nie mam.. ale zamierzam hehe Lubie takie tematy rozgryzać
    nie wiem co ci mogę więcej doradzić,może tempomat w 156 to jest bardziej skomplikowana sprawa...

natomiast do pełnego kompletu w mojej 147 brakuje już tylko kierownicy wielofunkcyjnej,myślę że i to jakoś uda się rozwiązać.

ciekawi mnie czy wystarczy tylko wymiana kierownicy...

będę musiał zajrzeć któregoś dnia pod poduszkę w kierownicy,jeśli będzie tam odpowiednia kostka wejściowa do modułu kierownicy wiel. to sprawa będzie prosta.

moja druga ulubienica...

Keeperek
    Gość

Domyślnie

Mimo wszystko dzięki za chęci. Jeszcze pokombinuje coś. A co do kierownicy to chyba nie powinno być problemu. U mnie akurat pod radiem jest kostka (zielona) ale jeszcze nie zagłębiałem się w tym temacie. Niestety ciężko jest znaleźć kierownice w dobrym stanie (wytarte przyciski)...

Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto

Domyślnie

Niestety ciężko jest znaleźć kierownice w dobrym stanie (wytarte przyciski)...
    no właśnie z tym jest problem,one bardzo szybko się wycierają i okropnie to wygląda,ale widziałem jedną lub dwie na allegro w dobrym stanie za ok 180zł.
    najpierw muszę się upewnić czy to będzie działać,dodam że wszystkie kostki są wpięte w tylny panel NAVI podobnie jest z przełącznikami zespolonymi.

moja druga ulubienica...

Użytkownik Romeo Avatar redek83
    Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

Jaki będzie najszybszy sposób żeby sprawdzić czy mam tempomat? Przełącznik mam, kontrolka cruise się zapala przy odpalaniu auta ale w czasie jazdy (niezależnie od prędkości) po "włączeniu" nic się nie dzieje... ? Jakiś pomysł ?
    STOP CIOTOM DROGOWYM
    Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
    Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA

Rentgen
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał redek83 Zobacz post
    Jaki będzie najszybszy sposób żeby sprawdzić czy mam tempomat? Przełącznik mam, kontrolka cruise się zapala przy odpalaniu auta ale w czasie jazdy (niezależnie od prędkości) po "włączeniu" nic się nie dzieje... ? Jakiś pomysł ?
    To dopiero dziwne ...u mnie tempomat działa włącznie ze wszystkimi jego funkcjami (+, - , pamięć ostatniej prędkości) ...ale kontrolka zapala się tylko wtedy jak tempomat działa!! ...po przekręceniu kluczyka "cruise" się nie świeci

Użytkownik Romeo Avatar redek83
    Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

Tzn kiedy wsiadam do auta żeby je odpalić i przekręcam kluczyk to tak jak wszystkie kontrolki - ABS, "marchewa" itd zapala się CRUISE i zaraz gaśnie. Ale później w czasie jazdy żaden z przycisków tempomatu tj. ON,OFF, +, -; nic nie wnoszą - więc zacząłem się zastanawiaćczy ja wogóle mam tempomat ? Jak to sprawdzić ? Poza oczywistym podpięciem pod kompa ale jakoś mi z tym nie po drodze
    STOP CIOTOM DROGOWYM
    Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
    Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA