Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Temat: w kwestii montazu oryginalnego tempomatu..

Użytkownik Maniak resoraków Avatar ZoLtaR_
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa Romeo 156Ti Sportwagon 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Mały update.

Wykonałem pomiary. Jak widac na odpowiednim pinie pokazuje sie napiecie po przekreceniu stacyjki. Manetka sama w sobie zwiera i rozwiera odpowiednie piny. Zwieranie na krotko kawalkiem przewodu nic nie dawało.

Nie mając pomysłu co zrobić dalej, powyjmowałem wszystkie bezpieczniki sprawdzając czy są całe, rozebralem ta wtyczke i wyczyściłem piny w srodku myslac, ze moze zasniedzialy. Na koniec odpialem akumulator na jakis czas i nagle po podpieciu manetki tempomat zaczął się załączac. Wszystko dziala tak jak powinno? Co pomoglo? Szczerze mowiac, nie wiem. Elektryka tego auta lubi zyc wlasnym zyciem wiec chyba nic nie jest w stanie mnie juz zdziwic.

Nastepny temat to oswietlenie wewnatrz, tez nie wiem juz co z tym fantem zrobic i pomysly mi sie skonczyly. Oswietlenie w schowku dziala, lampki nad daszkami przeciwslonecznymi działają, a lampa sufitowa na srodku i boczne nad tylnymi drzwiami nie.
    Alfa Romeo 156Ti SW 2.4 JTDm 20V

Joschi
    Gość

Domyślnie Nie działający tempomat

Witam ,podłączam się do tematu ,mam problem z tempomatem, po załączeniu , kontrolka zpala się , jednak brak jest reakcji , po jakimś czasie kontrolka sama gaśnie . Ma ktoś jakiś pomysł ?. Tempomat jest oryginalny , Alfa to model 156 SW po lifcie.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    tbg
    Auto
    AR 156 1.9 JTDm AR 146 1.7 16v boXer

Domyślnie

Cytat Napisał ZoLtaR_ Zobacz post
    Mały update.

Wykonałem pomiary. Jak widac na odpowiednim pinie pokazuje sie napiecie po przekreceniu stacyjki. Manetka sama w sobie zwiera i rozwiera odpowiednie piny. Zwieranie na krotko kawalkiem przewodu nic nie dawało.

Nie mając pomysłu co zrobić dalej, powyjmowałem wszystkie bezpieczniki sprawdzając czy są całe, rozebralem ta wtyczke i wyczyściłem piny w srodku myslac, ze moze zasniedzialy. Na koniec odpialem akumulator na jakis czas i nagle po podpieciu manetki tempomat zaczął się załączac. Wszystko dziala tak jak powinno? Co pomoglo? Szczerze mowiac, nie wiem. Elektryka tego auta lubi zyc wlasnym zyciem wiec chyba nic nie jest w stanie mnie juz zdziwic.

Komputer powinien sie "nauczyc" ze jest nowe urzadzenie, Wystarczylo sie przejechac na wlaczonym tempomacie po montarzu mimo ze lampka nie swieci. Pozniej po ponownym odpaleniu juz powinien dzialac.
    U mnie to trwalo 2 minuty, zamontowalem, odpalilem, dalem na ON lampka nie siwecila jeszcze. W tym czasie skrecilem srubki jak nalezy. Zgasilem odpalilem i juz dzialal, ikonka sie zaswiecila, wzialem na jazde probna i jakby seryjnie montowany
    Pytanie tylko jak Wam to dziala bo mi nie pokazuje zadnej predkosci na wyswietlaczu, tylko jak dam plus to przyspiesza i zostaje na predkosci.
    pozdro

pajel
    Gość

Domyślnie

mam pytanko, związane z tematem, ale trochę z innej beczki, czy w każdej alfie (po lifcie- 2003 grudzie) znajduje się wtyczka do tempomatu?? szukałem w swojej i nie odnalazłem.. heh...

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    Giulia 280KM RWD

Domyślnie

Ja mam JTS z 2002 po lifcie wnętrza i kostka była pod kierownicą, u mnie po włączeniu na on zapala się kontrolka na desce, a aktywuję go przez naciśnięcia + lub -

pajel
    Gość

Domyślnie

heh kontrolkę mam na tablicy kontrolek a kostki ani widu ani słychu ...