Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 93

Temat: Alfa Romeo 156

bibek
    Gość

Domyślnie Chce kupić Alfe Romeo 156- POMOCY PANOWIE !

Chce kupić Alfe Romeo 156 z silnikiem 1,8 16v a 2.0 16v ale podobno te auta są bardzo awaryjnie z czego co ja się oczytałem w necie. Chciał bym wiedzieć czy to tak naprawdę prawda o tych autach. Chciałem tez wiedzieć na co wrócić uwagę przy zakupie tego auta No i ostatnie jestem z okolić Pleszewa, Wielkopolska i jak bym już się zdecydował przy zakupie tego auta to gdzie go najlepiej serwisować i też przydał by mi się dobry kontakt do dobrego mechanika który tak na prawdę się zna na tym aucie Mam nadzieje ze mi pomożecie
    Pozdrawiam wszystkich miłośników Alfy Romeo

krolik_AR156
    Gość

Domyślnie

Naczytałeś się głupot. Mam 156 SW2002 już trzeci rok i poza wymianą po zakupie wahaczy, rozrządu i klocków hamulcowych z tyłu nic nie robiłem. Auto śmiga, aż miło. A zapomniałem, linka ręcznego mi przymarzła w zimę to ją wymieniłem na nową i zapobiegawczo drugą też

Ja także słyszałem, że jak 156 to tylko w jtd, ale nie podzielam tej opinii. Wiadome że, jtd mniej spali, ale większość części jest ciut droższe niż do TSa. Jakoś nie mogę się przekonać do diesli.

bibek
    Gość

Domyślnie

aha więc jak znajdę zadbane auto z silnikiem 1.8 16v lub 2.0 16v to nie powinno mi się psuć ciągle ?

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Z Alfą jak z każdym autem, jeśli kupisz zaniedbane mechanicznie auto tylko odpicowane do sprzedaży to niestety potem będzie skarbonka bez dna, niestety każdej marki się to tyczy.

Co do awaryjności Alfy, mam taką swoją teorię skąd się te mity biorą, AR jest w porównaniu z innym markami tej samej klasy sporo tańsza w zakupie, do tego ma ładną stylistykę i przyciąga do siebie młode osoby które przeważnie tylko leją paliwo a zapominają o terminowym serwisowaniu auta, potem gdy wszystko się skumuluje i wisi wizja włożenia sporej gotówki w auto idzie ono do sprzedania i dalszy ciąg historii dopowiedz sobie sam ...

Wiem że przy zakupie ciężko się opanować i na chłodno wszytko sprawdzić, weź ze sobą kogoś znającego ten model auta, kto go użytkował i ma wiedzę/umiejętności "mechaniczne" wtedy jest duża szansa na powodzenie w zakupie i potem radość z jazdy AR a nie tylko psioczenie że się psuje i więcej stoi w warsztacie niż jeździ.

Mam jeszcze taką swoją zasadę, gdy jadę oglądać auto proszę aby było "zimne", na jazdę próbną pierwszy wsiada właściciel i obserwuję jego styl jazdy po uruchomieniu auta, jeśli ma tendencję od razu do deptania auta na zimnym silniku to od razu odpuszczam, z tego właśnie się biorą głównie problemy TSów z panewkami/układem korbowym.
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

bibek
    Gość

Domyślnie

wiem na pewno pojadę gdzieś na dobry serwis niech mi wszystko dobrze sprawdzą po za tym nie będę kupował na pewno samemu bo wiem jak teraz jest z tymi autami :/
    a co to mitu ze AR się psują to też w to przestaje wierzyć
    tak jak każde auto kupisz złom to będziesz pakował w niego nie wiadomo ile kasy kupisz zadbanie auto to będziesz zadowolony
    Na pewno zapamiętam twoją radę dzięki

kaniasty
    Gość

Domyślnie czy kopię zdrową 156 SW 2.4jtd 2002r. do 17tys???

Witam, marzy mi się przesiadka z Audi A4 1.9tdi 110km w sedanie na Alfę 156 2.4jtd SW ale z poliftowym wnętrzem, więc po 2002r.Po sprzedaży swojej bestii bedę dysponował sumą ok. 17000zł tak do 18k chciałbym zmieścić się z podst. wymianami i naprawami.
    Czy w tej cenie można w PL znaleźć coś zdrowego co nie będzie skarbonką bez dna?(tak jak AR 166-tak czytałem)
    A może lepiej samemu wyruszyć na zachód i zapłacić wysokie opłaty akcyzowe?
    Mam dylemat, nie wspominając o tym, że nigdy nie jeździłem żadną AR!!!
    Chętnie spotkałbym się z właścicielem fury jaka mi się marzy, mieszkającym w trójmieście
    jakby coś to proszę o info na PW lub 509-165-953
    pozdrawiam
    Wojtek

Użytkownik Romeo Avatar Matt21
    Mieszka w
    Szopie
    Auto
    Po-Jeep Grand Cherokee - luźno spasowany, wysokoobrotowy 1.6 TS

Domyślnie

Z wieloma włascicielami 156 nie chciał bym się zamienić jeśli o wydatki chodzi Poszukaj w dziale bazar, może coś upatrzysz dla siebie.
    DIESEL POWER - BEZ DYMU NIE MA OGNIA !!
    Honda CBR 929 - DYMU BRAK OGIEŃ POZOSTAŁ

TJD
    Gość

Domyślnie Alfa Romeo 156 z Holadnii

Tak się składa, że w niedalekiej przyszłości mam zaplanowany wyjazd do Holandii i kupiony bilet ...w jedną stronę. Chciałbym przy okazji wyjazdu, kupić sobie jakąś 156 i wrócić nią na kółkach. Stąd moje pytania.

Czy orientujecie się może jak wyglądają realia tamtejszego rynku? Teoretycznie roi się tam od ofert tanich Alf (np. na gaspedal.nl ). Niestety nie widziałam jak to wygląda w praktyce i nie wiem, czy kwota 2000EUR pozwala na zakup 10-12 letniej 156ki (sedan) w przyzwoitym stanie? Czy przy tej kwocie warto sobie zawracać głowę?

O silniku na razie nie myślałem, ale miło by było dostać jakieś JTD.

EDIT:
    Sorry za literówkę w temacie.
    Ostatnio edytowane przez TJD ; 28-04-2010 o 21:16 Powód: literówka w temacie

Użytkownik Maniak resoraków Avatar 145Q
    Mieszka w
    Piotrków Trybunalski/Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD M-Jet 2004

Domyślnie

Licz się z przebiegami 300tyś i w górę jeśli chodzi o dieselki...

TJD
    Gość

Domyślnie

Cholera, trochę dużo (liczyłem na przebiegi rzędu 170k-200k). Chyba wyleczę się z diesla

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia