Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Temat: [166] Air conditioner faulty - komunikat na wyświetlaczu

slawek1082
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał ED
    Cytat Napisał slawek1082
    Witam wszystkich użytkowników tego forum. Jestem nowym użytkownikiem super autka, czyli 166-stki 3.0 z 2000 roku. Mi również pojawia się ten komunikat o błędzie klimatyzacji. Wewnątrz auta temperatura jest w porządku, tzn. grzanie działa jak należy. Niestety na razie nie mam jak sprawdzić czy działa również chłodzenie autka. Czy możecie mi powiedzieć jak sprawdzić czy sprężarka działa poprawnie i czy wszystko jest w porządku. Niestety teraz po zakupie autka spłukałem się całkowicie i na diagnostykę w ASO nie mam pieniędzy.
    zeby sprawdzic czy działa sprezarka otworz maske wez kogos aby siedzial w samochodzie a ty sluchaj jak uslyszysz takie dosc glosne cykniecie a potem odglos jak dzialajaca lodowka znaczy ze działa. dosc dziwny sposob ale 100% skuteczny
    Teraz, gdy jest już ciepło mogę stwierdzić, że klima chłodzi całkiem dobrze, w aucie, nawet przy temp. zewnętrzych w okolicy 30 st. C, szybko robi się przyjemnie chłodno. Komunikat pojawia się tylko czasami. I zauważyłem, że ten komunikat pojawia mi się wtedy gdy włącze zamknięty obieg powietrza. Najczęściej włącza się on, gdy ustawię temperaturę na LOW. Jeżeli nie ruszam tego zamkniętego obiegu to komunikat mi się wcale nie pojawia. Czy można jakoś w łatwy sposóbn sprawdzić czy to zamknięty obieg powietrza jest przyczyną tego błędu. A może to tylko taki zbieg okoliczności?

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

witam wszystkich

nasze 166-ki nie posiadają czujnika który mierzy poziom i ciśnienie w układzie klimatyzacji !! ten komunikat nie ma nic wspólnego z brakiem czynnika w ukladzie lub przymusie odgrzybienia czy tez nasmarowania układu.

najczęściej powodem wyświetlania komunikatu jest uszkodzenie siłownika łopaty obiegu zamkniętego. Urządzenie mieści się po prawej strony samochodu na podszybiu ażeby się tam dostać trzeba zdjąć czarną maskownicę z podszybia. Można wtedy zaobserwować wyłamanie siłownika klapy obiegu zamkniętego ... jest tam taki serwomotor który ma potężną siłę tak ażeby klapa obiegu dokładnie i szczelnie się zamykala jednak suwnica na której pracuje serwomotor jest dosć cienka i plastikowa i często pęka można jednak to dość łatwo naprawić przyda się mocny klej i trochę czasu i cierpliwości.

drugim najczęstrzą przyczyną wyświetlania komunikatu jest uszkodzenie siłownika łopaty w komorze mieszalnika zmienającej sposób nadmuchu. Jeśli po odpaleniu silnika pojawi się komunikat i skasujecie go to ustawcie nadmuch na pozycję górną następnie przejdźcie na nadmuch na szybę wróćcie do nadmuchu gornego i później przełączcie się na nadmuch na nogi i po pewnym czasie wróćcie na górny nawiew i jesli przy tych operacjach pojawi się komunikat to znak że łopata mieszalnika jest uszkodzona. Można tez usłyszeć jak serwomotor pracuje i słychac takie delikatne rytmiczne przeskakiwanie. Jeśli uczkodzona jest łopata mieszalnika to po pewnym czasie pracy klimy klima przełączy się w tryb awaryjny i załączy nawiew górny ... wtedy po mimo zmiany miejsca nadmuchu i tak zawsze pracuje górny nawiew.

Ponadto dokładne sprawdzenie układu klimatyzacji w naszych bellach umożliwia podpięcie się się pod komputer i dokladna diagnoza. Można to zrobić w serwisie - nie wszystkie nieautoryzowane stacje posiadaja odpowiedni soft do zdiagnozowania klimy jednak na odpowiednim programie jest ona w pełni diagnozowalna i można sprawdzić do dokładnie padło jaka klapa się nie domyka - ktory serwomotor padł itd ... nie da się natomiast sprawdzić poziomu czynnika nie ma takiej opcji. Klimę trzeba raz na sezon potocznie mówiąc nabijać ale głównie chodzi o to że podczas napijania klimy zostaje osuszony uklad wysokiego i niskiego ciśnienia oraz wymieniony czynnik smarujący który smaruje sprężarkę także raz na rok warto wydać te 150 zł za serwis klimy

zdziba
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kowacz
    Dzięki!

Jeszcze chłodzi, ale ledwie. Różnica między trybem Econ, a Auto jest widoczna , ale nie satysfakcjonująca. Do tego dochodzi ten komunikat. W aso wszystko się wyjaśni.

Zastanawiam się także nad zaworem EGR, ale to oczywiście z innej bajki. Pogadam z mistrzami w serwisie. Ceny mają niestety zabójcze, a z wiedzą często bywa jeszcze gorzej.
    Witam. Podjedz do torunia na poznańską do fiata , toruń jest tańszy w usługach od Bydgoszczy.

klimekkk
    Gość

Domyślnie nabicie nie pomaga!

Dodam jeszcze do tematu, że uzupełnienie czynnika nie rozwiązuje problemu wyświetlania komunikatu o bledzie. W moim przypadku okazalo sie ze czynnika jest 0,6kg a powinno byc 0,65 a wiec nie brakowalo go. Uzupelnienie do wymaganej wartosci 0,65 nie rozwiazalo problemu. W dalszym ciagu czasem po odpaleniu silnika klima sie nie wlacza i wyswietla komunikat, po tym trzeba odpalic silnik ponownie. Zauważylem że nigdy nie dzieje się tak na zimnym silnik więc może jakiś termometr czasem szwankuje.

Bedboys
    Gość

Domyślnie

W mojej 166 ten komunikat pojawił sie poraz pierwszy w tamtym roku a powodem było wypalone gniazdo bezpiecznika ( to na podszybiu ) i nie działał nawiem, po wymianie gniazda było ok aż do ciepłych dni tego roku, komunikat się pojawia ale nic to nie znaczy nawiew jest tam gdzie ustawię ( lub zrobi to komp) chłodzi jak trzeba - więc jak się pojawi to wciskam OK i jadę dalej

klimekkk
    Gość

Domyślnie

W moim przypadku wyglada to tak ze po wlaczeniu silnika nie zalacza sie sprezarka, po jakims czasie napis znika i na ekranie nie ma nic poza dolna ramka (ta co zegarek i temp.) nawiew dziala, da sie go regulowac ale momentalnie paruja szyby i jest duszno bo sprezarka sie nie zalącza

Użytkownik Alfa i Omega Avatar alfaholik-Bioły
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    147 1.9JTD, Lybra 1.9JTD, Delta 1.6JTDm

Domyślnie

U mnie się ten komunikat też kiedyś pojawił,ale po niemiecku, napełniłem klimę w zwykłym warsztacie żeby nie przepłacać w ASO,ale okazało się że u nas w Nowym Sączu nawet nie mają automatu do uzupełniania klimy,pojechałem tylko do nich skasować błąd i już mi nic nie pokazuje :mrgreen: Klima chłodzi dużo lepiej.

kowacz
    Gość

Domyślnie

U mnie problem okazał się niestety wiekszy. Podpięcie do komputera nie wykazało błędów, z ASO polecili mi po sąsiedzku serwis klimatyzacji, ale pojechałem do znajomego i miałem za free. Czynnika było ledwie ledwie, ciśnienie w układzie wysokie.Wyssali wszystko, rozpoczęli napełnianie freonem i olejem. Zaczęło przyjemnie chłodzić, ale pod samochodem zielona plama. Kolesie stwierdzili, że wycieka ze skraplacza, ale ja nie mam pojęcia czy to rzeczywiście to. Wyciek znajdował się bardziej z prawej strony (patrząc na przód auta). Koszt skraplacza podobno kosmiczny, ale ja obstawiam bardziej jakąś pierdołę, dokładnie tak jak ty.Jakieś rozszczelnienie, może złączka czy coś do polutowania. Na szczęście motoreduktor sprawny-nie wykazało błędów na komputerze.Teraz mam zagwozdkę co dalej, ponieważ nie bardzo mogę sobie pozwolić na uziemienie samochodu na ileś dni. Diabli by to nadali.Co dalej...

kowacz
    Gość

Domyślnie

Problem wydaje się być rozwiązany. Nieszczelny przewód, komunikat czasami pojawia się dalej, ale najważniejsze, że w aucie zimno jak pod kołem podbiegunowym. Całkowity koszt wraz z nabiciem 250zł (wymiana przewodu).

jasiu486
    Gość

Domyślnie

witam jakisz czas temu padla mi sprezarka klimy w 166 2.4 JTD
    po jakims czasie tez mi sie wyswietlal co jakis czas komunikat "Air conditioner faulty" sprezarke wymienilem klime nabilem ale dalej sie wyswietla ten komunikat dodam tez ze klima bardzo slabo chlodzi prawie wcale, troche tez slabo dmucha. jezeli chodzi o ten nadmuch czy to moze byc zapchany filtr kabinowy(gdzie on wogule jest) i jak go wyjac.
    Wracajac do slabej klimy Czujnik temperatury zewnetrzny pokazuje mi ze jest na zewnatrz --40 c czy to moze byc powod ze klima slabo chlodzi.
    bylbym wdzieczny jak by mi ktos odpowiedzial na pare z tych pytan.