Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 58

Temat: Regulator ciśnienia paliwa CR 2.4 JTD

santa_daro
    Gość

Thumbs up

Ja doszedłem do przyczyny moich problemów. Dwa tygodnie temu obróciłem pompę paliwa w baku o jakieś 30 stopni w prawo, wskaźnik zaczął działać prawidłowo (gdyż wcześniej po zatankowaniu do pełna pokazywał 3/4 baku). Ale od tamtej właśnie pory zaczęły się moje problemy z gaśnięciem i bulgotaniem w baku gdy paliwa było w okolicach połowy lub mniej. Przez dwa tygodnie zachodziłem w głowę co jest do cholery. Dwa dni temu rozkręciłem od nowa wszystko. Obróciłem pompę z powrotem i nie gaśnie, nie bulgota, przyspiesza jak trzeba, kontrolka wtrysków się nie zaświeca, błąd ciśnienia nie wyskakuje. Natomiast wskaźnik chyba się zawiesił bo po 200km pokazuję nadal ponad pół baku. W zasadzie wolę to że nie gaśnie i nie pokazuje poziomu paliwa niż problemy z gaśnięciem i dobre wskazania. Zastanawia mnie tylko jedna kwestia dlaczego wtyczka ma fabryczne logo Peugeot i Citroen. Może ktoś po prostu wsadził inna pompę i wtyczkę przełożył i dlatego ciężko zgrać wskaźnik i nie gaśnięcie. Może Maciek-156 nasunie jakieś trafne spostrzeżenia.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    olsztyn
    Auto
    alfa romeo156 1.9jtd 98r

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Jak czyszczenie nie pomoże to wymiana, a tani nie jest ok 700zł
    A od 115konnej wersji silnika pasuje??...ja mam 105km ,bo może bym kupił używke...

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    olsztyn
    Auto
    alfa romeo156 1.9jtd 98r

Domyślnie

Po przeczytaniu tego tematu-http://www.forum.alfaholicy.org/147_156_166_gt/24473-glupie_pytanie.html zastanawiam się czy przyczyną mojego problemu nie będzie pompa paliwa w baku......Jak myślicie?? Czy dobrze myśle,że jeżeli pompa daje za małe ciśnienie to na komputerze pokarze odpowieni błąd jednoznacznie wskazujący na pompe bądz regulator ciśnienia??

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Tak pokarze jednoznacznie na błąd ciśnienia paliwa
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    olsztyn
    Auto
    alfa romeo156 1.9jtd 98r

Domyślnie

Jednak wykluczam pompe ponieważ zazwyczaj alfa chodzi bez problemów i nie ma problemu z przyśpieszeniem....ale czasem ma humorki raz zgaśnie mi ze 3 razy na odcinku 20km a innym razem ani razu a jeszcze innym przeleci odcinek 200km bez problemu.......myśle,że to jesdnak regulator ciśnienia i zamierzam go przeczyścić jutro.....

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    olsztyn
    Auto
    alfa romeo156 1.9jtd 98r

Domyślnie

Czy pompa paliwa w baku posiada osobny filtr -silnik 1.9JTD/105km??

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Nie nie posiada
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

elbarto
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał H_A_L_T_I Zobacz post
    Witam
    Jak w temacie sprawa dotyczy regulatora ciśnienia paliwa lub jak kto woli elektrozaworu pompy wysokiego ciśnienia silnika CR
    Otóż wczorajszego dnia rozebrałem w swojej alfie (156 2.4 JTD 110 kW rok prod. 2002 przebieg 218 tyś) ten zawór w celu kontroli oraz czyszczenia. Do wykręcenia tego zaworu zmotywowało mnie to iż alfa na mrozie nie chciała odpalać (tylko po nocnym postoju)
    witam serdecznie,
    mam ten sam problem - lub wygladajacy podobnie, w tym samym silniku, ale w lybrze.
    czy udalo ci sie cos zdiagnozowac, ewentualnie czy mozesz zebrac swoje tropy?

mechanik mowi ze jedyne co zaobserwowal to brak przy takim problemie wysokiego cisnienia na pompie. - jutro będzie to zweryfikowane.
    pytanie - czujnik, czy regulator cisnienia?

moje tropy to:
    - "przepustnica" jesli mozna to tak nazwać - czyli klapka gasząca [zasyfiona, przymarza, itp]
    - czujnik - albo cisnienia w pompie, albo jakiś na listwie cr,
    - regulator wysokiego cisnienia,
    - czujnik fazy (?)

to tak na podstawie znalezionych informacji w necie - dlatego informacje nie są pewne i sprawdzone, a to tylko moje domysly i wnioski - a silnika nieznam, bo to moj nowy nabytek.

tak czy inaczej, może coś ustaliłeś, co nam pomoże zweryfikować jej problem?

auto po nocnym postoju, gdy mrozik większy nie odpala - albo robi to problematycznie. jak odpala, to od strzala, wszystkiecylindry, bez szarpania, dymienia, kopcenia.

usterka upierdliwa, bo do weryfikacji tylko gdy mrozno

bledow 0.

opisz co zweryfikowales i co nie pomoglo, zobaczymy, moze wspolnymi silami wyleczymy ją

Bartek

Użytkownik Ogier Avatar H_A_L_T_I
    Mieszka w
    Lubliniec
    Auto
    CITROËN C5 Kombi EXCLUSIVE 2.2 HDi ; SIERRA RS500

Domyślnie

Dzięki za zainteresowanie
    Jeżeli chodzi o ciężkie odpalanie mojej 2.4 to nic się nie zmieniło- niestety...
    Po podłączeniu pod kompa - usterek brak
    Pompa wysokiego ciśnienia OK - ciśnienie OK
    Ciśnienie paliwa z baku OK
    Wszystko niby w normie a nie pali jak trzeba
    Regulator - nie wykazuje błędów
    Czujnik kątowy wałka rozrządu nie wykazuje błędów
    Paliwo dobrej jakości (wnioskuję po tym iż mam 2 inne diesle)
    Owa klapka do gaszenia - czysta jak nowa na zgaszonym silniku otwarta
    Samochód po odpaleniu pracuje równo nie kopci....
    Akumulator nowy tak kręci (http://www.youtube.com/watch?v=1BZTWmQV2Dw)
    Świece żarowe nowe
    Spadek na świecach 11,7 V (na grzaniu) - grzeją jakieś 5 sekund dłużej niż pokazuje to kontrolka na desce - sprawdzałem żarówką stąd wnioskuję że sterownik świec OK
    Ja podejrzewam czujnik kątowy położenia wałka rozrządu - niby jest OK bo nie pokazuje błędu lecz błąd pokaże dopiero wtedy jak całkiem padnie - tak myślę. Wymienię go dopiero na wiosnę przy okazji zmiany rozrządu
    Nie mam pojęcia w czym tkwi przyczyna moich niedomagań.....
    Może występuje taki sam problem jak w TDI na pompowtryskach z podawaniem paliwa..... (wtryski podają paliwo przy wyższych obrotach wału - nie pamiętam dokładnie ile, ale jak się zmieni tą wartość na niższą to palą od strzała) tylko nie wiem czy w CR też tak jest Sterownik niby ten sam co w TDI na pompowtryskach (nie licząc różnicy w złączu do niego :>)
    Co z tego że auto piękne jak wstyd rano do niego wsiadać....... nie podoba mi się to.....

Czekam z niecierpliwością na jakieś sugestie i porady
    Jak będę miał czas to wrzucę screny z wartościami pomiarowymi z kompa - może w sobotę zrobie i zapiszę

elbarto
    Gość

Domyślnie

witaj,

moja kręci nawet szybciej niż twoja, ale twoja ewidentnie łapała po chwili krecenia - nawet przy pierwszym kreceniu gdybys nie przestal, mysle ze by zachwile załapała.
    moja natomiast nie specjalnie

pytalem mechanika - czy jest mozliwa niska kompresja - mowi że to by bylo czuc, i byly by inne objawy, pozatym niska kompresja wystepowala by na ktoryms z cylindrow, raczej nie na pięciu

dobrze pamiętam że twoj przebieg to ~218 000? moj jest okolo 2000 wiekszy

ciekawe czy jutro da cisnienie na pompie,...
    chociaż teraz mrozy delikatne więc wszystko może być ok.

gdizes przelecial mi anglojezyczny temat, w ktorym gosc opisal że pomagalo mu przepchniecie/przeciagniecie delikatne auta, tak by silnik obrocil sie nie od rozrusznika. nie bardzo widze dlaczego mialo by to miec wplyw, ale podobno bylo to skuteczne szkoda że rano niema czasu na takie zabawy.

nic, gdybys cos wykryl - daj znać.

BTW:
    chce sobie kupić interfejs do lybry, co posiadasz? co warto kupić? może być na prv by nie rozdrabniać tematu.