Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 123456789101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 124

Temat: Blokady wałka rozrządu

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- z moich pomiarów wynika że lepiej przed GMP, silnik ma większa moc.
    - nie wiem ile mu znika koni ale na wykresach to całkiem wyrażnie widać.
    - instrukcja mówi aby kręcić cały czas do przodu, i to jest błąd, mijamy GMP i zawór wydechowy pozostaje otwarty o te dodatkowe 2, 4 stopnie.
    - jak damy do tyłu, to zawór wydechowy prawdopodobnie wskoczy w swoje 4 stopnie i jest idealnie.
    - zawór ssacy tutaj nie ma nic do działania ponieważ on i tak jest otwierany 3 stopnie przed GMP.
    - i to jest chyba powód tych moich spostrzeżeń o braku alf z dobrze ustawionym rozrzadem.
    - ale zobaczymy, szykuje się ustawianie rozrzadu w Legnicy, Nowej Soli, Częstochowie, Wrocłwiu.
    - czyli pozostaje czekać.
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 30-03-2010 o 19:38
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

Cytat Napisał bubu321 Zobacz post
    - z moich pomiarów wynika że lepiej przez GMP, silnik ma większa moc.
    - nie wiem ile mu znika koni ale na wykresach to całkiem wyrażnie widać.
    - instrukcja mówi aby kręcić cały czas do przodu, i to jest błąd, mijamy GMP i zawór wydechowy pozostaje otwarty o te dodatkowe 2, 4 stopnie.
    - jak damy do tyłu, to zawór wydechowy prawdopodobnie wskoczy w swoje 4 stopnie i jest idealnie.
    - zawór ssacy tutaj nie ma nic do działania ponieważ on i tak jest otwierany 3 stopnie przed GMP.
    - i to jest chyba powód tych moich spostrzeżeń o braku alf z dobrze ustawionym rozrzadem.
    - ale zobaczymy, szykuje się ustawianie rozrzadu w Legnicy, Nowej Soli, Częstochowie, Wrocłwiu.
    - czyli pozostaje czekać.
    tak bubu,wszystko pasuje a ja myślę że w ten własnie sposób można ustawić odpowiednie wyprzedzenie zapłonu,jednak żeby tak uczynić konieczne jest już wtedy dodatkowe poluzowanie koła zębatego na wydechu.

czy dobrze myślę,czy wyprzedzenie zapłonu ustawia komputer i to jest już inna bajka w którą nie można ingerować??

moja druga ulubienica...

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Ja bym nie kombinował z przestawianiem rozrządu. Zapłon to zapłon i jego mapa jest w ECU, a rozrząd radzę robić na zero.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- Spark Advanced , wyprzedzenie zapłonu ustawia ECU i nie można ingerować w prosty sposób.
    - coś mi się to luzowanie wałka wydechowego nie podoba.
    - poniewaz rozrząd to są dwa punkty swobody.
    1.- punkt to wałek ssacy i wydechowy trzymany blokadami w pobliżu GMP.
    ( a dokładnie +/- 2 zeby wału korbowego).
    2. - punkt swobody to tłoki i wał korbowy, z jednej strony kontrolowane czujnikiem zegarowym a po dojsciu do GMP obowiazkowo przez "kulkę" w okienku inspekcyjnym.
    - jak z tego widac robienie rozrzadu przez 1 osobę, chyba mija się z celem.
    - nie wiem tylko jak to jest z tym utrzymaniem wału korbowego w punkcie przed GMP.
    - jak sam kreciłem kołem to nie było problemu, stawał i stał.
    - wszystkie duże świece wykręcone, czyli nie było kompresji a moment do ruszenia tego układu jest tak duży , że system ten sam się hamuje.
    - w czwartek jestem na sesji ustawienia rozrzadu to zobacze jak robia mechanicy.
    - tylko oni zakładają blokady na wał korbowy i kicha.
    - nie ma opcji zakladania paska od lewej z wału korbowego i korekty minimalnej obrotem wału korbowego.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

bubu ja nic, a nic nie rozumiem - jakie blokady na wał korbowy, jakie punkty swobody? Ten rozrząd w alfie to jest prosta sprawa. Na jakich mechaników ty trafiłeś?
    A jak będziesz miał przykręcone koło wałka wydechowego to nie będziesz miał żadnej swobody, bo w prawo wałem nie ruszysz, a jak dasz w lewo to poluźnisz pasek na odcinku między tym kołem i wałem korbowym. No i jak w takim położeniu dokręcisz koło wałka ssącego i napinacz to wtedy będzie przestawiony rozrząd właśnie o wartość tego luzu i wtedy po 2 krotnym obróceniu wałem blokady nie będą pasować. A do zrobienia rozrządu na pewno wystarczy jeden normalny mechanik.
    Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 30-03-2010 o 20:29

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

sg0240, od razu widać że kolega sam robi rozrząd.
    - dobry mechanik odkręca trzecie półpanewki wałka ssącego, wydechowego.
    - potem kręci wałem korbowym, aby karby cylindra 1 na wałkach były w pozycji na zewnątrz a drugie karby cylindra 4 do wewnątrz.
    - przykłada blokady na wałki i kręci wałem korbowym aby blokady wpadły w swoje miejsce.
    - jak juz ma założone blokady to na koło pasowe wału korbowego zakłada takie coś, jak na zrzucie.
    - i wał stoi w miejscu.
    - i teraz pytanie, już wiadomo że nie załozy paska od lewej strony, ponieważ przeszkadza blokada wału korbowego.
    - co powinien zrobić jeśli mimo kręcenia wałem korbowym blokady nie chcą wpadać na karby i jest szczelina jak pokazywałem na zrzucie. ???

--

--

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Może ten mechanik z ASO, który mnie uczył i był przeszkolony przez serwis nie był dobry - nie wiem. Ale tego, o czym piszesz nie ma w procedurze. Dlaczego trzecie półpanewki wałka ssącego i wydechowego - przecież blokada na wałek ssący przychodzi na 2 półpanewkę. Na blokadach powinno być napisane W3, S2. O blokowaniu wału korbowego pierwszy raz słyszę od ciebie.
    A jak blokady nie chcą dolegać, to albo są źle wykonane, albo rozrząd źle ustawiony - innej możliwości nie ma. Tylko jeśli na początku idealnie dolegały to raczej będzie to drugie.
    Ja chętnie bym zobaczył te cuda, jeśli można - pisz na priv to byśmy się umówili.
    Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 31-03-2010 o 08:33

Użytkownik Znawca Avatar r-sokol
    Mieszka w
    Puławy (Jaroszyn), woj. Lubelskie
    Auto
    AR 156 2.0TS '98 ecu: M1.5.5 żona, AR 33 1,7 16v P4 stoi i czeka na..., AR 156 2,5 V6 '02 ecu ME 3.

Domyślnie

Przepraszam że się wtrącam - ale ktoś już tu napisał, że przy wykręconych świecach i skrzyni biegów na luzie wał sam obrócić się nie powinien (nawet kluczem kręcić to nie będzie szło lekko).
    Jak się umówicie na priv - to błagam o fotki istotnych detali skutków waszego spotkania, (i nie mam na myśli pustych puszek po browcu) - a najlepiej o opis krok po kroku i fotki w "zrób to sam" jak to zrobić...
    Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Ja jakoś nigdy nie miałem problemów z pokręcaniem silnikiem. Za to z piwem i owszem, bo już przynajmniej od 2 lat obiecujemy sobie z kolegą bubu, ze musimy kiedyś zasiąść do jakiejś beczułki tylko, że nam nie wychodzi, bo zawsze któryś z nas prowadzi samochód.

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    Ja jakoś nigdy nie miałem problemów z pokręcaniem silnikiem. Za to z piwem i owszem, bo już przynajmniej od 2 lat obiecujemy sobie z kolegą bubu, ze musimy kiedyś zasiąść do jakiejś beczułki tylko, że nam nie wychodzi, bo zawsze któryś z nas prowadzi samochód.
    klucz 19-tka nasadowa z dwoma długimi przedłużkami założone na łeb śruby małego koła pasowego na wale korbowymi i bez problemu można kręcić wałem jednocześnie kontrolując rozrząd.

Cytat Napisał bubu321 Zobacz post
    - przykłada blokady na wałki i kręci wałem korbowym aby blokady wpadły w swoje miejsce.
    blokady z twojego zdjęcia są do silnika JTD 16v i do TS-a nie będą pasować.jest to cały komplet i służy do blokowania wału i wydechowego wałka rozrządu.

http://www.blokadyrozrzadu.pl/blokad...okady_fiat.htm

z tego co wiem i kolega SG0240 napisał do TS-ów nie przewidziano żadnych blokad tylko czujnik zegarowy.

w dieslu nie można wykręcić świecy aby sprawdzić położenie tłoka i dlatego są te blokady.
    Ostatnio edytowane przez andro34 ; 31-03-2010 o 19:49

moja druga ulubienica...