Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Temat: Polska zima ...

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Gereme
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Była Alfa Romeo 156 Ti 1,9 JTD 16V SportWagon, obecnie jest Alfa Romeo BRERA 2.4 JTDm 210 KM

Domyślnie

Danloo23, a kiedy wymieniałeś filtr paliwa ??? W swoim poście napisałeś że masz swoją Bellę już prawie dwa lata i nigdy nic takiego Ci nie zrobiła. Pytanie co Ty zrobiłeś dla swojej ślicznej ??? Auto do zimy trzeba przygotować, pewnie zdarzają się sytuacje, że parafina się wytrąci z paliwa i to wcale nie jest spowodowane kiepską jakością, ale na to jest metoda opisana przez kolegę Sedici (stosować uszlachetniacze do każdego tankowania, żeby się tego rodzaju niespodzianek ustrzec) warto jest też zapytać na stacji do jakiej temperatury paliwo jest przewidziane (do każdej dostawy mają odpowiednie dokumenty). Inną sprawą jest woda w zbiorniku lub filtrze paliwa (która wcale nie pochodzi z paliwa tylko z kondensacji), ale temu możemy zapobiegać na 100%. Warto jest też tankować zbiornik do pełna. Jednym słowem dbać, dbać i jeszcze raz dbać aby nasza "Monika Bellucci" nie kichała...
    ...no ALFA, no fun !!!

andrijew
    Gość

Domyślnie

Witam
    Ja uwazam ze to jakies nieporozumienie - dolewanie uszlachetniacza do ON, powinno to byc robione przez koncerny/stacje paliw a nie przez kierowców - ale co zrobic!

A pytanie - jak juz sie wytrąci ta parafina (zamarznie ON) to czy jak sie ociepli to wszystko wróci do normy ?? czy trzeba jakos pomóc ??

pozdrawiam
    Andrzej

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Gereme
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Była Alfa Romeo 156 Ti 1,9 JTD 16V SportWagon, obecnie jest Alfa Romeo BRERA 2.4 JTDm 210 KM

Domyślnie

Jak temperatura wzrośnie powyżej zera, to parafina rozpuści się w ON i wszystko powinno wrócić do normy, ale nie zaszkodzi sprawdzić filtr paliwa. Koledzy wyżej pisali o ciepłym garażu...

---------- Post dodany o godzinie 11:09 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:07 ----------

Cytat Napisał andrijew Zobacz post
    Witam
    Ja uwazam ze to jakies nieporozumienie - dolewanie uszlachetniacza do ON, powinno to byc robione przez koncerny/stacje paliw a nie przez kierowców - ale co zrobic!

A pytanie - jak juz sie wytrąci ta parafina (zamarznie ON) to czy jak sie ociepli to wszystko wróci do normy ?? czy trzeba jakos pomóc ??

pozdrawiam
    Andrzej
    Uszlachetniacze stosujemy dlatego że nie mamy pewności do jakiej temperatury producent ON przewidział jego poprawne zachowanie.
    ...no ALFA, no fun !!!

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kamilhex
    Mieszka w
    Słubice/Poznań
    Auto
    Alfa 159 SW TI 2.4 Qtronic 200KM

Domyślnie

Podczepię się pod temat. Również nie mogę odpalić belli (2.4 JTD). Paliwo leję tylko V-Power Diesel na Shellu. Przy -15 paliła, co prawda za 2 - 3 razem, ale odpalała. Przyszło - 20 i lipa, zakręciłem 7-8 razy i padł akumulator. Zapewne to przez to, że miga mi kontrolka świec od niedawna i zabierałem się żeby wymienić, ale nie zdążyłem. Nie wiem jak się teraz do tego zabrać. Chyba najłatwiejszym sposobem byłoby odpalenie przez kable i przejechanie się z godzinkę po mieście*żeby się doładował, a potem na wymianę świec oczywiście... Czy podejść do tego inaczej? Nie mam możliwości wstawić do garażu i podpiąć pod prostownik. Czy może wyjąć akumulator i przynieść do domu i naładować? Nie mam ani kabli, ani prostownika więc wybrałbym to tańsze rozwiązanie bo i tak i tak trzeba kupić jedno albo drugie. Chyba że znajdzie się ktoś chętny z Poznania i pomógłby odpalić na kable oczywiście za zgrzewkę dobrego piwka No i może ktoś wie, gdzie w Poznaniu mechanicy nie boją się Alfy bo sam za świece nie chcę się brać?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Cytat Napisał Kamilhex Zobacz post
    Podczepię się pod temat. Również nie mogę odpalić belli (2.4 JTD). Paliwo leję tylko V-Power Diesel na Shellu. Przy -15 paliła, co prawda za 2 - 3 razem, ale odpalała. Przyszło - 20 i lipa, zakręciłem 7-8 razy i padł akumulator. Zapewne to przez to, że miga mi kontrolka świec od niedawna i zabierałem się żeby wymienić, ale nie zdążyłem. Nie wiem jak się teraz do tego zabrać. Chyba najłatwiejszym sposobem byłoby odpalenie przez kable i przejechanie się z godzinkę po mieście*żeby się doładował, a potem na wymianę świec oczywiście... Czy podejść do tego inaczej? Nie mam możliwości wstawić do garażu i podpiąć pod prostownik. Czy może wyjąć akumulator i przynieść do domu i naładować? Nie mam ani kabli, ani prostownika więc wybrałbym to tańsze rozwiązanie bo i tak i tak trzeba kupić jedno albo drugie. Chyba że znajdzie się ktoś chętny z Poznania i pomógłby odpalić na kable oczywiście za zgrzewkę dobrego piwka No i może ktoś wie, gdzie w Poznaniu mechanicy nie boją się Alfy bo sam za świece nie chcę się brać?
    Kup komplet Iskier, przedłużkę pod rozmiar świecy, grzechotkę pewnie masz w domu i za 105-120 zł masz wymienione świeczki..

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał andrijew Zobacz post
    Witam

pozdrawiam
    Andrzej
    nie wierz w jakość paliw w Polsce , jak się ociepli to wszystko wróci do normy , ale najlepiej wtedy dolać uszlachetniacz do paliwa , generalnie w takiej mroźnej zimie polecam przy każdym tankowaniu dolewać uszlachetniacz w zalecanych proporcjach (najlepiej przed zatankowaniem wlać dawkę uszlachetniacza i wtedy paliwo )
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Znawca Avatar Izane
    Mieszka w
    Mysłowice- Śląskie
    Auto
    Alfa 159 1.9JTDm, MiTo 1.4 155KM Były: Alfa Romeo Giulietta QV TCT,Alfa Romeo 156 2.4JTD

Domyślnie

Cóż Ja przykladowo leje zwykły ON na Shellu i przy -22 stopniach nie miałem jeszcze żadnego problemu (odpukać).
    Żadnego uszlachetniacza jeszcze nigdy nie dolewałem ale może dla dobra psychicznego coś tam wleje, tylko co polecacie?
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150@190 KM
    Alfa Romeo MiTo 1.4 T.B. 155KM
    Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde TCT '16

Alfa 156 2.4 JTD CF2 136@175 KM 370 NM Sportpack

"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Jak pisałem paliwa typu Verva itp. mają "zamarzalność" tj. są sprawne do -26*, być może każda ropa ma taką sprawność, tego nie wiem, wiem o Vervie więc piszę..

Jeśli komuś nie odpala przy -25* i cieplej to powinien zacząć się martwić o swój silniczek, bądź w końcu wymienić świece żarowe, jeśli tylko one są problemem - to dobrze.. Takie temperatury nie powinny być straszne dla JTD co innego zimniej niż -25*.

Jak ktoś odpala przy -30* bez większych problemów na zwykłej ON, czy tam nawet "niezwykłej" Gold, Verva, ShellPower itp. to powinien się cieszyć że kupił dobrą ropę i ma silniczek 100% sprawny.. Niemniej jeśli JTD przy -30* nie zatrybia, a po kilkustopniowym ociepleniu już jest lepiej to też całkiem normalne.. Przy takich mrozach parafina ma prawo się wydzielać.

Co do uszlachetniaczy i innych tego typu rzeczy - podobno działa, podobno ropa sprawnie się spala przy ponad 30 stopniowych mrozach.. ja nie testowałem.

Irokez
    Gość

Domyślnie

A ja tankuje na Auchan, -20 dziś i spokojnie odpalił. Ale grzał świeczki straasznie długo.
    Co do świeczek, Qki, gdzie masz świeczki za 20zł/szt?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kamilhex
    Mieszka w
    Słubice/Poznań
    Auto
    Alfa 159 SW TI 2.4 Qtronic 200KM

Domyślnie

Hehe już sobie poradziłem z problemem, sąsiad odpalał auto tez na kable i poprosiłem go, żeby mi też pomógł. Jeśli chodzi o shella to raczej wierzę w ich jakość, mój tata jest kierownikiem na jednej ze stacji Shell i miał dziesiątki szkoleń związanych z jakością paliw i tym, jak wielką wagę*ta firma przywiązuje do tego zagadnienia. Ludzie myślą, że V-Pover Diesel daje kopa, potrafi wykrzesać więcej mocy z auta, ale nie w tym rzecz. Te paliwa po prostu lepiej wpływają na silnik, na wtryski, nie musisz się martwić i oddawać do regeneracji przez długi czas. Jeśli chodzi o świeczki to nie chcę się za to brać, już raz próbowałem i to niestety nie dla mnie i tym bardziej nie na takim mrozie. Te świece są tak pochowane, że za głowę tylko można się złapać. Wolę zapłacić mechanikowi i niech on się tym martwi. Tylko który mechanik w Poznaniu podejmie się tego zadania? Bo już kiedyś przytrafiło mi się, że przyjechałem do gościa a on na mnie patrzy jak bym przyleciał statkiem kosmicznym...